Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 187

Wątek: Dyski twarde - opinie.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marnow Zobacz posta
    szczerze nigdy mi sie nie zdarzylo aby kontroler umarl na amen
    Mi kiedyś padł ABIT z pierwszym HPT366, po kilku latach bezawaryjnej pracy ;-) I gdybym tam miał RAIDa... ("a gdyby tu było w przyszłośni przedszkole... i nie mówcie że nie macie dzieci, bo mieć możecie (sprawdzić czy nie ksiądz)")

Cytat Zamieszczone przez marnow
    bez identycznego hardwaru - kontroler, plyta (model, revision, firmware etc) na podmiane, szanse na uratowanie danych z macierzy jak by ona nie byla maleja do zera.
    Nienie, do zera to nie. Jak znam tajwańskich producentów, to w większości tych "domowych" RAIDów chodzi w środku Linux na jakimś ARMie a macierz załatwia prawie standardowy md No właśnie prawie... i tak naprawdę od wielkości tego "prawie" zależą szanse na odzysk.

Coś już napisał
    Miasto
    Michigan, USA

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Nienie, do zera to nie. Jak znam tajwańskich producentów, to w większości tych "domowych" RAIDów chodzi w środku Linux na jakimś ARMie a macierz załatwia prawie standardowy md No właśnie prawie... i tak naprawdę od wielkości tego "prawie" zależą szanse na odzysk.
    No tak mozliwe az tak dokladnie tego nie analizowalem co tam siedzi
    Nawiazalem tez do rozwiazan "pro" gdzie nie ma czasu na zabawe i gdybanie
    uda sie czy nie...zreszta sam chyba wiesz jak to jest gdy boss wisi nad glowa..

Początki nałogu Awatar tomaj_2
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Probowales? ;-) Owszem, "RAID1 to mirror dyskow". Tyle, ze jak wyjmiesz z takiego mirrora jeden dysk i podlaczysz go do komputera bez posrednictwa kontrolera producenta, to moze sie okazac, ze np. na poczatkowych sektorach za zapisane jakies super-wazne-i-czytelne-tylko-dla-producenta metadane zwiazane ze stanem macierzy, a potem tez bynajmniej nie jest to po prostu liniowy obraz dysku zaczynajacy sie tablica partycji ;-)
    Więc tutaj powiem tylko tyle, iż pobawiłem się trochę na HP ML570. Zgoda...tam jest kontroler z prawdziwego zdarzenia ale mimo wszystko dysk, przełożony do innego kompa (pecet z kontrolerem SCSI) bez problemu odczytałem. Inna sprawa, że masz rację mówiąć, iż kontrolery zapisują coś na dysk. I to nawet takie porządne, bo np. 2 dyski w mirrorze wyjęte z jednego takiego HP po włożeniu do nowego serwera (ten sam model, ale nówka cewka) kontroler odczytał dane z tych dysków i zaproponował tą konfigurację, która tam była (RAID 1) nie usuwając przy tym żadnych danych.
    Siódemka była...odjąłem jedną cyfrę od niego +Canon24-105 f/4L+Canon70-200 f/4L+Sigma17-35HSM+550EX+ ... hehe Zenit 12XP
    Moje wypociny

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Aha No to fajnie ;-) mając taką pewność nie bałbym się aż tak trzymać danych na sprzętowym mirrorze :-D

Coś już napisał
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

cos w temacie padalności dysków, ponieważ zajmuję się tym zawodowo (nie dyskami ale komputerami) mogę powiedzieć że nie ma dysków nie psujacych się. pada wszystko... maxtor, wd, seagate, samsung... i co tam chcecie... tak po prostu jest. im wiecej zaczynaliśmy sprzedawać danego tym tym wiecej zaczynało go z czasem wracać.. ot i tyle w temacie lepszych dysków... kwestia szczęscia i tyle... sam korzystam z wd i z seagate...
    (różne wielkości od 150gb raptor do 500gb seagate)

co do głośności to raptor najgłosniejszy później inne wd, seagate i najciszej samsung ...

a i jeszcze jedno nie dawno nie pamietam gdzie czytałem raport na temat awaryjności dysków.... i niestety wychodziło z niego że po 3 latach jest spory % szans że dysk padnie i nie ma na to wpływu temperatura pracy, czas przestoju itp... genralna konkluzja była taka że dla bezpieczeństwa dyski należy co 2 - 3 lata zmieniać (niestety nie pamietam kto był autorem tego raportu , pamiętam tylko tyle że była to jakaś niezależna od żadnego producenta firma
    30D + 50 f1.8 + 70-300 USM + 17-85 IS + 70-200 f2.8L + 24-70 f2.8L + 580EX Stofen

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mi ostatnio padł dysk, po 6 latach intensywnego używania. Seagate. ale nie mam za złe, wytrzymał bardzo długo. pytanie czy mógł paść dzięki temu że podpiąłem go poprzez adapter USB i osobny zasilacz? pochodził tak chwilę, po czym padł
    I am FX

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Jeśli zasilacz był wątpliwy, to mógł...
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar mkwiek
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Jeśli zasilacz był wątpliwy, to mógł...
    taki dołączany do adaptera. talerze sie kręcą ale dysk jest niewidoczny i niewykrywalny. formatowanie spod najprostszych softów (typu dysk startowy 98 itp) jest niemożliwe
    I am FX

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mkwiek Zobacz posta
    taki dołączany do adaptera. talerze sie kręcą ale dysk jest niewidoczny i niewykrywalny. formatowanie spod najprostszych softów (typu dysk startowy 98 itp) jest niemożliwe
    Ale to nadal w adapterze? A po podpieciu do kompa? Ja raz mialem taki wesoly dysk ze dzialal tylko na CS a na Master czy Slave nicholery nie chcial dac sie widziec, kieszen na USB znowoz wymagala by dysk byl ustawiony tylko na Slave a ani na Master ani na CS nijak dysk w tej kieszeni nie mogl byc widoczny - sprawdz te zaleznosci u siebie.

Domyślnie

Witam.
    Jeśli mówimy o niezawodności to w zasadzie pozostaje tylko SCSI.
    W pracy miałem zajeżdżony dysk SCSI 9GB IBM. Na 9GB pojemności miał około 6GB bad sectorów. Jak podczas pracy sypał się system to odpalałem soft kontrolera i robiem readresację. Reset kompa i system wstaje. Żadnych danych po takim upadku nie straciłem.
    Jak pracuje się z dyskami ATA i SATA z bad sectorami każdy chyba wie.
    Formatu niskopoziomowego już się nie stosuje. Można zero-jedynkować ale to tylko chwilowa poprawa.

Aha. Raz odzyskałem cenne dane z dysku ATA w ten sposób, że rozhermetyzowałem obudowę i wyjąłem talerze, które przełożyłem do obudowy ze sprawną elektroniką i mechaniką. Dane odzyskałem ale dysk taki nadawał się na śmietnik. Chodzi co prawda do dziś (tzn jest sprawny) ale grzeje się tak, że można się poparzyć. W taki sposób odzyskuje dane Ontrack. Ma kupę dysków różnych producentów na podmianę części.
    Teraz mam dysk ATA 160GB Seagate oraz dwa po 20GB SCSI na system i dane. W dyskach SCSI nie boję się o utratę danych.
    DOdam, że dyski mają po kilka lat i chodzą jak złoto. Seagate 160GB ma 2 lata i już była wymieniany - bad sectory.
    link do stronki mojej żonki - cena jaką zapłaciłem za zgodę na zakup 17-40 L Potem już poszło bez "szantażu": 30d i 17-40 dla niej a dla mnie 5d i 24-105. Transakcja wiązana.

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów