Ja mam cztery Samsungi z jednej linii i działa. Jak któryś padnie, to dane i tak są bezpieczne na drugiej parze RAID 0. Że padną dwa w jednym czasie, jest bardzo mało prawdopodobne.
Ja mam cztery Samsungi z jednej linii i działa. Jak któryś padnie, to dane i tak są bezpieczne na drugiej parze RAID 0. Że padną dwa w jednym czasie, jest bardzo mało prawdopodobne.
Tu się pojawiają ,,schody".Dysk siedzi w zewn.obudowie na złącze USB,a z tego co kiedyś sprawdzałem przez takie łącze nic się nie dowiem z danych S.M.A.R.T.a. I nie za bardzo mam jak go podłączyć bezpośrednio.
Jest jakiś inny sposób czy muszę zrobić jakiemuś kumplowi ,,najazd" na dom?![]()
Zrób kumplowi najazd.
Sprawa podłączenia dysku bezpośrednio jest raczej banalna, szybko sobie z tym poradzicie jeszcze przed skończeniem pierwszej półlitrówki
Jednak pamiętaj, że technologia SMART tylko próbuje przewidywać możliwe uszkodzenia. Tak naprawdę niczego nie zapewnia.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ja wiem,że podłączenie to banał.Problemem jest to,że w zwykłym PC-cie mam interfejs ATA,a w obudowie siedzi dysk S-ATACzyli decyzja podjęta,wybieram się do kumpla na testy. Dzięki wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
A najlepszym wyjściem przed stratą danych jest RAID 1. Ja mając dwa kompy w domu kupiłem sieciowy serwer plików (D-Link DNS 323), dwa dyski 500GB (Barracuda 7200.11 z 32 MB buforu) i ustawiłem RAID 1.
A powodem zmajstrowania czegoś takiego była strata 30 GB zdjęć, na szczęście zdecydowaną większość udało się odzyskać programem do odzyskiwania danych.
Jest to tylko częściowa prawda. Mirroring dość skutecznie zabezpiecza przed utratą danych w przypadku fizycznego uszkodzenia jednego z dysków. Natomiast jest kompletnie bezradny w przypadku uszkodzeń software-owych. Jeśli z jakiegokolwiek powodu uszkodzony zostanie system plików, to takie uszkodzenie natychmiast zostanie zduplikowane na oba dyski. To może wynikać z działalności wirusa, zaniku prądu, błędów w aplikacji lub w systemie operacyjnym i z dziesiątek innych powodów. Mirroring równie skutecznie duplikuje dane co i ich uszkodzenia.
Dlatego żaden raid nie może zwalniać z wykonywania backupów co ważniejszych danych. Byłem kiedyś świadkiem takiego dialogu:
- Padł mi dysk, straciłem wszystkie swoje dane.
- W czym problem? Odzyskaj je z backupu.
- Sęk w tym, że nie miałem backupu.
- Eee, to nie masz się czym przejmować.
- ?????
- Skoro nie miałeś backupu, to znaczy, że to nie były żadne istotne dane.
Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 15-09-2008 o 21:04
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie