Strona 4 z 97 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 966

Wątek: Fotografia dzieci

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez radex Zobacz posta
    Z moich skromnych doświadczeń wynika, że najważniejsza jest chwila, a ta niestety następuje najczęściej wtedy gdy aparatu nie ma pod ręką A jeśli już jest to często brakuje czasu by nadać zdjęciu dokładnie taki charakter jaki bym chciał, bo aby nie utracić tego "czegoś" trzeba natychmiast wciskać spust.
    Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętą I BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować

liquidsound - to już wiek na modelowe pozy! Choć czasem to ten etap kiedy dzieci nie chcę zdjęć bo już zaczyna się problem "źle wyszedłem - skasuj" - tak czy tak to masz szczęście, że chcą pozować ;-)
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez izewa Zobacz posta
    Właśnie o to mi chodzi... czasem gdy zacznę za długo kombinować przy kompozycji to tracę "chwilę" a czasem mam "chwilę", ale za to rozmytą lub źle przyciętą I BARDZO chciałabym wiedzieć jak robić zdjęcia, żeby jedno i drugie zsynchronizować
    witam,
    zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa

o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).

kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.

gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.

a ogólnie, to jest tak, jak już wszyscy doradzali: najlepiej, jak dziecko jest czymś zajęte, bawi się z innymi dziećmi - wtedy można się przyczaić i (z daleka) pstryknąć kilka fotek - potem przygotować się i.... zawołać po imieniu. gdy spojrzy - pociągnąć seriami!
    pozdro.,
    m.

radex
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    kup albo pożycz choć 50/f1.8 i zobaczysz, jaka jest kolosalna róznica. oczywiście jest sporo innych lepszych szkieł i z szybszym AF (85/1.8, 50/1.4, 70-200/2.8 etc.), ale na początek powinno wystarczyć.
    gdy wiem, że będę focić dzieciaki, to tylko jasna stałka, nic innego - i iso 1600 też bez obaw. i wtedy jakoś wychodzi... muszę poszukać przykładów.
    Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II) . Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2. Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8. Izewa - jeśli tylko możesz sobie pozwolić na lepszą stałkę to się nad 50/1.8 nawet nie zastanawiaj, ale popieram mxw w pełni - żadnych ciemnych zoomów!

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

witam,
    zawsze twierdziłem, że fotografowanie dzieci to najbardziej ekstremalny sport w tej branży - zdjęcia wyścigów F-1, rajdów, koszykówki czy samolotów to przy tym pikuś. i niestety dlatego dobry sprzęt to podstawa

o ile 350D, które masz, jakoś da radę, to z kitem będzie ciężko - nic nie wyjdzie, a zdjęcia z flashem - nie wypada (chyba, że masz 580EX i rozświetlisz o sufit całe pomieszczenie).

Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"

Proszę więc o przykłady, jeśli można to z zaznaczeniem jakim obiektywam było robione. Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Zgadzam się w 99%, to znaczy ze wszystkim oprócz 50/f1.8 (przynajmniej w wersji II) . Niestety to szkło na dynamikę dzieciaczków często reaguje FF lub BF, co niestety natychmiast widać gdy się działa w okolicach f2.
    też zgadzam się w 99%, tzn. wszystko jest prawdą: wolny AF, BF, FF, kiepski bokeh....... ale to jest tanie szkło i z tym dyskutować nie możemy.

Ale najczęściej mam założony właśnie ten obiektyw
    no właśnie

Myślę jednak o wersji 1.4 lub 85/1.8.
    też o tym myślę, jasne, codziennie po kilka razy! 8)
    ale to jest kwestia funduszy i priorytetów:
    85/1.8 kosztuje ~1400,-
    50/1.4 kosztuje ~1300,-
    a "prawie" równie dobry:
    50/1.8 kosztuje ~300,- - więc - jeżeli kasa decyduje - to wybór jest tylko jeden.

Wiem, że z kitem to jest bardzo ciężkie zadanie, choć czasem mi się coś jednak uda, szczególnie gdy mam więcej światła "zastanego"
    zaletą kita jest jedynie szeroki kąt - bo w pomieszczeniach jest za ciemny, a na dworze jest za krótki...

niemniej jednak jasne, że coś się może udać z dziećmi nawet kitem - ale jaśniejszym i szybszym obiektywem (choćby 50/1.8...) to "może" będzie duuuużo częsciej. no i jak się już uda trafić, to foto będzie dużo ładniejsze.

Proszę więc o przykłady
    już za chwileczkę, już za momencik....

Nie mam wielkich funduszy (żeby nie powiedzieć, że mam bardzo małe fundusze :wink: ) na ten cel i cały czas zastanawiam się co wybrać, więc może jakieś małe podpowiedzi
    już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

już za chwileczkę, już za momencik....
    Ok, poczekam, tylko wiedz, że jestem pamiętliwa

już zostało to powiedziane: canon ef 50 mm f/1.8 mk.II - ~300 zł - sprawdź na allegro.
    To jest jedyne szkło, którego się "boję" ;-) , jest tak wiele negacji na jego temat, więc boję się że po nim zniechęcę się do wymiany obiektywów i już całe życie będę robić kitem...:-(
    Ostatnio edytowane przez izewa ; 28-11-2006 o 10:08

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ok, poczekam, tylko wiedz, że jestem pamiętliwa
    i bardzo dobrze
    w weekend coś wyszperam...

To jest jedyne szkło, którego się "boję" ;-) , jest tak wiele negacji na jego temat, więc boję się że po nim zniechęcę się do wymiany obiektywów i już całe życie będę robić kitem...:-(
    powiem tak:
    - jak cię stać na 85/1.8 - to jasne, kupuj 85/1.8.
    - jak cię stać na 50/1.4 - to kupuj (też?) 50/1.4.
    - jak cię stać na lampę błyskową - to ją kup i rób dalej kitem.... (choć nie polecam).

a jak cię nie stać (wszystkie ww. rzeczy kosztują ~1.5kpln), to bez obaw kupuj ten 50/1.8 i ciesz się z robienia zdjęć, bo czas (szczególnie u dzieci) szybko płynie i żal jest tych straconych chwil (i ujęć).
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu Awatar perqsista
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

IMO nie ma sensu podchodzić do sprawy w taki sposób bo można sobie niepotrzebnie zrobić kuku i nabawic niepotrzebnych urazów - a wkońcu to o zdjęcia dzieciaków chodzi...
    Mam zarówno EF50 1.8 jak i EF 85mm1.8. Powiem szczerze-po zakupie EF85 50-ka jest wykorzystywana wyłacznie wtedy jak nie ma miejsca albo do packshotów. Jeżeli zdajesz sobie sprawę z ograniczeń obiektywu EF50mm 1.8 to można nim robić zdjęcia (nawet portretowe) wyglądające o rząd wielkości lepiej niż te, jakie możesz zrobić EFS 18-50. Ograniczenia 50ki są ogólnie znane: unikać jak ognia fotografowania pod światło i zródeł światła (nawet niewielkich) w tle ze względu na brzydkie rozmycie (bokeh).

Ponieważ traktuję sprzet fotograficzny raczej instrumentalnie, to jakość mechaniczna EF50mm 1.8 ma dla mnie drugorzedne znaczenie.
    Auto Focus jest w tym obiektywie i tak pewniejszy niż w obiektywach producentów niezależnych (Sigma,Tamron) z jakimi miałem do czynienia.

Z drugiej strony jeżeli istnieje cień szansy, że będziesz w stanie w rozsądnym czasie (takim żeby dzieci za bardzo nie urosły) kupić np. EF 85mm 1.8 USM to lepiej zapomnij o EF 50mm 1.8 i zbieraj na tę 85-kę. IMO to jest (sorry muflon) szkło warte każdej wydanej na nie złotówki. Nadaje sie do pracy w każdych warunkach (do pracy pod światło dobrze dokupic jeszcze do niego osłonę przeciwsłoneczną oryginalną lub jakąś uniwersalną). Jedynym znanym mi ograniczeniem jest dość długa ogniskowa jak do cropa 1.6 i zwykle trzeba się trochę nachodzić żeby w kadrze zmieścić to co potrzeba.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez perqsista Zobacz posta
    IMO nie ma sensu podchodzić do sprawy w taki sposób bo można sobie niepotrzebnie zrobić kuku............
    qrcze wystarczyło napisać w jednym zdaniu, że się zgadzasz z przedmówcami :wink:

izewa: zajrzyj do tego wątku:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=16685

bo w związku z tym, że prawie wszyscy się zgłosili do tej battle, to nie wiem, czy możemy teraz tu pokazywać jeszcze jakieś fotki........ :rolleyes:
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

bo w związku z tym, że prawie wszyscy się zgłosili do tej battle, to nie wiem, czy możemy teraz tu pokazywać jeszcze jakieś fotki........ :rolleyes:
    pokazcie, pokazcie 8)
    matka
    ((((()))))

Strona 4 z 97 PierwszyPierwszy ... 234561454 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów