Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 179

Wątek: War photographer

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    Niestety nie jest to co pisze lempl taka bzdura jak by sie wydawalo. Znam nieco z osobistych obserwacji sposoby dzialania i mentalosc tych panow. Nie nazwe ich hienami bo zywie zbyt duzy szacunek do tych zwierzat.
    Ja nawet jestem przekonany ze tak jest ale nie widze powodu dla ktorego nalezaloby sie godzic na ten stan rzeczy mowiac ze jeden leczy drugi nie pomaga bo fotografuje.

Moze faktycznie nie do konca zrozumialem intencje lempla w tym co napisal i tak przygladajac sie drugi raz jego wypowiedzi mozna ja zrozumiec w nieco inny sposob. Nie bede przeredagowywal mojego poprzedniego posta ale teraz bym napisal go nieco inaczej

Pozdrawiam
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rolaj Zobacz posta
    Czytając niektóre z wypowiedzi pomyślałem sobie o ludziach, którzy robią co mogą, aby reporterowi uniemożliwić albo przynajmniej utrudnić fotografowanie, przyglądają mu się podczas pracy z niesmakiem i nieskrywanym oburzeniem, a po wszystkim pierwsi wyciągają rece po zdjęcia i wertują gazety. I z takim samym oburzeniem reagują na to, że jest ich na fotografiach zbyt mało, albo nie daj Boże nie ma wcale.
    Powyzsze oparles na jakichs konkretnych informacjach czy to tylko Twoje gdybanie??? (o tych co sie oburzaja a potem narzekaja)

... A że przy okazji straciła wspólny język z najbliższymi, rozstała się z chłopakiem? Cóż - nikt jej kopniakmi tam nie wysyłał...
    Dokladnie tak, kazdy "ekstremalny" zawod niesie za soba dodatkowe koszty, czy to zdrowotne, czy to rodzinne czy tez inne.

... To nie znaczy wcale, że lubi cierpienie, także cudze...
    NIe lubi, po prostu czyjes cierpienie staje sie dla nich "towarem" ktory da sie sprzedac i na ktorym mozna zrobic sobie marke.

Z pewnością ma przekonanie, że robi to najlepiej jak potrafi (a potrafi jak mało kto). I przekonanie, że to jest potrzebne i ważne...
    Tu sie zgadzam w 100% tyleze nie zmienia to postaci rzeczy

Uzależniony

Domyślnie

McKane: Jeśli ktoś wybiera ten zawód to chyba nie po to żeby nieść czynną pomoc? Robi to raczej dla adrenaliny, sławy, pieniędzy itp.
    To jest jakby nie patrzeć show bussines, jest konkurencja i nie ma miejsca na sentymenty. Oni są w pracy i nie mogą się rozpraszać tym co czuje obiekt bo muszą pilnować światło, po za tym robota ucieka. Ich praca polega na dokumentowaniu a nie na pomocy. Od pomocy sa inni. Jeśli jeden z nich mówi, że w tym zawodzie są osoby którzy woleliby żeby częściej im ludzie przed kamerą umierali to chyba nie mówi o jednej czarnej owcy? A może?
    Wcale nie twierdzę, że fotograf wojenny to inny gatunek czlowieka.
    Nie twierdzę też, że nie mają wrażliwości, że nie czytają poezji, nie głosują na demokratów czy nie chodza o zachodzie słońca na łakę ganiać motyle. Chodziło mi tylko o to, że to ludzie który potrafi swoje człowieczeństwo zostawić w domu. To na pewno trudne i jeśli ktos to potrafi to cóż, dobrze dla niego. Mogę ich podziwiać za coś tam, ale na mój szacunek nie zasługują nawet jeśli ich praca czemuś służy.
    Przykład, przykład... O, paparazzi nikt nie lubi!
    To oni są jak paparazzi, tylko mają większe jaja.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Uprzedziłeś mnie McKane, napisałem, że tez nie będę edytować i rzeczywiście nie zdedytowałem...
    Ostatnio edytowane przez lempl ; 08-04-2007 o 15:44 Powód: Automerged Doublepost

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CYNIG Zobacz posta
    Powyzsze oparles na jakichs konkretnych informacjach czy to tylko Twoje gdybanie??? (o tych co sie oburzaja a potem narzekaja)
    Wyobraź sobie, że na osobistych doświadczeniach.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lempl Zobacz posta
    McKane: Jeśli ktoś wybiera ten zawód to chyba nie po to żeby nieść czynną pomoc? Robi to raczej dla adrenaliny, sławy, pieniędzy itp.
    Nie no racja to nie pomoc humanitarna, bardziej chodzilo mi o takie sytuacje jak ta z dziewczynka i sepem. Zrobil zdjecie zycia a osobe ktora mu je dala skazal na smierc. W rezultacie pewnie sam doszedl do wniosku ze to byl zly wybor i swoim samobojstwem dal przyklad innym jak nie postepowac by nie rozpoczac procesu samodestrukcji.

To jest jakby nie patrzeć show bussines, jest konkurencja i nie ma miejsca na sentymenty. Oni są w pracy i nie mogą się rozpraszać tym co czuje obiekt bo muszą pilnować światło, po za tym robota ucieka. Ich praca polega na dokumentowaniu a nie na pomocy. Od pomocy sa inni. Jeśli jeden z nich mówi, że w tym zawodzie są osoby którzy woleliby żeby częściej im ludzie przed kamerą umierali to chyba nie mówi o jednej czarnej owcy? A może?
    No ja osobiscie mam nadzieje jednak ze to przypadki a nie norma chociaz nie raz juz sie rozczarowalem na takim idealizmie.

Wcale nie twierdzę, że fotograf wojenny to inny gatunek czlowieka.
    Nie twierdzę też, że nie mają wrażliwości, że nie czytają poezji, nie głosują na demokratów czy nie chodza o zachodzie słońca na łakę ganiać motyle. Chodziło mi tylko o to, że to ludzie który potrafi swoje człowieczeństwo zostawić w domu. To na pewno trudne i jeśli ktos to potrafi to cóż, dobrze dla niego. Mogę ich podziwiać za coś tam, ale na mój szacunek nie zasługują nawet jeśli ich praca czemuś służy.
    Jesli postepuja tak jak piszesz to zaden szacunek im sie nie nalezy.

Po napisaniu tego zdania pojawily sie jednak watpliwosci. Jak oglada sie zdjecie to nikt nie zastanawia sie czy fotograf byl hiena cmentarna - ocenie podlega sama tworczosc. Jesli fotografia robie wrazenie czlowiek mysli ze zrobil to niezly fotograf - ba niektorzy mysla ze tez chcieliby takie fotografie robic.

Cholera nie ma to jak w dwoch postach znalezc argumenty przeciwko samemu sobie. Miejmy nadzieje jednak ze tych ktorzy zostawiaja cale czlowieczenstwo w domu historia odpowiednio oceni.

Pozdrawiam

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony

Domyślnie

Ja nie dyskutuję ze sobą Piszę tylko, że to nie jest czb. Można patrzeć od strony odbioru społecznego tego co zdjęcia przedstawiają, można oceniać wartość artystyczną, można oceniać postawę moralną fotografa, można oceniać jego odwagę itd itd.
    Kat w krajach z karą śmierci też jest potrzebny. A że lubi swoją pracę. To chyba dobrze?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez McKane Zobacz posta
    Zrobil zdjecie zycia a osobe ktora mu je dala skazal na smierc. W rezultacie pewnie sam doszedl do wniosku ze to byl zly wybor i swoim samobojstwem dal przyklad innym jak nie postepowac by nie rozpoczac procesu samodestrukcji.
    Może nie tyle doszedł do wniosku, tylko źli ludzie mu wmówili, że człowiekiem się jest na nie bywa.
    Mam nadzieję, że ci krórzy to zrobili zdają sobie sprawę, że tez mają krew na rękach!

A tak a propos, nie udzielenie pomocy w niektórych krajach jest przestępstwem(sic!).
    Ostatnio edytowane przez lempl ; 08-04-2007 o 18:31 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna Awatar Korean

Domyślnie

Śmieszy mnie wasze porównanie dwóch światów. Jednego w którym panuje głód, wojna, gdzie codziennością jest widok śmierci ludzi. Drugiego naszego gdzie mamy niezmącony pokój, a ze śmiercią spotykamy się może raz na 10 lat.

Poczytajcie sobie książkę Gustawa Herlinga-Grudzińskiego Inny świat bądź opowiadania Tadeusza Borowskiego takie jak Pożegnanie z Marią, Proszę państwa do gazu . I dopiero wtedy komentujcie bo zdobędziecie jakieś pojęcie o tym. Nigdy nie można oceniać tamtej rzeczywistości po przez pryzmat naszego świata

Porównywanie Fotoreporterów do paparazzi albo Hien jest żałosne. Reasumując fajnie pieprzyć głupoty jak się mieszka w ciepłym mieszkanku a wokół panuje niezmącony spokój. Strasznie mnie to dziwi jak ludzie którzy nie maja wyobrażenia co się tam dzieje udzielają się jak by przeżyli 2 wojny światowe. Popytajcie się swoich dziadków czy podczas wojny postępowali humanitarnie.

Żal dupę ściska jak widzę wypowiedzi Lempla

PS. Przepraszam za nie niecenzuralne słowa ale były one niezbędne do wyrażenia moich poglądów .

Uzależniony Awatar CYNIG
    Miasto
    Łaziska Górne

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Korean Zobacz posta
    Porównywanie Fotoreporterów do paparazzi albo Hien jest żałosne.
    Wiesz cos o tym (o sposobie ich pracy, zachowaniu w terenie itd) z praktyki czy piszesz "bo ci sie tak wydaje" ??? (Dla uscislenia, piszemy tu o "war photographer" a nie ogolnie o reporterach.)

Strasznie mnie to dziwi jak ludzie którzy nie maja wyobrażenia co się tam dzieje udzielają się jak by przeżyli 2 wojny światowe...
    Skad zalozenie ze piszacy nie znaja tego z wlasnego zycia? Nie przykladaj do wszystkich wlasnej miary. Oczywiscie nie pisze o wojnach swiatowych ale i po nich konfliktow zbrojnych nie brakowalo.

Popytajcie się swoich dziadków czy podczas wojny postępowali humanitarnie.
    A tego to juz niestety calkiem nie rozumiem.

PS. Przepraszam za nie niecenzuralne słowa ale były one niezbędne do wyrażenia moich poglądów.
    Nie przepraszaj, na ocene wlasnej kultury kazdy sam sobie pracuje.

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Poczytajcie sobie książkę Gustawa Herlinga-Grudzińskiego Inny świat bądź opowiadania Tadeusza Borowskiego takie jak Pożegnanie z Marią, Proszę państwa do gazu . I dopiero wtedy komentujcie bo zdobędziecie jakieś pojęcie o tym. Nigdy nie można oceniać tamtej rzeczywistości po przez pryzmat naszego świata
    Bardzo cieszy mnie ze w klasie maturalnej znasz lektury obowiazkowe. Zacznij czytac inne ksiazki zeby nieco poszerzyc swoj swiatopoglad to moze nieco wiarygodniejsze stana sie Twoje wypowiedzi.

Porównywanie Fotoreporterów do paparazzi albo Hien jest żałosne. Reasumując fajnie pieprzyć głupoty jak się mieszka w ciepłym mieszkanku a wokół panuje niezmącony spokój.
    A widziales zdjecie na ktorym nad martwym cialem stoi z 7 fotografow szukajac jak najlepszego ujecia ? Fotomontaz pewnie ?

Strasznie mnie to dziwi jak ludzie którzy nie maja wyobrażenia co się tam dzieje udzielają się jak by przeżyli 2 wojny światowe. Popytajcie się swoich dziadków czy podczas wojny postępowali humanitarnie.
    No tak skoro sie udzielasz w tym watku napewno przezyles niejedna wojne i w niejednej jeszcze wezmiesz udzial. Pokaz nam swoje zdjecia z pola walki.

PS. Przepraszam za nie niecenzuralne słowa ale były one niezbędne do wyrażenia moich poglądów .
    No tak w dzisiejszych czasach bez niecenzuralnych slow ani rusz. Kiedys pisarze potrafili kwieciscie sie wyrazac bez bluznierstw zapytaj dziadkow

Dopiero zaczyna Awatar Korean

Domyślnie

streszczając:

Pytam się kto daje wam prawo do krytykowania skoro tak samo jak ja macie nikłe pojęcie o tym co tam sie dzieje ?

faktycznie uogólniłem ale raczej mały procent polskiego społeczeństwa (mówie o tych którzy urodzili się po wojnie) miało styczność z wojna.

Strona 15 z 18 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów