Akustyk ale przecież zdjęcia, które prezentujesz są zawsze wynikiem poprawnego naświetlania, tudzież "mózgu i oka", a więc co to ma wspólnego z krzywymi/poziomami, czy innymi kanałami?
Akustyk ale przecież zdjęcia, które prezentujesz są zawsze wynikiem poprawnego naświetlania, tudzież "mózgu i oka", a więc co to ma wspólnego z krzywymi/poziomami, czy innymi kanałami?
Akustyk. A powiedz z jakim stopniem kompresji zapisywales te fotki. Bo ja widze jedynie rozmiar 133kilo. Zapisz ta sama fotke bez kompresji jpg i zobacz czy jest roznica. Tu jest fotka zapisana z przesadna kompresja. Wychodza dokladnie takie pasy jak na przykladach:
kompresja 30
Tego efektu nie ma zupelnie jak zdecydowanie zmniejszysz kompresje jpg.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
toz przeciez pisalem wyraznie, ze chodzi mi o duze wersje, a to co wklejam to podglad tematu, w jakim sa problemy z niebieskim kanalem
jak robic obrazki ekranowe to ja na prawde wiem, i to ze kompresja zmienia plynnosc gradientow takzeale nie uzywajmy terminu "zdjecie" do obrazkow rozmiaru (pol)ekranowego, a juz zwlaszcza nie mowmy w takiej sytuacji o jakosci i tonalnosci
![]()
z tą szybkostrzelnością to coś podejrzanego. Ludzie, którzy w Polsce byli na prezentacji twierdzą, że nic nie zwalniało i dalej było 6 klatek. Poza tym, D300 i D3 mają ten sam procesor obrazu, a D3 ma 12Mpx 14 bit i 9 klatek na sekundę.
Hogan pisze że zwalnia. Niewiadomo jak to jest do końca. Prawdopodobnie te 14 bit-ów jest interpolowane. Wygląda na to, że matryca w D300 to zmodyfikowana matryca Sony. A ta ostatnia jest 12-bitowa. Być może, że wyciśnięcie z niej 14-bitów wymaga tak dużo od procesora, że nie jest możliwa praca z pełną prędkością. Zresztą zobaczymy jak będą działać produkcyjne wersje. Póki co piszą, że produkcja trwa ale finalny software jest wciąż przygotowywany.
Może pośrednio odpowiedzi udzieli samo Sony. Ich premiera jest oczekiwana na dniach.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
a ja taka mala dygresje
garuluje ludziom ze stajni nikona
(jesli te matryce beda dobrej jakosci minimum tak jak w canonie to marketingowcy z canona strzelili sobie gola bo juz po premierach a nie ma odpowiedzi szczegolnie na d300 który zapowiada sie rewelacyjnie)
a w koncu moze 5D stanieje albo pojawi sie jakis nowszy model
niech zyje nikon i niech sie ma jak najlepiej wtedy nam tez bedzie dobrze![]()
a no i w pekinie bedzie pewnie wiecej puszek z napisem nikon![]()
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
A kto byl na tym pokazie? Pewnie Nikon-maniacy tylko...
Jak D200 wyszedl byl podobnie, pianie, ochy i achy, a potem sie
okazywalo powoli, ze jakosc zdjec taka sobie....
Nikon guru Thom Hogan pisze o tym w dwoch miejscach na swojej
stronie:
http://www.bythom.com/D3comments1.htm
The D300 is faster. 6 fps normally, and 8 fps if you use the new MB-D10 vertical grip and battery pack. Caveat: if you record in 14-bit NEF form fps drops to 2.5.
"Caveat" oznacza "ostrzezenie"
i na tej http://www.bythom.com/D3QA.htm
Does the D300 really drop to 2.5 fps when using 14-bit NEFs?
Yes: frame rate drops on the D300 if you shoot 14-bit NEFs.
Komu wierzysz?
D300 to pewnie w praktyce D200 z lepszym AF i moze jednym
stopem poprawy jakosci. To wszystko.
Bez mozliwosci uzycia 14-bitowego koloru przy robieniu zdjec
zwierzat w serii.
Kuba, ciesz sie swoim 40D!
to może zostać odczytane za wypowiedź fanatykaale czy to by nie oznaczało (oczywiście jeśli to prawda), że owe 14 bit to po prostu oszukańcza kupa?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
na przykład mój kolega któremu nie mam powodów nie ufać.
Ostatnio edytowane przez Kubaman ; 29-08-2007 o 16:22 Powód: Automerged Doublepost
Kuba mam wrażenie że ciągle za wcześnie na wyciąganie wniosków. Musimy niestety poczekać na wersje produkcyjne żeby móc dokładnie ocenić co jest na prawdę a co tylko na papierze.
Ja bym jednak przestrzegał przed zbytnio ochoczym wyciąganiem różnych "bugów" z tych puszek. Wciąż dyskutujemy o tym co jest na papierze, co ktoś widział, co ktoś gdzieś napisał ale tak na prawdę konkretów żadnych. Ja uważam, że oba nikony na papierze wyglądają bardzo dobrze i jeśli nawet zawierają jakieś ograniczenia to konkurencję dla Canona będą stanowić doskonałą.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner