Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: Czas i przesłona podczas wesela

Domyślnie Czas i przesłona podczas wesela

Witam, chciałbym prosić o opinię osób które fotografują wesela. Interesuje mnie na jakich przysłonach i czasie robicie zdjęcia podczas zabawy weselnej. Jaka jest minimalna przysłona żeby zdjęcie wyszło ok, ja zazwyczaj robię od 2.0 do 2.8 natomiast jeżeli chodzi o czasy naświetlania tutaj proszę o wasze opinie, jaki czas jest potrzebny żeby "zamrozić" tańczącą parę oraz jakiego iso nie przekraczać.

Pracuję na Canonie 5d Mk II z obiektywami stałoogniskowymi.
    Dziękuje za odpowiedzi.

Początki nałogu Awatar cohontes
    Miasto
    .

Domyślnie Odp: Czas i przesłona podczas wesela

Przecież to wszystko zależy od sytuacji ale jeśli już robisz zdjęcia na zabawie weselnej to powinieneś się w miarę orientować.
    Do iso 3200 możesz jeszcze spokojnie porobić bo jest akceptowalne. A żeby zamrozić parę to zależy od tego jak szybko się porusza bo nawet na 1/160 może być poruszone jak i wyżej.

a jak z przesłoną oglądam właśnie zdjęcia na 1.8 i są rozmazane lub gdy na zdjęciu są dwie osoby i jedna jest troche z tyłu jest zamazana. Czyli lepiej zwiększyć iso niż obniżyć przesłone ?
    Ostatnio edytowane przez McKiller ; 20-08-2012 o 11:09

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez McKiller Zobacz posta
    a jak z przesłoną oglądam właśnie zdjęcia na 1.8 i są rozmazane lub gdy na zdjęciu są dwie osoby i jedna jest troche z tyłu jest zamazana. Czyli lepiej zwiększyć iso niż obniżyć przesłone ?
    Wolisz ziarno, czy nieostrość?

Fotografuję amatorsko i zawsze miałem fioła na punkcie niskiego ISO, od jakiegoś czasu zmieniłem podejście i wolę ostrość niż niskie ISO. Powiem Ci, że jestem o wiele bardziej zadowolony ze swoich zdjęć, a i puszka przestała mieć problemy z trafianiem

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Cytat Zamieszczone przez McKiller Zobacz posta
    Interesuje mnie na jakich przysłonach i czasie robicie zdjęcia podczas zabawy weselnej.
    W zaleznosci od warunkow oswietleniowych oraz cisnienia atmosferycznego przyslone dobieram taka, aby czas byl odpowiedni przy zadanym ISO .. i na odwrot

Bywalec Awatar Saapcio
    Miasto
    Otwock

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    W zaleznosci od warunkow oswietleniowych oraz cisnienia atmosferycznego przyslone dobieram taka, aby czas byl odpowiedni przy zadanym ISO .. i na odwrot
    I to jest bardzo słuszna koncepcja.
    ....C50E....C40D

Pełne uzależnienie Awatar gavin
    Miasto
    Czeladź

Zielony kwadrat sam mi dobiera

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

No to jak już tak sielsko jest to posłużę się pytaniem które skierował Konrado84 (mam nadzieje że nie będzie miał mi za złe) "Mam pytanie z innej beczki: czy ktoś używa śledzenia AF w tańcu w połączeniu z 85L? Jeśli tak to jakie ustawienia sprawdzają Wam się najbardziej? Pytam pod kątem celności AFa (może być wolniej, zwłaszcza, że 85L szybkie nie jest, ale z naciskiem na jak najczęściej i najbardziej prawidłowo trafione zdjęcia).
    Zakładam "standardową ruchliwość" tańczących i przyzwoite warunki oświetleniowe na sali.
    pytanie odnośnie 5dmkII i 35L Mam wrażenie że moje ustawienia są po łepkach. Dodatkowo wspomagam się lampiszonem 580EXII
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Coś już napisał Awatar wisiena
    Miasto
    Krosno

Sledzienie AF w 5dmkII raczej kiepsko działa. Ja na sali jak chce mieć pewność by wszystko było ostre to przy f2,8 to z czasem nie schodzę poniżej 1/100 albo podbijam iso.

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

A czyli nie używasz AI SERVO ?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów