Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819
Pokaż wyniki od 181 do 187 z 187

Wątek: Dyski twarde - opinie.

Domyślnie

Ja mam cztery Samsungi z jednej linii i działa. Jak któryś padnie, to dane i tak są bezpieczne na drugiej parze RAID 0. Że padną dwa w jednym czasie, jest bardzo mało prawdopodobne.

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Sprawdź, czy SMART nie pokazuje jakichś problemów, użyj np. speedfan-a http://www.almico.com/speedfan.php
    Tu się pojawiają ,,schody".Dysk siedzi w zewn.obudowie na złącze USB,a z tego co kiedyś sprawdzałem przez takie łącze nic się nie dowiem z danych S.M.A.R.T.a. I nie za bardzo mam jak go podłączyć bezpośrednio.
    Jest jakiś inny sposób czy muszę zrobić jakiemuś kumplowi ,,najazd" na dom?
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Zrób kumplowi najazd.

Sprawa podłączenia dysku bezpośrednio jest raczej banalna, szybko sobie z tym poradzicie jeszcze przed skończeniem pierwszej półlitrówki

Jednak pamiętaj, że technologia SMART tylko próbuje przewidywać możliwe uszkodzenia. Tak naprawdę niczego nie zapewnia.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Jednak pamiętaj, że technologia SMART tylko próbuje przewidywać możliwe uszkodzenia. Tak naprawdę niczego nie zapewnia.
    Nie tylko - przeprowadza testy, raportuje istniejące uszkodzenia, błędy odczytu itd. Ale oczywiście niczego nie zapewnia. Nic nigdy niczego nie zapewnia :P
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Uzależniony Awatar -=Festyk=-
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Ja wiem,że podłączenie to banał.Problemem jest to,że w zwykłym PC-cie mam interfejs ATA,a w obudowie siedzi dysk S-ATA Czyli decyzja podjęta,wybieram się do kumpla na testy. Dzięki wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam.
    D300s,Nikkor 18-55mm f:3,5-5,6,Tamron 55-200mm f:4,0-5,6,Jupiter 37A 135mm f:3,5,SB-800,Fancier WB1626
    plfoto||Galeria

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

A najlepszym wyjściem przed stratą danych jest RAID 1. Ja mając dwa kompy w domu kupiłem sieciowy serwer plików (D-Link DNS 323), dwa dyski 500GB (Barracuda 7200.11 z 32 MB buforu) i ustawiłem RAID 1.

A powodem zmajstrowania czegoś takiego była strata 30 GB zdjęć, na szczęście zdecydowaną większość udało się odzyskać programem do odzyskiwania danych.

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    A najlepszym wyjściem przed stratą danych jest RAID 1.
    Jest to tylko częściowa prawda. Mirroring dość skutecznie zabezpiecza przed utratą danych w przypadku fizycznego uszkodzenia jednego z dysków. Natomiast jest kompletnie bezradny w przypadku uszkodzeń software-owych. Jeśli z jakiegokolwiek powodu uszkodzony zostanie system plików, to takie uszkodzenie natychmiast zostanie zduplikowane na oba dyski. To może wynikać z działalności wirusa, zaniku prądu, błędów w aplikacji lub w systemie operacyjnym i z dziesiątek innych powodów. Mirroring równie skutecznie duplikuje dane co i ich uszkodzenia.

Dlatego żaden raid nie może zwalniać z wykonywania backupów co ważniejszych danych. Byłem kiedyś świadkiem takiego dialogu:

- Padł mi dysk, straciłem wszystkie swoje dane.
    - W czym problem? Odzyskaj je z backupu.
    - Sęk w tym, że nie miałem backupu.
    - Eee, to nie masz się czym przejmować.
    - ?????
    - Skoro nie miałeś backupu, to znaczy, że to nie były żadne istotne dane.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 15-09-2008 o 21:04
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów