Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
nie wytrzyma :-( Faktycznie nie jest prosto. Myślałam także nad sony i pentaxem, ale ten pierwszy wychodzi jeszcze drożej (24-70/2.8 zeiss), a ten drugi nie ma cmosa.
Jak już pisałam chcę kupić szkła, których nie będę musiała wymieniać przez kolejne 15 lat. Elektronika szybciej tanieje i zakładam, że kolejne puszki będą tańsze (albo stosunkowo tanio będzie można kupić starsze puszki wycofywane ze sprzedaży). Szkła tak szybko niestety nie tanieją 8)
I właśnie dlatego sądzę, że canon ma lepszy marketing. nie dość, że są większe szanse na FF za rozsądne pieniądze to i co chwila słyszę o promocjach na sprzęt canona. Jak nikon w zeszłym roku wprowadził promocję to dotyczyła ona jedynie d40/xPS. Od 1 marca Canon szykuje kolejny zwrot kasy. Są to jednak informacje nieoficjalne.![]()
O tym nie pomyślałam. Muszę sprawdzić w domu jak się będę czuła z 38,4mm.Zamieszczone przez MacGyver
Jak masz brać tele, to lepiej zacisnąć pasa i brać 70-200 f4 L od pozostałych tele (70-300 itd). Moje tele z stabilizacją robi bardzo ostre zdjęcia na pełnej dziurze. Tak naprawdę nie potrzeba tego obiektywu przymykać. Zdjęcia żyleta. fantastyczna stabilizacja. Super ostre zdjęcia przy 200mm i 1/30sek. 90-95% zdjęć jest ostrych lub bardzo ostrych. Warto dopłacić raz a porządnie. Kolorki też ładniejsze w L. Pomacaj sobie w sklepie. Zrób parę fotek i na 70-300 nawet nie spojrzysz.
teleobiektywem fotografuję głównie ludzi i zwierzęta. Mam stabilizację w 70-300, której prawie nie używam (no może czasami przy 300mm). Focę raczej na krótkich czasach, chyba że trafi się jakiś przystojny mim. Światełko f4 kusi, więc być może uda mi się kupić tańszą wersję 70-200/f4 bez IS, ale wtedy zostaną pieniążki jedynie na 430EX (i to z trudem).
Czy nikt nie robił porównań canona 70-300 IS z nikkorem 70-300VR ? Jakość zdjęć z nikkora całkowicie mnie satysfakcjonuje. Faktycznie jest jakaś ZAUWAŻALNA różnica w jakości?
sobie siadłem i zlożyłem taki zestaw![]()
i masz już wszystko(z 5D da sie może coś uzyskać zwrotu)
5D - 5730zł
http://www.allegro.pl/item316308385_...ajtaniej_.html
24-70L - 3580zł
http://www.allegro.pl/item311617415_...najtaniej.html
70-200/4L 2100zł
http://www.allegro.pl/item314296257_...gwarancja.html
580II 1385zł
http://www.allegro.pl/item312626058_..._f_vat_gw.html
ogólnie to przelicz czy się opłaca zmieniać i na co + ewentualne zmiany później - po prostu wyznacz co docelowo mieć chcesz i kiedy.
5d grippen
17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...
To bierz 430EX. W domu to aż nadto wystarczy. Możesz wziąć wersje bez IS. Ale IS się bardzo przydaje. Wyślij mi na priva swój adres mailowy i pośle ci kilka portretów żony i synka z tego szkła.
Ale chyba nie robisz portretów z IS ? ;-)
Chętnie zobaczę co potrafi 70-200/4 mój adres: joanna.narwel@gmail.com
dzięki za linki...przestudiuję te słupki i wykresy :cool: . Chociaż szkoda, że nie ma nikogo kto używał obydwu szkieł i mógł powiedzieć coś o swoich odczuciach.
Jakoś bardziej ufam ludziom, niż słupkom, ale jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma :-)
Nikt nie zmieniał systemu? Tylko ja taka niewdzięczna jestem i zdradzić nikona gotowa?![]()
SoluON - dzięki za wyliczenia ale wychodzi, że stać mnie na 5D +24-70L +430ex , o tele mogę zapomnieć (jak mi się uda sprzedać sprzęt za tyle ile chcę i dorzucę troszkę kaski to będę miała coś koło 10500zł).
Swoją drogą 24-70L za 3580zł to bardzo dobra cena. Czy ktoś zna tego sprzedawcę z allegro "Nowart" i może go polecić?
sprawdzonych sprzedawców dałem(tylko lampa z jakiegoś sklepu) więc nie ma ryzyka raczej.
to może właśnie 5D +24-70L +430ex i jakieś tele używane na początek jeśli niezbędne za małe pieniądze (oczywiście jesli na C jestes zdecydowana lub się zecydujeszja nie namawiam, sama musisz się zastanowić
)
5d grippen
17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...
Weź pod uwagę masę i gabaryty 24-70/2,8. Jeśli problemem są szumy, to 5D ma min 2 EV przewagi nad D80, więc podpinając do piątki szkło ze swiatłem 4 i tak zyskujesz przewagę nad D80 i 2,8. Zmierzam do tego, że do 5D możesz smiało kupować 24-105/4. Taniej, lżej i do tego z IS. W sytuacjach ekstremalnego braku swiatła możesz się poratować 50/1,8. Szkło za grosze, a w pomieszczeniach daje przyzwoite rezultaty.