Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 179

Wątek: War photographer

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    Zabrzmialo to jak z jakies broszurki jehowych
    :grin: :grin: :grin: :grin: 8)
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Pełne uzależnienie Awatar ripek

Domyślnie

Właśnie oglądnąłem film. Jestem pod wielkim wrażeniem charakteru tego człowieka.

Absolutnie nie zgadam się z oceną niektórych forumowiczów że jest wampirem itp. Słuchaliście w ogóle jego wypowiedzi i jakie ma podejscie do tematu? Zdecydowanie popieram jego tok rozumowania.

Swoimi zdjęciami jest w stanie zrobić więcej niż bezpośrednio pomagać każdej osobie którą napotka.

Niesamowite jest jego opanowanie (genialnie widoczne w trakcie używania światłomierza w trakcie akcji - inni lecieliby seriami bez opanowania) i odwaga żeby być razem z tymi ludźmi i wykonywać swoją pracę mimo takiego ogromu cierpienia dookoła. Napewno nie udałoby mu się to bez akceptacji ludzi którzy są fotografowani. Absolutnie nie ma w nich agresji w stosunku do niego - takie niepisane zrozumienie obu stron nawzajem - jak sam opowiada : czasami bez słów.

Ja bym tak nie potrafił raczej. Ciekawe ile mu zajęło przyzwyczajenie się do takiej pracy.
    Canon G10, WP-DC28, :grin: 5d mkIII:grin: 5d mkI 17-40L 24LII 35L 85LII 580II

Bywalec Awatar Kr4nkEd
    Miasto
    Katowice

Domyślnie

A sie podepne, bo z tego co widzialem nikt nie poruszyl pewnej kwestii wystepujacej w filmie.

Chodzi o list (jeden z wielu jakie nachtwey otrzymuje) w ktorym kobieta otrzymujaca 300$ renty postanowila przeznaczyc 20$ miesiecznie na rodzine zyjaca na torach w Jakarcie.

Dla wielu sep, foto Millera faktycznie moze nasuwac takie skojarzenia, ale czy w tv nie puscili wypowiedzi Desa Wrighta (kamerzysta Reutersa), ktory opowiadal o wydarzeniach z Jakarty? Mowie o pogoni i katowaniu czlowieka, gdzie James biegl z nimi przez cala droge i prosil zeby nie zabijac "There's no reason for You to kill this man". To co mowi Des, oddaje chyba cala istote pracy, cala filozofie jaka Nachtwey stosuje podczas pracy.
    "Jesli sytuacja jest na tyle brutalna, wiekszosc ludzi oddala sie, niby asekuracyjne ale podswiadomie mowiac, ze nie sa jej czescia. Jim zawsze jest czescia, zawsze byl i bedzie...jego zdjecia o tym mowia [...] wielu woli robic takie rzeczy z odleglosci, fotografuja z dystansu. A jesli widzisz, ze ktos jest blisko w samym centrum...to Jim." Mniej wiecej tak to brzmialo chyba.
    Napewno mozna reporterow takich sytuacji podzielic z grubsza na dwie grupy. Takich, ktorzy jada z przekonaniem, misja. I takich, ktorzy jada zaryzykowac za wieksza kase.
    Zdjecia Nachtweya sa mocne, maja moc przekazu, a roznice miedzy nim a reszta fajnie ukazuje zdjecie na oficjalnej stronie filmu:
    http://www.war-photographer.com/

A slajdy z walk w Ramallah to dla mnie niesamowita robota.
    Zdjecia akcji, nie mozna sie doczepic o "hienowatosc". W takim bajzlu szukac ze spokojem kadru i robic wszystko w pelni swiadomie...nie mam wiecej pytan. O ile ukazujac cierpienie ludzi w Kosovie np. "wystarczy wejsc z butami w czyjes uczucia" to podczas akcji trzeba miec wiele szczescia i doswiadczenia...z przewaga czesto tego pierwszego jak sadze

A jeszcze wtracajac w te uczucia. O tym tez bylo mowione, ze rozmawia z ludzmi, szuka akceptacji. Ludzie tez wiedza po co on tam przyjechal.

No starczy.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kr4nkEd
    (...) To co mowi Des, oddaje chyba cala istote pracy, cala filozofie jaka Nachtwey stosuje podczas pracy.
    "Jesli sytuacja jest na tyle brutalna, wiekszosc ludzi oddala sie, niby asekuracyjne ale podswiadomie mowiac, ze nie sa jej czescia. Jim zawsze jest czescia, zawsze byl i bedzie...jego zdjecia o tym mowia [...] wielu woli robic takie rzeczy z odleglosci, fotografuja z dystansu. A jesli widzisz, ze ktos jest blisko w samym centrum...to Jim."
    Na potwierdzenie, że Nachtwey lubi być blisko jest fakt, że głównie używa do pracy szkieł szerokokątnych.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

a film [nie widziałem w TV ale widziałem orginał z DVD] zaczyna się od cytatu

"if your pictures aren't good enough,

you're not close enough
    " - Robert Capa

Dopiero zaczyna Awatar piotrzon
    Miasto
    Bielsk Podlaski

Domyślnie

Bardzo ciekawy topic. Moje odczucia po obejrzeniu filmu są takie, że pokazuje on z bliska konsekwencje decyzji politycznych. Wiele zdjęc przedstawia okrutne sceny, ale jeszcze gorsza jest świadomość, że za wojną zawsze stoją elity w "białych rękawiczkach". Wojna to zło i zdjęcia J.N. dokładnie to pokazują. Dla mnie "War photographer" jest świetny.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Na potwierdzenie, że Nachtwey lubi być blisko jest fakt, że głównie używa do pracy szkieł szerokokątnych.
    Pozostaje jedynie zalowac, ze zdecydowal sie na reporterke wojenna, a nie np. na fotografowanie lwow w Serengeti

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Pozostaje jedynie zalowac, ze zdecydowal sie na reporterke wojenna, a nie np. na fotografowanie lwow w Serengeti
    Pytanie co Lwy na to ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Pytanie co Lwy na to ?
    Lwy na to "mniam mniam"

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Oj to coś źle życzysz temu Panu :wink: .
    Kapitan Wagner

Strona 13 z 18 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów