[QUOTE=Jo-anna;432403]Ale chyba nie robisz portretów z IS ? ;-)
Dlaczego nie? IS zawsze się przydaje. Nie zawsze przecież robisz portrety z czasami powyżej 1/300 na cropie czy 1/200 na FF. Zdarza mi się robić portrety z czasami 1/100 1/60 i tu już IS się przydaje, a na pewno nie zaszkodzi. Jak masz pewną rękę, to ostre zdjęcie zrobisz też bez IS.
problem nie w unieruchomieniu tla co fotografowanego obiektu. tam wyzej Joanna wspominala o synku, a to pasuje do typu tematu fotograficznego "dziecko", ktory cechuja tak zwane robaki w tylku i chroniczna nieumiejetnosc zatrzymania sie w miejscu przez dluzej niz ulamek sekundy. zaden IS nie ma szans z co bardziej zywym i energicznym dzieckiempomaga tylko nerwosol i to raczej u doroslych, bo smyka niekoniecznie zatrzyma
![]()
na razie jestem pod wrażeniem cen od Nowart-a z allegroGwarancja: Canon Polska, więc sprzęt nie jest z USA. Spore różnice nawet w porównaniu do skąpca. Normalnie bym omijała takie "okazje" z allegro, ale jeśli są na forum zadowoleni z transakcji to zaczynam się poważnie nad tym zastanawiać. Jeśli jeszcze okaże się, że canon wprowadzi jakąś promocję w marcu i będzie można ją wyegzekwować za sprzęt kupiony u Nowarta to, kto wie, może nawet 5d będzie w zasięgu ręki
![]()
24-105/4 ? Sądzicie, że to szkło wytrzyma 15 lat pracy w różnych warunkach? Mój nikkor 18-70 to znany odkurzaczwolałabym coś bardziej szczelnego :rolleyes:
Zig wielkie dzięki za zdjęcia z 70-200! Masz uroczego malucha i sympatyczną żonę! Dbaj o nich :-)
Niewyostrzane jpg-i na f4 i iso200 wyglądają bardzo dobrze :-) Taka jakość w zupełności by mnie zadowoliła.
Chyba już skompletowałam sprzęt:
40d (nówka Nowart: 3340zł) +
canon 70-200/4 (nówka FotoIt: 2200zł) +
canon 580 ex II (nówka FotoIt: 1399zł) +
canon 24-70L/2.8 (nówka Nowart: 3580zł)
= 10519zł
jeśli jeszcze canon w marcu wprowadzi jakieś upusty to może skuszę się na wersję z IS (zależy ile canon zwróci), chociaż "przy okazji" natknęłam się na canona 200/2.8L II USM za 2500zł i przyznam, że światełko przydało by się bardziej niż zoom. Chyba że ta stałka to jakaś niedoróbka canona, bo cena jest atrakcyjna (i ten fajny czarny kolor..;-) )
5d odpada :-( Nawet gdybym kupiła u Nowarta z 24-105/4 to i tak nie starczyło by mi na tele (jedynie lampa).
Co myślicie o wybranym zestawie canona![]()
Jako alternatywę (takie same koszty) mam możliwość pozostania w systemie nikona:
d80 (poszedł by za 2000zł)
nikkor 18-70/3.5-4.5 (poszedł by za 500zł)
nikkor 70-300VR/4.5-5.6 (poszedł by za 1500zł)
lampa sb-600 (poszła by za 500zł)
nikkor AF-S 24-70/2.8 (kupiłabym za 5400zł)
i zostało by mi jeszcze 600zł oszczędności (ewentualnie na dopłacenie do sb-800 lub obniżenie swoich cen na allegro)
Napisz do Nowarta na PM a za taki zestaw dostaniesz jakiś rabacik. :smile:
Zostawiłem już u niego kilka PLN! Polecam go. na CB występuje też jako Nowart.
:-D Nawet nie zauważyłam, że Nowart działa na canon-board. No to jestem bardziej spokojna.
Zanim napiszę to chciałabym upewnić się czy to jest optymalny wybór. Nie znam systemu canona i mogłam coś przeoczyć. I ciekawi mnie czy będą jakieś (i jakie) promocje 1 marca :-)
Przy okazji: mam nadzieję, że ta canonowska lampa da radę w mieszkanku przy 1/250s (optimum 1/500s) i f5.6 (4 metry, światło odbite od sufitu 2,5m)? Moja sb-600 niedoświetla :-(