Strona 109 z 332 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159209 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 081 do 1 090 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

wszystkie te sample sa fantastyczne, tak, ze gdyby nikon wypuścił odpowiednika 5d (a jednocześnie 5dmk2 nie będzie killerem) to do teartu kupiłbym sobie taką puszkę z przyjemnością. Problem jest taki, że wszystkie sensowne sample które są pokazywane na bardzo wysokich czułościach posiadają nadmiar światła, a nie jego brak - tak charakterystyczny dla teatru. Ja przy pomiarze punktowym przy ISO 1000 i szkle f2.0 na pełnej dziurze uzyskuję czasy rzędu 1/50 - 1/100, a często gęsto wolniejsze. Bardzo bym chciał zobaczyć sample w takich warunkach. Moje 40D w dobrym świetle przy ISO 1600 robi zdjęcia z szumem, który bez powiększenia nie jest widoczny zupełnie. Ale w takich harcore'owych warunkach szum wyłazi jak cholera.
    Chciałbym się przekonać, gdzie się kończy marketing Nikona, a zaczyna fenomen tej matrycy.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

http://www.kenrockwell.com/nikon/d3/sharpness-1.htm
    Tu kolejne porównanie od Kena . Chłop się nieźle napocił , ale nigdy bym go nie podejrzewał o brak obiektywizmu względem marki na "N". A to porównanie jest co najmniej zastanawiające ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Miasto
    Kraków

Domyślnie

holy shit!

różnica jest przepastna, zarówno w ilości detali ale i jakości odwzorowania kolorów. No to ślubni mają niezłą zagwozdkę: dużo lepsze zdjęcia na niskich czułościach 5D, czy bardzo niskie szumy na wysokich z D3 powyżej ISO 3200.

Antonina2
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    wszystkie te sample sa fantastyczne, tak, ze gdyby nikon wypuścił odpowiednika 5d (a jednocześnie 5dmk2 nie będzie killerem) to do teartu kupiłbym sobie taką puszkę z przyjemnością. Problem jest taki, że wszystkie sensowne sample które są pokazywane na bardzo wysokich czułościach posiadają nadmiar światła, a nie jego brak - tak charakterystyczny dla teatru. Ja przy pomiarze punktowym przy ISO 1000 i szkle f2.0 na pełnej dziurze uzyskuję czasy rzędu 1/50 - 1/100, a często gęsto wolniejsze. Bardzo bym chciał zobaczyć sample w takich warunkach. Moje 40D w dobrym świetle przy ISO 1600 robi zdjęcia z szumem, który bez powiększenia nie jest widoczny zupełnie. Ale w takich harcore'owych warunkach szum wyłazi jak cholera.
    Chciałbym się przekonać, gdzie się kończy marketing Nikona, a zaczyna fenomen tej matrycy.
    Nie jest to teatr ale jak mogłam tak zrobiłam
    1 iso 200 1,3sec f2,8
    2 iso 3200 1,13sec f2,8
    3 iso 5000 1,20sec f2,8
    4 iso 6400 1,25sec f2,8
    5 H 0,3
    Redukcja szumów wyłączona wszystkie opcje typu ostrość nasycenie i tym podobne na 0
    link 27MB >> http://rapidshare.com/files/74687706/20071206_007.rar

Ostrość była ustawiana na nosie kota pomiar światła spot
    Ostatnio edytowane przez Antonina2 ; 06-12-2007 o 17:27

Miasto
    Kraków

Domyślnie

hmm..
    bardzo dziękuję za sample. Aczkolwiek myślałem raczej o czymś zdecydowanie ciemniejszym, zwłaszcza o ilość cieni. Coś w takim stylu: http://212.33.73.7/~kubaman/0/16/18.html.
    O hardcore

Wracając do sampli: jest naprawdę bardzo fajnie. Niestety przy ISO 6400 jakość jest już bardzo zdegradowana, co się ma nijak do wcześniejszych sampli z ISO 10 000. Hmm..

P.S> gosh, niezła winieta

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie używałem żadnego z tych aparatów, a gdybym miał wybierać tylko po tych testach, to bez zawahania wybrałbym 5D, chociaż nikon D3 do reporterki może być niezastąpionym narzędziem.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Miasto
    Kraków

Antonina2
    Guest

Domyślnie

hmm..
    bardzo dziękuję za sample. Aczkolwiek myślałem raczej o czymś zdecydowanie ciemniejszym, zwłaszcza o ilość cieni. Coś w takim stylu: http://212.33.73.7/~kubaman/0/16/18.html.
    O hardcore

Wracając do sampli: jest naprawdę bardzo fajnie. Niestety przy ISO 6400 jakość jest już bardzo zdegradowana, co się ma nijak do wcześniejszych sampli z ISO 10 000. Hmm..

P.S> gosh, niezła winieta
    27 jest w Witkacym MEDEA to zrobię trochę zdjęć i podeślę ale naprawdę ta matryca daje rade, przy tych zdjęciach troszku przesadziłam z zaciemnieniem pokoju co widać po czasach
    Pozdrawiam

Miasto
    Kraków

Domyślnie

to może trochę inaczej to sformułuję. Chodzi mi o takie zdjęcia, gdzie oprócz na przykład jakiegoś oświetlonego elementu (Jacek pisał o świeczce ) jest kupa cieni i ciemności. Tutaj pomiar matrycowy wydłużył czas tak, że nie jest ciemno, i nie ma takich cieni. Lepiej by było gdyby w pokoju stała lampka a obok jakieś duperele w cieniu. Bo tylko taki duży rozrzut powoduje masakryczne wyciąganie szumów.

Za sample jeszcze raz dziękuję. Jest świetnie, ale nie tak dobrze jak widziałem wcześniej. Co w sumie jest naturalne, proza życia jest zazwyczaj mniej ciekawa od tego co widzimy w reklamach.

Domyślnie

Jest świetnie, ale nie tak dobrze jak widziałem wcześniej. Co w sumie jest naturalne, proza życia jest zazwyczaj mniej ciekawa od tego co widzimy w reklamach.
    nie ściągałem paczki od Antonniny2, ale patrząc po wypsanych ISO (powyżej 6400 jest H 0,3, a tak ma D300) to ona chyba dała sample z D300, a nie z D3. Jeśli tak, to różnica jest duuuuża.
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Strona 109 z 332 PierwszyPierwszy ... 95999107108109110111119159209 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów