Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 56

Wątek: Zmiana systemu - jakie szkła?

Coś już napisał

Domyślnie

Do oświetlenia pokoju wystarczy 430EX. Dlaczego miałaby niedoświetlić? Przesłona 4,0 wystarczy i czasy 1/125-1/200. Jakby czasem zdjęcia były za ciemne, choć wątpię, to możesz spokojnie ustawić błysk np. +2/3 EV itd. W domu rób zdjęcia na manualu (ustaw sobie czas i przesłonę i lampa spokojnie to dopali). Mnie się chyba nigdy nie zdarzyło, żeby odbita lampa w małym pomieszczeniu (pokój) za słabo doświetliła zdjęcie.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jo-anna Zobacz posta
    Przy okazji: mam nadzieję, że ta canonowska lampa da radę w mieszkanku przy 1/250s (optimum 1/500s) i f5.6 (4 metry, światło odbite od sufitu 2,5m)? Moja sb-600 niedoświetla :-(
    z 1/250 nie widze zadnego problemu, bo to w 40D jest w zakresie synchronizacji z migawka, a w tego rozmiaru pokoju blyskam 420EX (co najwyzej profilaktycznie robiac przy ISO 200) i nigdy nie mialem klopotow z doswietleniem, a co najwyzej z wolna regeneracja ladunku (bo to 420EX).

przy 1/500s to juz nie dam sobie reki uciac, bo to juz bedzie stroboskopem zalatwiane, a wiec odpowiednio mniej mocy w lampie. trzeba by znalezc tabelke liczb przewodnich dla HSS i policzyc.
    www albo tez flickr

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli już mam wydać sporą sumę pieniędzy na dobre szkło to chciałabym go używać przez kolejne 15 lat.
    Zapomnij. Nawet w czasach analogu przez tak czas szkła starzały się "moralnie" (o ile wytrzymały fizycznie). Wiem cos o tym, mam wystarczająco dużo lat . A dziś 15 lat to kosmos. Oczywiście są wyjątki jak taki np. rodzina L 70-200, ale i ta ma chyba niewiele ponad 10 lat. Po drugie: kupując 24-70 do cropa 1,6 praktycznie pozbawiasz się szerokiego kąta.

Coś już napisał
    Miasto
    Głowno / Warszawa

Domyślnie

No wlasnie, tez widze brak szerokiego kata. Wg mnie przydaloby sie chociaz 17mm na dole. W domu czesto jest potrzebne.
    40D, C 10-22, C 17-55 IS, C 50/1.8 II, C 70-300 USM IS

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Elbląg

Domyślnie

Witam! Rok temu zmieniłem system z Minolty/Sony/ na Canona. Zdecydowałem się bez żadnych rozterek na 5D i nie żałuję, mimo, iż nie starczyło mi na wszystko, tzn. nie kupiłem żadnego "tele". W tym roku nadrobię te zaległości. Jakość matrycy C5D i brak przelicznika ogniskowej plus obecna cena wsparta ewentualnym cashbackiem są najlepszymi argumentami, aby zdecydować się na ten właśnie aparat. Jeśli już zmieniać system, to bardziej radykalnie! Szkoda kasy na połowiczne rezultaty tychże zmian! Może nie będziesz miała wszystkiego "od razu", ale jakościowo dokonasz najlepszego wyboru...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Chyba już skompletowałam sprzęt:

40d (nówka Nowart: 3340zł) +
    canon 70-200/4 (nówka FotoIt: 2200zł) +
    canon 580 ex II (nówka FotoIt: 1399zł) +
    canon 24-70L/2.8 (nówka Nowart: 3580zł)
    = 10519zł
    Zmień 40D na 5D w tym zestawie i ponegocjuj z Nowartem by mieć sprzęt z jednego źródła - na pewno da rozsądne ceny 8)

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Sprzedaj to dziadoskie D80 i bierz najlepiej 5D. Jak tak się przesiadałem w wakacje i żałuję, że zamiast 20D po 300D kupiłem D80tke. Zbędna zmiana systemu i wydane pieniądze.
    Teraz jest jak należy

PS. Poczekaj do marca. Też słyszałem o kolejnym cashback!
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Jo-anna
    Guest

Domyślnie

Dziękuję wszystkim za posty :-)

Wszystko zaczęło się od tego, że mój kit jest za ciemny do wielu sytuacji zdjęciowych (tak samo jak bardzo dobry 70-300VR). Ćwiczyłam wysokie iso z d80, ale w wielu sytuacjach dopiero iso800 dawało mi odpowiednie naświetlenie.
    Niestety takim przypadku mogłam zapomnieć o kadrowaniu :-(
    nawet ninja nie pomaga...

Najpierw kupiłam sb-600, ale było to połowiczne rozwiązanie (żałuję, że nie wybrałam sb-800 - większa moc, itp). Jednak w wielu przypadkach (zwłaszcza w domu) lampa sprawdza się fenomenalnie.

Niestety nie fotografuję jedynie w pomieszczeniach. Na zewnątrz (moja pasja to podróże, streetphoto, przyroda, oprócz oczywiście rodzinki ;-) ) znowu szkła są za ciemne.

Postanowiłam wymienić kita na coś jasnego. Najpierw myślałam o tamronie, ale częste problemy z Back/front fokusem oraz niepewny autofokus odstręczyły mnie od tego szkła. W nikonie pojawiła się rewelacyjna (i droga) N24-70/2.8, która jakością porównywalna jest do nikkorowskich stałek.

Wyszłam z założenia, że jeśli kupić coś to niech to będzie solidne i na długie lata.... ale wygląda na to, że nie tylko ja tak myślę (aktualnie szkła nie można kupić ani w Polsce ani w Europie za 5500zł).

W międzyczasie podliczyłam ile mój sprzęt jest wart i z ciekawości (nie miała baba kłopotu ) sprawdziłam co bym mogła dostać za te pieniądze w innych systemach.
    Olympus odpadł na początku (szumy). Pentax tak samo (ccd). Sony jest za drogie. Został Canon. No i się zdziwiłam
    Wyszło, że stać mnie nie tylko na jasne szkło (od ręki) to również na mniej szumiące body (40d) i w dodatku wszystko nowe i na gwarancji!
    Przyznam, że bardzo mną to poruszyło :neutral:

Żeby nie było tak za różowo to napiszę co mi się nie podoba w canonie :
    Canon (tak mi się wydaje) nie ma odpowiednika nikkorowskiej 70-300VR. Owszem jest C70-300 +IS, ale jakość już nie taka jak u nikkora.

U canona jest 70-200/4 IS, które tanie nie jest, w dodatku białe co się rzuca w oczy (szkoda, że canon nie pokrył go jeszcze farbą odblaskową...brrr), dłuższe i cięższe od mojej 70-300VR (więc w podróży mniej wygodne niestety).

Jest za to canonowska stałka 200/2.8 w przyzwoitej cenie, wielkości, wadze i CZARNA :-) Ostatecznie różnica między 200mm, a 300mm w moim przypadku nie byłba by tak odczuwalna.

Myślałam też nad 5d, ale podobno jej piętą achillesową jest AF. Co więcej kupując tele 200-tkę nie miałabym już cropa i wtedy jednak te 200mm było by za mało :-( .

p.s.
    Dostałam kilka pw od byłych nikonowców (czyli nie tylko ja jestem gotowa do zdrady...brrr straszne słowo ).

Ciekawi mnie, czy osoby które przesiadały się z d80 na 40d odczuły różnicę przy fotografowaniu na iso800 ? Czy iso800 w 40d odpowiada mniej więcej temu co uzyskuje się w d80 na iso320-400 ? Czy też za dużo oczekuję od cmosa :-)

Waham się jeszcze, czy nie zostawić jednak kita i 70-300VR i kupić d300... ale jasne szkło w canonie kusi ;-)

No nic, czekam do marca na cash-back (czy będzie i jaki) i zobaczę co dalej....

Bywalec Awatar Leone
    Miasto
    Trójmiasto

Domyślnie

(...)Żeby nie było tak za różowo to napiszę co mi się nie podoba w canonie :
    Canon (tak mi się wydaje) nie ma odpowiednika nikkorowskiej 70-300VR. Owszem jest C70-300 +IS, ale jakość już nie taka jak u nikkora.

Hmm...
    Stary 75-300IS był rzeczywiście dość słaby (szczególnie przy długim końcu). Obecnie sprzedawany 70-300 IS jest niegorszy od nikkora.

Dopiero zaczyna Awatar JacekMR
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ciekawi mnie, czy osoby które przesiadały się z d80 na 40d odczuły różnicę przy fotografowaniu na iso800 ? Czy iso800 w 40d odpowiada mniej więcej temu co uzyskuje się w d80 na iso320-400 ? Czy też za dużo oczekuję od cmosa :-)

Waham się jeszcze, czy nie zostawić jednak kita i 70-300VR i kupić d300... ale jasne szkło w canonie kusi ;-)

No nic, czekam do marca na cash-back (czy będzie i jaki) i zobaczę co dalej....
    Ja przesiadlem sie niedawno z D200 --> 40D i nie zaluje wcale.
    Roznica w iso bardzo odczuwalna , w 40D smialo uzywam iso 1600 co w Nikonie bylo nie do przyjecia(jak dla mnie strasznie szumial)
    Poza tym lepsza ostrosc, ladniejsze kolory i nareszcie moge robic jpg-i.
    Uzywalem tez Nikkora 28-70/2,8 , teraz Canona 17-55is i 24-105/4is i powiem ze 17-55 jest dla mnie ostrzejszy i szybszy niz wspomniany Nikkor.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów