Strona 119 z 332 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 181 do 1 190 z 3317

Wątek: Nowości od Nikona? (matryca, puszki itd)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

teoretyzujecie Panowie, broniac dziwnej racji.

tak, mozna robic zdjecia bez AF, nie mam co do tego watpliwosci. natomiast sa tez zdjecia, ktorych sie nie da zrobic bez AF - ze ze swojej szuflady wyciagne chocby male dziecko, dla ktorego pojecie "bezruch" nie istnieje, nawet przez sen.

jesli mam miec sprzet uniwersalny, ktory pozwoli mi robic zdjecia w wiekszosci okolicznosci, to wybieram AF. zawsze moge go sobie wylaczyc jakbym bardzo chcial.

zupelnie z innej strony rzecz ujmujac - jesli juz padl temat systemu EOS i braku AF... ten system zostal od poczatku do konca stworzony dla automatyki nastawiania ostrosci. za wyjatkiem jednego jedynego korpusu EF-M wszystko w systemie EOS jest podporzadkowane AF. przekonywanie kogos majacego sprzet Canona, ze nie ma roznicy miedzy AF a MF to, wybaczcie, splaszczanie ziemii i krecenie wokol niej sloncem.

a opisy jak robic zdjecia bez AF mysle, ze mozecie darowac wiekszosci tutejszych osob. one tez nie zaczely fotografowac w erze kamienia lupanego
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    teoretyzujecie Panowie, broniac dziwnej racji.

... przekonywanie kogos majacego sprzet Canona, ze nie ma roznicy miedzy AF a MF to, wybaczcie, splaszczanie ziemii i krecenie wokol niej sloncem.

a opisy jak robic zdjecia bez AF mysle, ze mozecie darowac wiekszosci tutejszych osob. one tez nie zaczely fotografowac w erze kamienia lupanego

Szkopuł w tym, że ja tutaj nikogo do niczego nie przekonuję. Nie wmawiajcie mi rzeczy, których nie napisałem.
    Najpierw Adam stwierdził, że w Nikonie nie ma jasnych stałek. Jak podałem przykłady, to się skrzywił i stwierdził, że to niemal same manuale, a tymi się zdjęć nie robi. Ja Was nie przekonuję, że AF jest do ****.
    Ja tylko twierdzę odmiennie od Was, że MF też da się robić piękne zdjęcia i nie tylko statyczne. Mam trzech synów i doskonale wiem, co to znaczy dzieciak zapierdzielający jak gepard...

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vadim Zobacz posta
    Szkopuł w tym, że ja tutaj nikogo do niczego nie przekonuję. Nie wmawiajcie mi rzeczy, których nie napisałem.
    Najpierw Adam stwierdził, że w Nikonie nie ma jasnych stałek. Jak podałem przykłady, to się skrzywił i stwierdził, że to niemal same manuale, a tymi się zdjęć nie robi. Ja Was nie przekonuję, że AF jest do ****.
    Ja tylko twierdzę odmiennie od Was, że MF też da się robić piękne zdjęcia i nie tylko statyczne. Mam trzech synów i doskonale wiem, co to znaczy dzieciak zapierdzielający jak gepard...

Pozdrawiam
    Ależ nikt nie twierdzi, że MF się nie da robić zdjęć. To by przecież było niedorzecznością tylko po co się męczyć skoro jest AF.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja bym się męczył... ale z AF'em :smile:
    Teraz przynajmniej wiem kto zawinił.
    Choć przyznam, że na gładkiej matówce faktycznie może to nie iść tak... gładko.

Początki nałogu Awatar adalbert
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007 Zobacz posta
    ...
    Choć przyznam, że na gładkiej matówce faktycznie może to nie iść tak... gładko.
    i tu jest pies pogrzebany - próba ustawienia PRECYZYJNEGO ostrości w korpusach trzy- a nawet dwucyfrowych to po prostu porażka... dopiero wymienne matówki od 5D w górę dają w miarę swobodne pole działania w MF...
    Ale może już dajmy sobie spokój z tym OFFTOPem ? w końcu - tak nieśmiało przypomnę - to wątek o nowościach Nikona...
    EDIT: Tak - wiem - 40D też ma wymienne

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

slusznie. przepraszam za naduzycie semantyczne i zbytnie generalizowanie

Cytat Zamieszczone przez adalbert Zobacz posta
    i tu jest pies pogrzebany - próba ustawienia PRECYZYJNEGO ostrości w korpusach trzy- a nawet dwucyfrowych to po prostu porażka... dopiero wymienne matówki od 5D w górę dają w miarę swobodne pole działania w MF...
    tak i nie. Sonarem 3.5/135, Pancolarem 1.8/50 czy Takumarem 1.4/55 spokojnie ostrzylem w 10D/30D majac w zasadzie epsilonowy odsetek nietrafionych fot. natomiast juz takim szklem w rodzaju Porst 2.8/35 znacznie gorzej. rzecz w relatywnej ilosci GO i tego na ile szklo na pelnej dziurze, bo jak jest bardzo waski zakres to spokojnie trafisz. w dwucyfrowkach matowki juz sa solidnie mocowane i ostrosc obrazu na nich pokrywa sie z tym co "widzi" matryca. w trzycyfrowkach juz jest pod tym wzgledem kiepsko, a malutka dziurka jeszcze dodatkowo utrudnia.
    www albo tez flickr

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    [B]...
    Otóż moja przygoda z fotografią zaczęła się w czasach kiedy jeszcze nikomu nie śniło się o AF-ie. I ze względu na moje nie najlepsze oczy mnóstwo zdjęć miałem zwalonych, a nastawienie ostrości w takim np. 85/2 to był jeden celny strzał na 5 - nie muszę chyba pisać jak fajne i drogie to było przy analogu . Dlatego nie mów mi - błagam - o umiejętnościach i radzeniu sobie z MF. Przećwiczyłem to wiele lat i dziękuję postoję.
    A ja wręcz odwrotnie - ze stu metrów jednym strzałem z kałacha w oko trafiam...:wink: Piszę o tym bez zażenowania, bo był czas w latach 80 ubiegłego wieku, kiedy przechodziłem trzy operacje oczu i dla mnie alternatywy takiej jak af wtedy nie było.
    Mam cholernie dobry wzrok, do tego dochodzi wizjer i 22 wymienne matówki do F3, doświadczenie i pewna przewidywalność sytuacji.
    Ale masz bezwzględnie rację - podstawą w MF jest dobry wzrok. Przy dzisiejszych technologiach to niestety coraz bardziej deficytowa sprawa. Bez dwóch zdań i smętnego pierdzenia, pozostaje tylko AF.
    Choć z drugiej strony, jak pada zasilanie, to AF zdycha i też klapa...

Pozdrawiam

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A ja wręcz odwrotnie - ze stu metrów jednym strzałem z kałacha w oko trafiam...:wink: Piszę o tym bez zażenowania, bo był czas w latach 80 ubiegłego wieku, kiedy przechodziłem trzy operacje oczu i dla mnie alternatywy takiej jak af wtedy nie było.
    Mam cholernie dobry wzrok, do tego dochodzi wizjer i 22 wymienne matówki do F3, doświadczenie i pewna przewidywalność sytuacji.
    Ale masz bezwzględnie rację - podstawą w MF jest dobry wzrok. Przy dzisiejszych technologiach to niestety coraz bardziej deficytowa sprawa. Bez dwóch zdań i smętnego pierdzenia, pozostaje tylko AF.
    Choć z drugiej strony, jak pada zasilanie, to AF zdycha i też klapa...

Pozdrawiam
    Ja niestety mam kiepskie oczy. Natomiast co do zasilania to jak ono padnie w dslr to fakt, że przestaje działać AF to jeszcze najmniejsze zmartwienie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    JNatomiast co do zasilania to jak ono padnie w dslr to fakt, że przestaje działać AF to jeszcze najmniejsze zmartwienie .
    niech zgadne.... matryca?
    w analogach też bez baterii sie nie dało wiele. Zenit i Praktika (starsze) działały, ale nikony - czy canony - mało który, tylko te najstarsze. Większośc miała migawkę sterowaną elektronicznie. No poza kultowymi FM itp
    Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...

Początki nałogu Awatar Wini
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

AChoć z drugiej strony, jak pada zasilanie, to AF zdycha i też klapa...
    W moim przypadku inny wariant: jak za ciemno i AF zdycha to MF
    Wini

Strona 119 z 332 PierwszyPierwszy ... 1969109117118119120121129169219 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów