Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Nie bójmy się EF-S

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta
    FF ma dodatkową wadę, że jest FF, czyli trzeba mieć dobre obiektywy
    chyba odwrotnie

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    chyba odwrotnie
    Ależ skądże, 5D (czyli jedyny jak dotąd amatorski FF) znany jest z tego, że wymaga wysokiej klasy szkiełek bo inaczej szlag trafia wszystkie korzyści z posiadania "klatki pełnej pikseli" :-)
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    chyba odwrotnie
    W tym sensie, że trudniej jest zrobić dobry obiektyw do pełnej klatki niż do cropa, trzeba więcej szkła lepszej obróbki... Szczególnie mam tu na uwadze winietowanie, dystorsje i aberacje sferyczną i chromatyczną... Nie mówię tu o ostrości, bo dla FF o większym pikselu niż w cropie, obiektyw może mieć gorszą rozdzielczość rysowania... Ale to w wypadku 5D, bo pewnie przy nowych FF rozdzielczość matrycy może być już taka duża, że wielkość piksela będzie taka sama jak w cropie, wtedy oglądanie powiększenia 1:1 z obydwu body będzie dawało dokładnie taki sam obraz...

Pozdrawiam,
    Michał

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie zauważyłem, żeby pojawił się inny argument za FF: mianowicie, powoli będą pojawiać się używane 5D w cenie - myślę - porównywalnej z nowymi modelami serii xxD.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez papierzyna Zobacz posta
    Jeżeli zdecydowałbyś się na używany zestaw EOS 5D + 24 - 105
    No właśnie, zawsze mam obiekcje przed używkami, nie wiem, czy potrafiłbym się zdecydować na używany sprzęt...

Standard EF-S miałby sens dla amatora, gdyby kosztował połowę z tego co obecnie.
    Być może my zarabiamy za mało... ;-)

Gratuluję zakupu obiektywu
    Dzięki! Jestem na razie pod sporym wrażeniem :-)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Nie zauważyłem, żeby pojawił się inny argument za FF: mianowicie, powoli będą pojawiać się używane 5D w cenie - myślę - porównywalnej z nowymi modelami serii xxD.
    Właśnie - zapomniałem o tym wspomnieć. Obserwowałem dwie aukcję 5D na Ebayu, które skończyły się na poziomiu 1700$ (trochę niżej niż średnia), co przy obecnym kursie dolara, daje kwotę 4500 zł więc niewiele wyższą od 40D. Myślę, że ceny "tego przestarzałego aparatu" jakim jest 5D spadną jeszcze mocniej po wejściu na rynek jego następcy.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez kmleon Zobacz posta

Być może my zarabiamy za mało... ;-)

Nie - cena tego obiektywu jest kosmiczna. :-) Wrzuć jakieś sample albo jak możesz podeslij mi jakieś rawy :-)
    Ostatnio edytowane przez papierzyna ; 19-10-2007 o 12:09 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

5D dalej trzyma sie ceny, niestety sprawa z pelna klatka na cyfrowkach wymaga wiekszych nakladow finansowych. Jesli ktos moze wylozyc tyle kasy na body i Lki to fajnie Na pewno bedzie poprawa w jakosci, plastyce, ostrosci zdjec - oczywiscie. Ale.....czy ma to sens jesli to jest tylko hobby? Raczej nie.
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Pełne uzależnienie Awatar schabu
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez banan82 Zobacz posta
    5D dalej trzyma sie ceny, niestety sprawa z pelna klatka na cyfrowkach wymaga wiekszych nakladow finansowych. Jesli ktos moze wylozyc tyle kasy na body i Lki to fajnie Na pewno bedzie poprawa w jakosci, plastyce, ostrosci zdjec - oczywiscie. Ale.....czy ma to sens jesli to jest tylko hobby? Raczej nie.
    były poseł Misztal, zrugałby Cię za dwa ostatnie zdania
    http://youtube.com/watch?v=tsWr-2xr1-A
    Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Domyślnie

a ja myśle ze kupno efs vs. ef zalezy w duzej mierze od swiadomosci fotografa i tego co chce robić/focic

zaczałęm od tamiego 28-75 i 300d;
    100-300 ktore kupiłem w pogoni za dlugim sprzedalem bez straty bo lezalo w torbie
    po jakims czasie dokupilem 70-200 f4 - lepiej
    w koncu kit zaczął przestawać wystarczać - wszyscy namawiali mnie na 17-40... bez sensu zmieniac kita na ... kita?
    kupilem 10-22 - mam pokrycie 16-35@FF; jestem bardzo zadowolony

obecnie odczuwam brak czegoś szerszego na spacerach... 28@44 to wasko; daje rade ale trzeba kombinowac

moim kolejnym zakupem bedzie 24-105... dziwne prawda?:wink:
    Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!
    sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana
    dwa lata z lustrem, a update'u brak...

Pełne uzależnienie Awatar banan82
    Miasto
    Scotland

Domyślnie

pst, wlasnie tak patrzylem po ebayu i przy obecnym zarabiscie niskim kursie funta koszt 24-70 2.8 to tylko ok 3300 zl Zastanawiam sie nad tym szklem, ale jednak to chyba mimo wszystko za wasko na cropa. No nie wiem, trudne zycie fotografa hobbisty
    5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
    Crazy Apple Fanboy
    Ex Linux User

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów