Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 159

Wątek: stałka do portretu, jakieś zalecenia?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ten wykres, to może być jakiś argument. Chociaż nie tylko rozdzielczość się liczy. Czy 100 też ma takie niebieskie aberracje na dużej dziurze jak 85? W tym tygodniu muszę się zdecydować, bo im dłużej kombinuję, to tym trudniej podjąć decyzję. Chyba zakończy się rzutem monetą

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Ten wykres, to może być jakiś argument. Chociaż nie tylko rozdzielczość się liczy. Czy 100 też ma takie niebieskie aberracje na dużej dziurze jak 85? W tym tygodniu muszę się zdecydować, bo im dłużej kombinuję, to tym trudniej podjąć decyzję. Chyba zakończy się rzutem monetą
    Powiem ci w sekrecie, ze obecnie bym wyzial dluzsza ogniskowa niz 85, np. 135

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kiedyś pisałem że 1.4 w 50tce jest nieużywalne. Ostatnio trochę dla zabawy przy okazji robienia zdjęć w firmie popstrykałem sobie przy 1.4. Szok. okazało się że jeśli nie robi się zdjęć pod światło to ostrość jest całkiem niezła, bardzo przyzwoita, kolory i kontrast bardzo ładne, byle tylko nie pod światło. Winowajcą okazał się beznadziejny AF tego obiektywu, przy 1.4 3/4 zdjęc mam lekko za albo przed i dlatego po kilku pierwszych próbach wydawało mi się że jest nieostro i przestałem tej przysłony używać.
    Zauważyłem ciekawą prawidłowość pracy tego AF. Jak ostrzę od makro to ustawia trochę za celem, jak od nieskończoności to ostrość jest trochę przed, tak jakby była bezwładność mechanizu poruszającego soczewki. Przy okazji też tubus się delikatnie porusza na boki, tak z 0,5mm, a w nowym nic takiego nie było. Krótko mówiąc MicroUSM = tandeta. Na szczęście mam jeszcze gwarancję...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

kupiłem jednak obiektyw canona 50mm /f1.8 - to co mi zostało z budżetu postaram się odłożyć na zewnętrzną lampę.

Pozdr i dzięki za wszystkie odpowiedzi.
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez robgr85 Zobacz posta
    kupiłem jednak obiektyw canona 50mm /f1.8 - to co mi zostało z budżetu postaram się odłożyć na zewnętrzną lampę.
    robgr85, trochę czasu już minęło więc jakie wrażenia, a może i przykłady?

ja jednak przymierzam się do 85/1.8 i ewentualnie ogniskowe 40-50 skompletuję na M42. mam starego Heliosa 44M 58/2 a na dniach odbieram adapter z potwierdzeniem ostrości. aż nie mogę się doczekać, jak się ten Helios zachowa :smile:

Negative
    Guest

Domyślnie

Witam, napiszcie proszę jaka musi byc odległosc w metrach aparatu od fotografowanego przedmiotu lub osoby tak żeby zmieścił sie portret od pasa w górę (chodzi o dziecko)? Konkternie to chodzi o obiektywy 50 1.4 i 85 1.8 + crop.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A ile lat ma dziecko? Sam ułóż sobie proporcję. Z odległości równej ogniskowej miałbyś kadr wielkości matrycy, z odległości X masz żądaną wielkość kadru. Żeby było b. dokładnie, to żeby uzyskać odległość od matrycy, musisz do wyniku X dodać jeszcze wartość ogniskowej.

Negative
    Guest

Domyślnie

No jeszcze nie ma go na świecie ale bedzie za 2 miesiace. Myśle juz o przyszłości i nie wiem który obiektyw wybrac.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    3city

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dickory dare Zobacz posta
    robgr85, trochę czasu już minęło więc jakie wrażenia, a może i przykłady?

ja jednak przymierzam się do 85/1.8 i ewentualnie ogniskowe 40-50 skompletuję na M42. mam starego Heliosa 44M 58/2 a na dniach odbieram adapter z potwierdzeniem ostrości. aż nie mogę się doczekać, jak się ten Helios zachowa :smile:

jakie wrażenia? Faktycznie obiektyw wydaje się być bardzo delikatny i obchodze sie z nim jak z jajkiem. Niemniej mimo 'budżetowej' obudowy zastosowanej przez canona uważam że jest to fajny obiektyw i jest warty każdego grosza jaki za niego zapłaciłem. Wszystko działa tak jak należy. Jakość satysfakcjonuje mnie (jestem amatorem - nie mam wielkiego doświadczenia, ale w porównaniu z kit'owym obiektywem jest to petarda jakich mało )

próbki? Myślę że wystarczająco dużo jest np tu:

http://photography-on-the.net/forum/...d.php?t=186207

Pozdrawiam,
    Robert
    Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Negative, to raczej 85. Ogólnie dobrze jest trzymać się zasady, że nie robi się portretów z odległości mniejszej niż 1m. 50 da Ci przy tej odległości pole widzenia ok. 30x45cm, czyli na tak młode popiersie trochę za dużo

Strona 7 z 16 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów