Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 187

Wątek: Dyski twarde - opinie.

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie Dyski twarde - opinie.

Buduję stację do archiwizacji zdjęć i potrzebuje 2 niezawodne dyski o pojemności 500 GB każdy.
    W związku z tym, aby uniknąć zakupu jakiegoś awaryjnego szajsu, proszę o podzielenie się waszymi opiniami na temat awaryjności dysków.

Dysków jakiej firmy powinienem się wystrzegać, a jakie dyski są warte polecenia.

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Ja od zawsze uzywam dyskow Seagate i nigdy sie nie zawiodlem. Samsungi za to omijam szerokim lukiem

Pełne uzależnienie Awatar Nemeo
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Samsungi za to omijam szerokim lukiem
    Możesz napisać coś więcej, bo właśnie się przymierzałem do Samsungów.

Początki nałogu

Domyślnie

Ja od zawsze uzywam dyskow Seagate i nigdy sie nie zawiodlem. Samsungi za to omijam szerokim lukiem
    Podobnie ja, w domu i w pracy różne typy i wielkości, największy 320 MB chyba, ATA I SATA, w sumie około osmiu różnych - bez problemów, a zacząłem jeszcze z Amigą .

Pozdrowienia, swnw.

Początki nałogu
    Miasto
    Krakow

Domyślnie

Ja też od zawsze tylko seagate używam (od 40MB dysku do 300GB , w sumie było ich kilkanascie ) i.... 0 awarii

Coś już napisał Awatar michaelx

Domyślnie

Mnie zaś padły dwa Seagate w ciągu roku a Samsunga używam do dzisiaj myślę że to nie regułą choć w drugim kompie mam WD
    W życiu liczą się tylko chwile a ja wciąż uczę się je zatrzymywać

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

Troszkę odgrzebię ;-)

Przymierzam się do zakupu dysku Seagate Barracuda 7200.11, który będzie służył jako dysk zewnętrzny/dodatkowy w obudowie AKASA podpięty do laptopa po USB.
    Mimo, że ten model obudowy wyszedł w sumie niedawno kolesie nie wmontowali tam FW. No ale mam już jedną AKASĘ (poprzednia seria ale ten sam wygląd zewnętrzny) i stwierdziłem, że kupię znowu AKASĘ, żeby mieć ten sam 'design' bo też ma to dla mnie znaczenie.
    Co prawda Welland się bardziej postarał i ostatnio wypuścił też nową obudowę dla dysków SATA która ma już na wyjściu eSATA, FW i USB2.0 (droższa o 30zł).
    No ale stwierdziełem, że z FW i tak póki co nie będę korzystał bo mam tak nie fortunnie umiejscowione FW w laptopie, że było by to nie wygodne i bym się wq... gdyby mi się ten kabel pałętał w miejscu gdzie operuję myszką - a dysk ma być podpięty cały czas.
    (BTW, nie wiedzieć czemu kolesie nie dali FW, bo wiadomo przyszłościowo zawsze fajnie mieć FW w tak dużym dysku :-?)

No ale przejdźmy do dysku - byłem już zdecydowany na zakup modelu SEAGATE SATAII 750GB/32MB, kiedy się zorientowałem, że za 95zł więcej można dostać SEAGATE SATAII 1TB/32MB.
    To wychodzi jakieś 233GB użytkowego więcej za te 95zł.
    I teraz dylemacik - czy to nie zbyt niebezpieczne kupować jako jeden dysk 1TB ? Z drugiej strony to czy padnie 750GB czy 1TB to i tak jeden pies :rolleyes:
    Wiem - najlepiej by było 2x500GB i połączyć w RAID - ale to raczej odpada :-)

Posiada ktoś wspomniane dyski lub obudowy i ma jakieś złe/dobre doświadczenia?

Co prawda jest gwrancja 3+2, ale jak dysk padnie to co najwyżej można dostać nowy, a nie dane z powrotem

Pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar Zielony
    Miasto
    przystanek Warszawa

Domyślnie

A czy ktoś ma/miał okazję pracować na złączu eSATA?
    Bo przypadkiem natrafiłem na kontroler PCMCIA 2x eSATA i wpadłem na pomysł, czy by nie nabyć takiego wynalazku i użyć zamiast braku FireWire w moich obudowach HDD (mają eSATA i USB2.0).
    Pytanie, czy ktoś z Was testował takie połączenie?
    Póki co znalazłem kontroler takiej firmy: http://www.q-s.pl/prod/ST-109.html
    http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=394771803

Idealnie by pasował mi do laptopa nie przeszkadzając w korzystaniu.
    Zastanawiam się tylko czy parametry (1,5Gb/s) są takie jak piszą, bo póki co nie znalazłem takiego urządzenia jakiejś znanej firmy. Cholera wie czy to nie jakaś 'chińszczyzna'

Sorki za lekki OT :wink:

Domyślnie

mialem chcialel, ale jak znajdziesz kabel (nie jak bedzie w ofercie, ale w sprzedazy to jest pro)
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Początki nałogu
    Miasto
    Kaczogród

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zielony Zobacz posta
    Troszkę odgrzebię ;-)

Przymierzam się do zakupu dysku Seagate Barracuda 7200.11, który będzie służył jako dysk zewnętrzny/dodatkowy

Pozdrawiam!
    Witam.

Jak mam doswiadzcenia z dyskiem 7200.11 500GB. Jeden dostal bad sektorow po 3 tygodniach uzytkowania. Nowy po wymianie po 3 dniach.

Fakt, dysk jest bardzo szybki, ale w moim przypdku ta szybkosc przydawala sie tylko to szybkiego skanowania w poszukiwaniu badow :-(

pozdrawiam,
    Marcin
    Ostatnio edytowane przez mjastrzebski ; 22-07-2008 o 13:31
    Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.

Strona 1 z 18 12311 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów