Pokaż wyniki od 1 do 10 z 159

Wątek: stałka do portretu, jakieś zalecenia?

Mieszany widok

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    kupiłem jednak obiektyw canona 50mm /f1.8 - to co mi zostało z budżetu postaram się odłożyć na zewnętrzną lampę.
    robgr85, trochę czasu już minęło więc jakie wrażenia, a może i przykłady?

ja jednak przymierzam się do 85/1.8 i ewentualnie ogniskowe 40-50 skompletuję na M42. mam starego Heliosa 44M 58/2 a na dniach odbieram adapter z potwierdzeniem ostrości. aż nie mogę się doczekać, jak się ten Helios zachowa :smile:

Negative
    Guest

Domyślnie

Witam, napiszcie proszę jaka musi byc odległosc w metrach aparatu od fotografowanego przedmiotu lub osoby tak żeby zmieścił sie portret od pasa w górę (chodzi o dziecko)? Konkternie to chodzi o obiektywy 50 1.4 i 85 1.8 + crop.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Negative Zobacz posta
    Witam, napiszcie proszę jaka musi byc odległosc w metrach aparatu od fotografowanego przedmiotu lub osoby tak żeby zmieścił sie portret od pasa w górę (chodzi o dziecko)? Konkternie to chodzi o obiektywy 50 1.4 i 85 1.8 + crop.
    Moze byc na oko?
    50 1.4 na cropie vs dziecko vs od pasa w gore to jakies 2 metry, moze ciutke mniej. 85 to bedzie cos ponad 3 metry.

Negative
    Guest

Domyślnie

Moze byc na oko?
    Może byc, dzieki za odpowiedz, o to mi chodziło. Zamawiam 85.
    Ostatnio edytowane przez Negative ; 21-08-2007 o 19:45

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    robgr85, trochę czasu już minęło więc jakie wrażenia, a może i przykłady?

ja jednak przymierzam się do 85/1.8 i ewentualnie ogniskowe 40-50 skompletuję na M42. mam starego Heliosa 44M 58/2 a na dniach odbieram adapter z potwierdzeniem ostrości. aż nie mogę się doczekać, jak się ten Helios zachowa :smile:

jakie wrażenia? Faktycznie obiektyw wydaje się być bardzo delikatny i obchodze sie z nim jak z jajkiem. Niemniej mimo 'budżetowej' obudowy zastosowanej przez canona uważam że jest to fajny obiektyw i jest warty każdego grosza jaki za niego zapłaciłem. Wszystko działa tak jak należy. Jakość satysfakcjonuje mnie (jestem amatorem - nie mam wielkiego doświadczenia, ale w porównaniu z kit'owym obiektywem jest to petarda jakich mało )

próbki? Myślę że wystarczająco dużo jest np tu:

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=186207

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Uprawnienia umieszczania postów