Właśnie stąd biorze się moje niezdecydowanie... właściwie każdy ma odrobinę inne zdanie spowodowane głównie posiadanym sprzętem i/lub umiejętnościami.
"W pierwszej kolejności zastanów się do czego potrzebujesz obiektyw" - to wstęp do każdej odpowiedzi na zapytanie o szkło - i słusznie. Tylko że na "jedną potrzebę" można zaproponować kilka rozwiązań. Chciałabym aby ktoś otworzył wypożyczalnie sprzętu. Miałam to samo przed zakupem aparatu i teraz przed zakupem obiektywu też by mi się przydało.
Podobają mi się głównie portrety stąd zainteresowanie 50/1.8 50/1.4 i 85/1.8 aczkolwiek zastanawiam się czy użycie zoomu nie daje nam przewagi niespodziewanego zdjęcia i wtedy zainteresowanie już przenosi się na inne obiektywy. Prawda jest też taka że lubię ładne górskie lub morskie widoczki i je również chciałabym focić.
Jedno czego jestem pewna to to że chcę mieć maxymalnie jasne szkło bo to najbardziej przeszkadza mi w kicie który posiadam. A i to że obiektywy powyżej 2000 nie są nawet w strefie moich marzeńnarazie ;-)