No pierwsze co rzuca się w oczy (dosłownie) to światło (z tej lampy wbudowanej) wygląda to bardzo "nieestetycznie". Ze stałki 50 można pokusić się o brak lampy i wtedy nawet jakby się chciało to tak nieładnego efektu by się nie uzyskało. Generalnie bardzo brzydko wyglądające dopalenie twarzy z ciemną czeluścią tła.
jakby stanąć przed wyborem: użyć lampę i zrobić zdjęcie a nie użyć lampy bo i tak wyjdzie kicha, to ja jednak wybieram to pierwsze. a zdjęcia zachowam dla siebie. przynajmniej do czasu lepszych efektów.
powtarzam, KIT coraz bardziej mnie denerwuje ze względu na słabe światło i mydło po bokach. dlatego rozważam zakup dobrej portetówki, która mogłaby stać się też obiektywem standardowym. nie wiem tylko czy do dziecka będzie lepsza 50 czy 85, a może nie ma różnicy (poza minimalną różnicą w cenie :-) )
jakby nie było, dziękuję za wszelkie uwagi/sugestie. o to przecież w tym wszystkim chodzi.
choć to trochę OT może ktoś służyć przykładem portretu z błyskiem wbudowanej lampy? może być na PW
kup 85, a 50 zawsze możesz dokupić w wersji 1,8 (też jest dobra, a kosztuje psie pieniądze)
Jest już całkiem sporo "za" i "przeciw" dot. obydwu obiektywów w tym wątku, ale ja napiszę jeszcze inaczej... Kupując obojętnie jeden czy drugi źle nie wybierzeszRzuć monetą! :razz:
P.S. Albo faktycznie kup na początek 50 1.8, kosztuje grosze a zobaczysz co to jasna stałka. Jak Ci się spodoba, sprzedaż na Allegro 1.8 i kupisz 50 1.4 albo 85 1.8...
Ostatnio edytowane przez gzak ; 04-08-2007 o 00:07
Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
co do 50 1.4 to taka ciekawostka:
http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/...t/product/4040
cashback na ten model? canon nic takiego nie podaje.
co do 85 1.8 a wracając do pytania o inne zastosowania tego obiektywu, czy ktoś używał przy astrofotografii/fot. nocnej? cytując za http://photo.net/equipment/canon/85-1.8:
"The best astrophotography lenses are sharp and fast. The 85/1.8 is a truly excellent lens for wide-field astrophotography."
stwierdzenie logicznie słuszne ale czy ktoś z forumowiczów mógłby się pochwalić takim zastosowaniem?
Hmm... pisałeś jak bardzo denerwuje Cię kit. Ja mam dla Ciebie ciekawe rozwiązanie:
1. Na sam początek kupiłbym 50/1.8. Resztę pieniędzy schował głęboko w skarpetę i dokładał do niej. Dałbym sobie czas na odkrycie możliwości jakie daje Ci jasna stała 50-tka (koszt około 360zł/nówka). Potem dokupiłbym do zestawu jedną z poniższych rzeczy:
a) 100/2.8 makro - krótki jasny zoom z makro
b) 85/1.8 świetna portretówka i szybkie szkło na ulicę
c) Tamron 28-75/2.8 - kita zostawiasz na szeroki kąt i masz niezłe szkiełko do codziennego użytku
d) 430ex(ew. 580exII ) - dodatkowe i często jedyne źródło światła (docenisz jak pocykasz z dodatkową lampą)
e) ewentualnie przesiadka na 50/1.4.
Często ludzie narzekają na 50/1.8, bo ma plastikowy bagnet, bo zła obudowa, bo to, bo jeszcze inne duperele. Wiem, że 50/1.4 oraz 85/1.8 są lepsze od 50/1.8 ale za te pieniądze na start możesz mieć całkiem niezłe rozwiązanie, z którego będziesz bardzo zadowolony.