Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 187

Wątek: Dyski twarde - opinie.

rutyn
    Guest

Domyślnie

W najnowszym chip-ie jest test dysków twardych. Mogę zeskanować dla zainteresowanych. Miejsca 1-4 dla SATA dla WD, no i 60 miesięcy gwarancji. Zawsze po tym okresie można na nowszy dysk przejść.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rutyn Zobacz posta
    W najnowszym chip-ie jest test dysków twardych. Mogę zeskanować dla zainteresowanych. Miejsca 1-4 dla SATA dla WD, no i 60 miesięcy gwarancji. Zawsze po tym okresie można na nowszy dysk przejść.
    I w ramach gwarancji zwracają też dane?

rutyn
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    I w ramach gwarancji zwracają też dane?
    Może się kiedyś doczekamy

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

Przerobiłem padanie dysków każdej firmy (przez jakieś 15 lat)
    i uważam, że wszystkie firmy robią dyski na podobnym poziomie (gdyby było inaczej te gorsze firmy by upadły)
    Z niecierpliwością czekam na SSD mam nadzieję, że nie mając części mechanicznych będą mniej awaryjne
    A moje osobiste dane trzymam na podpinanych dyskach i na płytach CD lub DVD

Początki nałogu Awatar jatzzek
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon Zobacz posta
    Tanim pudelkowym RAIDom mowimy nasze stanowcze NIE . I tym "zintegrowanym na plycie" tez, z identycznego powodu.
    To znaczy, ze jesli mam plyte Asus P5B-E Plus i dwa dyski w RAIDzie, to zle zrobilem?
    why waste your time looking for proof?
    what if the answer is never the truth?

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=- Zobacz posta
    Zainstalowałem ten program co Kuchatek polecił i...chyba mam problem Jak sprawdzić który to dysk tak się grzeje?
    Dotknij, swnw.

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...ATA_250GB.html
    tu jest test (choć małych) dysków.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    http://www.benchmark.pl/artykuly/tes...A_250GB-8.html

Najbardziej interesujące są wyniki
    I teraz: albo bierzemy superwydajnego Seagate, który terkocze niczym wiertarka
    albo całkiem niezłego Samsunga, który jest cichy..

Pewnie zależy od tego, kto ma jakie priorytety
    Ostatnio edytowane przez dentharg ; 20-07-2007 o 09:16 Powód: Automerged Doublepost
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomaj_2 Zobacz posta
    RAID1 to mirror dysków i nie ma znaczenia jak super czy syfiasty masz kontroler. Zawsze możesz (po awarii np. kompa) wyjąć jeden sprawny dysk i podpiąć go do innego kompa aby odczytać dane.
    Probowales? ;-) Owszem, "RAID1 to mirror dyskow". Tyle, ze jak wyjmiesz z takiego mirrora jeden dysk i podlaczysz go do komputera bez posrednictwa kontrolera producenta, to moze sie okazac, ze np. na poczatkowych sektorach za zapisane jakies super-wazne-i-czytelne-tylko-dla-producenta metadane zwiazane ze stanem macierzy, a potem tez bynajmniej nie jest to po prostu liniowy obraz dysku zaczynajacy sie tablica partycji ;-)

Cytat Zamieszczone przez rolaj
    Opieranie poczucia bezpieczeństwa na macierzach też bywa złudne.
    Oczywiscie To standardowo powtarzana mantra: RAID nie zastepuje backupu, ale zapewnia (pomijajac 0) ciaglosc pracy w wypadku awarii.

Cytat Zamieszczone przez marnow
    1 x dysk systemowy 15K rpm SATA
    2 x 400GB SATA - RAID1 zintegrowany na plycie
    Backup - Dyski zewnetrzne USB + Firewire, na ktore przechwuja praktycznie dokladny mirror tego co mam na RAID1, do synchronizacji danych uzywam AllWay Sync. ktory jest odpalany ze schedulera. Od czasu do czasu cos zrzucam na DVD.
    No, ja mam praktycznie to samo, tyle ze zamiast 2x400 jest 4x320 RAID5, kopie robia shellowe skrypciki a raz na rok jeszcze, jak sie zmusze zeby zabrac dysk do roboty, to wszystko dodatkowo na tasme LTO2, ktora zreszta zostaje w pracy (czyli na wypadek zrzucenia bomby atomowej na okolice niestety ubezpieczony nie jestem ;-))

Cytat Zamieszczone przez jatzzek
    To znaczy, ze jesli mam plyte Asus P5B-E Plus i dwa dyski w RAIDzie, to zle zrobilem?
    Patrz poczatek tego posta Zrob kiedys test: pozycz dysk o identycznej lub wiekszej pojemnosci, zrob kopie 1:1 jednego z dyskow mirrora (mozesz o to poprosic znajomego linuksiarza) i podlacz ten "skopiowany" dysk do innego komputera, z inna plyta. Jesli zobaczysz normalne partycje, filesystemy, pliki beda czytelne itp., to dobrze zrobiles. Nie wiem czy tak bedzie, w najlepszym razie obstawiam szanse 50/50.

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KuchateK Zobacz posta
    Jaki masz dysk? Kliknij na zakladke "s.m.a.r.t.". Tam na liscie sa temperatury. Mozesz tez wejsc do konfiguracji. Tam jest lista z temperaturami i ktore pochodza z jakiego kontrolera.
    http://www.almico.com/images/configtemps.gif

Sproboj tez ten drugi program. Nie wszystkie dyski maja czujniki. W takim wypadku tylko zewnetrzny termometr albo palcem Jak nie parzy i nie jest bardzo goracy to znaczy, ze jest w miare dobrze
    Dyski mam trzy.Seagate 8Gb-na nim stoi system,Seagate 40Gb i ten nowy Samsung 160Gb.Zakładki o których mówisz nic mi nie mówią:
    http://images23.fotosik.pl/32/4c72acf4bd41981e.jpg
    Ściągnąłem ten drugi program i on pokazuje coś takiego:
    http://images28.fotosik.pl/32/a715830a57166b3e.jpg
    Dotknąłem wszystkich dysków i żaden z nich nie jest gorący.Jeden jest cieplejszy od reszty,ale nie gorący.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Bywalec Awatar Toffic
    Miasto
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -=Festyk=- Zobacz posta
    ....Zakładki o których mówisz nic mi nie mówią:
    http://images23.fotosik.pl/32/4c72acf4bd41981e.jpg
    Czy uruchamiasz SpeedFan'a jako administrator? Jeśli nie, spróbuj
    Fotografia

fotoseo - Katalog stron fotograficznych

Strona 5 z 19 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni