Witam!
Posiadam 30D i 580EXII i chyba mam jakiś nieprzyjemny problem.
Otóż lampa ustawiona na ETTL,robię normalnie zdjęcia z błyskiem i nagle coś się dzieje i następuje seria 5-6 zdjęć gdy lampa nie błyska lub błyska bardzo słabo i zdjęcia oczywiście niedoświetlone lub wręcz czarne
Konkretny przykład sytuacji, to gdy w ciemnym kościele chciałem zrobić zdjęcie podczas wyjścia z kościoła Młodych.Wiadomo że trzeba zamrozić ich ruch więc w trybie M czas 1/125 przysłona mniej więcej 3,5 iso np.800 no i doświetlenie "głownego obiektu" trzeba zrobić lampą....no i tu klapa Lampa albo nie odpaliła,albo błysnęła bardzo słabo i tak 3 razy pod rząd podczas tego wyjścia.
Następnym razem gdy mi się to zdarzyło(gdzies podczas tańca),to spojrzałem na wyświetlacz lampy a tam zamiast wyświetlanego trybu ETTL mam TTL .Oczywiście ja nic nie zmieniałem i po jakims czasie mam spowrotem ETTL i lampa błyska normalnie w takich samych warunkach światła zastanego...
Dodam,że akumulatory na 100% naładowane bo później zrobiłem jeszcze ok.200 zdjęć i lampa się cały czas dobrze ładowała.
Ktoś mi powie co jest grane?
Pozdrawiam.