Pokaż wyniki od 1 do 10 z 56

Wątek: Zmiana systemu - jakie szkła?

Mieszany widok

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysiek29 Zobacz posta
    Napisz do Nowarta na PM a za taki zestaw dostaniesz jakiś rabacik. :smile:
    Zostawiłem już u niego kilka PLN! Polecam go. na CB występuje też jako Nowart.
    :-D Nawet nie zauważyłam, że Nowart działa na canon-board. No to jestem bardziej spokojna .
    Zanim napiszę to chciałabym upewnić się czy to jest optymalny wybór. Nie znam systemu canona i mogłam coś przeoczyć. I ciekawi mnie czy będą jakieś (i jakie) promocje 1 marca :-)

Przy okazji: mam nadzieję, że ta canonowska lampa da radę w mieszkanku przy 1/250s (optimum 1/500s) i f5.6 (4 metry, światło odbite od sufitu 2,5m)? Moja sb-600 niedoświetla :-(

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jo-anna Zobacz posta
    Przy okazji: mam nadzieję, że ta canonowska lampa da radę w mieszkanku przy 1/250s (optimum 1/500s) i f5.6 (4 metry, światło odbite od sufitu 2,5m)? Moja sb-600 niedoświetla :-(
    Powinna, najwyżej dasz większe ISO, ale nie liczyłbym na rozświetlenie większego pokoju. A po co aż f5.6?
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Coś już napisał

Domyślnie

Do oświetlenia pokoju wystarczy 430EX. Dlaczego miałaby niedoświetlić? Przesłona 4,0 wystarczy i czasy 1/125-1/200. Jakby czasem zdjęcia były za ciemne, choć wątpię, to możesz spokojnie ustawić błysk np. +2/3 EV itd. W domu rób zdjęcia na manualu (ustaw sobie czas i przesłonę i lampa spokojnie to dopali). Mnie się chyba nigdy nie zdarzyło, żeby odbita lampa w małym pomieszczeniu (pokój) za słabo doświetliła zdjęcie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jo-anna Zobacz posta
    z 1/250 nie widze zadnego problemu, bo to w 40D jest w zakresie synchronizacji z migawka, a w tego rozmiaru pokoju blyskam 420EX (co najwyzej profilaktycznie robiac przy ISO 200) i nigdy nie mialem klopotow z doswietleniem, a co najwyzej z wolna regeneracja ladunku (bo to 420EX).

przy 1/500s to juz nie dam sobie reki uciac, bo to juz bedzie stroboskopem zalatwiane, a wiec odpowiednio mniej mocy w lampie. trzeba by znalezc tabelke liczb przewodnich dla HSS i policzyc.
    www albo tez flickr

Uprawnienia umieszczania postów