Strona 6 z 97 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 966

Wątek: Fotografia dzieci

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez izewa Zobacz posta
    no i pozostaje obiektyw... Może jednak uda mi się za kilka miesięcy wysupłać te 1400 i zainwestuję w swoje marzenia...
    czyli moje foty nie przekonały cię do 50/1.8.... szkoda

a kilka miesięcy w życiu dziecka to bardzo dużo....
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

MXW - W sumie przekonały ;-) szczególnie pierwsze i ostatnie. Jenak głównie do tego, że każdym dostępnym w danej chwili sprzętem da się zrobić fajne zdjęcie pod warunkiem, że znasz jego ograniczenia i możliwości.
    Nikt inny jednak jak właśnie Ty napisałeś:

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    powiem tak:
    - jak cię stać na 85/1.8 - to jasne, kupuj 85/1.8.
    - jak cię stać na 50/1.4 - to kupuj (też?) 50/1.4.
    - jak cię stać na lampę błyskową - to ją kup i rób dalej kitem.... (choć nie polecam).
    a jak cię nie stać (wszystkie ww. rzeczy kosztują ~1.5kpln), to bez obaw kupuj ten 50/1.8 i ciesz się z robienia zdjęć, bo czas (szczególnie u dzieci) szybko płynie i żal jest tych straconych chwil (i ujęć).
    Więc jeśli uda mi się przekonać męża (a sprzyja ku temu obietnica premii świątecznej w mojej pracy + moje własne sposoby drobnej perswazji ) do zakupu 85/1.8 to fajnie, a jak będą nici z premii to zapewne kupię 50/1.8 i mam nadzieję, że uda mi się robić równie fajne jak Tobie zdjęcia.

PS Dzieci jak na razie są tylko pożyczane, więc to czyste hobby bez lęku o utratę chwili :-D
    7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)

Miasto
    Poznań

Domyślnie

PS Dzieci jak na razie są tylko pożyczane, więc to czyste hobby bez lęku o utratę chwili :-D
    a no tak..... to zupełnie zmienia postać rzeczy ;-)

no to luzik.
    jeżeli w tej kolejności - najpierw lens, potem dzieci - to spokojnie zbieraj na 85/1.2L :grin:
    bo w odwrotnej kolejności to często i sam kit jest problemem...

aaa, przypomniał mi się stary dowcip:
    - poród, kobieta rodzi, lekarz, położna asystują, mąż robi fotki...
    - lata w prawo, w lewo, wciska się, cały czas aparacik cyka.....
    - w końcu położna nie wytrzymała i mówi: co, pierwsze dziecko...?
    - a facet odpowiada: nie, pierwsza cyfrówka! :rolleyes:
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

Więc jeśli uda mi się przekonać męża (a sprzyja ku temu obietnica premii świątecznej w mojej pracy + moje własne sposoby drobnej perswazji ) do zakupu 85/1.8 to fajnie, a jak będą nici z premii to zapewne kupię 50/1.8 i mam nadzieję, że uda mi się robić równie fajne jak Tobie zdjęcia.
    Moim zdaniem w Twoim przypadku nie sensu pchać się w 85/1.8, to dosyć specjalistyczne szkło i może być tak, że będzie częściej przebywało w torbie niż na aparacie. W moim przypadku było tak z 50/1.8 po miesiącu "fascynacji" ostatecznie wylądowało w torbie.

Jako że jesteś na początku fotograficznej przygody zainwestował bym w Tamrona 17-50/2.8 zamiast 85/1.8 to prawie ta sama cena.
    Szkło jest dużo bardziej uniwersalne, będziesz go dużo częściej używała, a jest dużo lepsze od kita. Przesłona 2.8 jest wystarczająca przy portretach.

Oczywiście jest to pewien kompromis, jeśli Ciebie nie przekonałem to idź do marketu weź jakieś tele, ustaw na 85mm i spróbuj w sklepie pokadrować bez
    zoomowania. Będziesz miała przynajmniej odniesienie do ogniskowej z jaką będziesz pracowała.

Potem kupił bym jakieś krótkie tele z zakresu 50(70)-200(300)
    a na końcu zabrał się za stałki.

I żeby nie było oczywiście, że stałki będą lepsze ale trzeba je jeszcze umieć wykorzystać, ja z mojego doświadczenia najpierw postawił bym na uniwersalność i tyle.

Domyślnie

Zgodzil bym sie z przedmowcami (czesciowo). 85/1.8 to jeden z najlepszych obiektywow Canona, ale na 300/350/20D itp staje sie dosc dlugi i dlatego troche specjalistyczny. Trzeba dzialac w duzych mieszkaniach, zeby tym obiektywem zrobic cos wiecej niz portret.

Tamron 17-50 czy jakikolwiek zoom jest w mojej opinii nieco za wolny do robienia zdjec we wnetrzach bez flesha.

Wg mnie 50/1.8 jest optymalnym rozwiazaniem. Kosztuje 300 lub 400zl, a robi piekne zdjecia. Jezeli robienie zdjec obiektywem staloogniskowym i mala glebia ostrosci Ci sie spodoba, to 85/1.8 jest kolejnym krokiem.
    1D i obiektywy Canona

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Właśnie stąd biorze się moje niezdecydowanie... właściwie każdy ma odrobinę inne zdanie spowodowane głównie posiadanym sprzętem i/lub umiejętnościami.
    "W pierwszej kolejności zastanów się do czego potrzebujesz obiektyw" - to wstęp do każdej odpowiedzi na zapytanie o szkło - i słusznie. Tylko że na "jedną potrzebę" można zaproponować kilka rozwiązań. Chciałabym aby ktoś otworzył wypożyczalnie sprzętu. Miałam to samo przed zakupem aparatu i teraz przed zakupem obiektywu też by mi się przydało.
    Podobają mi się głównie portrety stąd zainteresowanie 50/1.8 50/1.4 i 85/1.8 aczkolwiek zastanawiam się czy użycie zoomu nie daje nam przewagi niespodziewanego zdjęcia i wtedy zainteresowanie już przenosi się na inne obiektywy. Prawda jest też taka że lubię ładne górskie lub morskie widoczki i je również chciałabym focić.
    Jedno czego jestem pewna to to że chcę mieć maxymalnie jasne szkło bo to najbardziej przeszkadza mi w kicie który posiadam. A i to że obiektywy powyżej 2000 nie są nawet w strefie moich marzeń narazie ;-)

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Właśnie stąd biorze się moje niezdecydowanie... właściwie każdy ma odrobinę inne zdanie spowodowane głównie posiadanym sprzętem i/lub umiejętnościami.
    bo każdy jest też na innym etapie swojej "drogi rozwoju" - jeżeli taką podąża... :wink:

każdy początkujący (mający tylko zenita i 48mm) powie ci, że kit to marzenie, potem będą rady takie, jak nasze, potem ...., a na końcu jakiś zawodowiec stwierdzi, że liczy się tylko jego leica i jeden lensik 35mm. i każdy ma (swoją) rację.

Chciałabym aby ktoś otworzył wypożyczalnie sprzętu.
    może ktoś z kolegów ci coś pożyczy... albo idź do sklepu albo na giełdę ze swoją kartą i porób trochę fotek, choć to nie to tak do końca...

Podobają mi się głównie portrety stąd zainteresowanie 50/1.8 50/1.4 i 85/1.8 aczkolwiek zastanawiam się czy użycie zoomu nie daje nam przewagi niespodziewanego zdjęcia i wtedy zainteresowanie już przenosi się na inne obiektywy.
    tylko co ci z niespodzewanego ujęcia, skoro będzie ono nieostre bo AF nie zdążył albo poruszone, bo szkło za ciemne...

Prawda jest też taka że lubię ładne górskie lub morskie widoczki i je również chciałabym focić.
    nie załatwisz wszystkiego jednym szkłem.

Jedno czego jestem pewna to to że chcę mieć maxymalnie jasne szkło bo to najbardziej przeszkadza mi w kicie który posiadam. A i to że obiektywy powyżej 2000 nie są nawet w strefie moich marzeń narazie ;-)
    taaa, i ew. decyzję też na pewno będziesz musiała podjąć sama.
    a poza tym kitem też można robić dobre zdjęcia
    pozdro.,
    m.

Domyślnie

... tylko co ci z niespodzewanego ujęcia, skoro będzie ono nieostre bo AF nie zdążył albo poruszone, bo szkło za ciemne...
    Myślisz, że jasne szkło jest rozwiązaniem, i zrobisz nim więcej udanych zdjęć niż ciemnym, nie jestem tego taki pewien. Jednym z problemów jest mała GO, naprawdę trzeba dużej wprawy żeby taką mała GO operować w portrecie i jeszcze do tego dobrze kadrować zdjęcie. Tutaj przykład zdjęcia gdzie cała twarz nie zmieściła się w GO.

Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacam Zobacz posta
    Myślisz, że jasne szkło jest rozwiązaniem, i zrobisz nim więcej udanych zdjęć niż ciemnym, nie jestem tego taki pewien.
    no akurat jestem pewien, bo widzę swoją statystykę....

Jednym z problemów jest mała GO, naprawdę trzeba dużej wprawy żeby taką mała GO operować w portrecie i jeszcze do tego dobrze kadrować zdjęcie.
    nie, no to wiadomo i to jest jasne jak słońce :cool:
    zawsze jest coś za coś.

tyle tylko, że jasne szkło możesz domknąć do np. f/3.2 ... f/4.0 i już masz przyzwoite GO, a w zumiku musisz domknąć do f/8.0, żeby w ogóle było ostro (no może trochę przesadziłem :wink - i teraz spróbuj zrobić - mówimy o ruchliwym dziecku - w pokoju zdjęcie bez lampy na f/8.0

Tutaj przykład zdjęcia gdzie cała twarz nie zmieściła się w GO.
    ale zdjęcie i tak jest udane.
    pozdro.,
    m.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

bo każdy jest też na innym etapie swojej "drogi rozwoju" - jeżeli taką podąża... :wink:

każdy początkujący (mający tylko zenita i 48mm) powie ci, że kit to marzenie, potem będą rady takie, jak nasze, potem ...., a na końcu jakiś zawodowiec stwierdzi, że liczy się tylko jego leica i jeden lensik 35mm. i każdy ma (swoją) rację.
    Oczywiście masz rację i dlatego tak trudno zdecydować się od czego zacząć.

nie załatwisz wszystkiego jednym szkłem.
    Tyle to już niestety wiem, choć byłoby fajnie gdyby było inaczej:wink: chodziło mi raczej o to, że lubię focić różne obrazki, więc i tak prędzej czy później będę chciała dokupic kolejny obiektyw. Nie wybieram więc między zoomem a np. 85/1.8 a raczej między kolejnością ich zakupu, która w moim przypadku wyniesie przynajmniej rok

Myślisz, że jasne szkło jest rozwiązaniem, i zrobisz nim więcej udanych zdjęć niż ciemnym, nie jestem tego taki pewien. Jednym z problemów jest mała GO, naprawdę trzeba dużej wprawy żeby taką mała GO operować w portrecie i jeszcze do tego dobrze kadrować zdjęcie. Tutaj przykład zdjęcia gdzie cała twarz nie zmieściła się w GO.
    Fakt, ale za to jakie piękne portrety wychodzą z taką GO! :razz: Może i w Twoim przykładzie nie jest dokładnie tak jak być powinno, ale fotka jest mimo wszystko bardzo przyjemna. A w końcu chyba można nauczyć się pracy z każdym obiektywem...

Strona 6 z 97 PierwszyPierwszy ... 456781656 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów