pozdro.,
m.
MXW - W sumie przekonały ;-) szczególnie pierwsze i ostatnie. Jenak głównie do tego, że każdym dostępnym w danej chwili sprzętem da się zrobić fajne zdjęcie pod warunkiem, że znasz jego ograniczenia i możliwości.
Nikt inny jednak jak właśnie Ty napisałeś:
Więc jeśli uda mi się przekonać męża (a sprzyja ku temu obietnica premii świątecznej w mojej pracy + moje własne sposoby drobnej perswazji) do zakupu 85/1.8 to fajnie, a jak będą nici z premii to zapewne kupię 50/1.8 i mam nadzieję, że uda mi się robić równie fajne jak Tobie zdjęcia.
PS Dzieci jak na razie są tylko pożyczane, więc to czyste hobby bez lęku o utratę chwili :-D
7D + kilka szkieł i dużo chęci ;-)
a no tak..... to zupełnie zmienia postać rzeczy ;-)
no to luzik.
jeżeli w tej kolejności - najpierw lens, potem dzieci - to spokojnie zbieraj na 85/1.2L :grin:
bo w odwrotnej kolejności to często i sam kit jest problemem...
aaa, przypomniał mi się stary dowcip:
- poród, kobieta rodzi, lekarz, położna asystują, mąż robi fotki...
- lata w prawo, w lewo, wciska się, cały czas aparacik cyka.....
- w końcu położna nie wytrzymała i mówi: co, pierwsze dziecko...?
- a facet odpowiada: nie, pierwsza cyfrówka! :rolleyes:
pozdro.,
m.
Moim zdaniem w Twoim przypadku nie sensu pchać się w 85/1.8, to dosyć specjalistyczne szkło i może być tak, że będzie częściej przebywało w torbie niż na aparacie. W moim przypadku było tak z 50/1.8 po miesiącu "fascynacji" ostatecznie wylądowało w torbie.
Jako że jesteś na początku fotograficznej przygody zainwestował bym w Tamrona 17-50/2.8 zamiast 85/1.8 to prawie ta sama cena.
Szkło jest dużo bardziej uniwersalne, będziesz go dużo częściej używała, a jest dużo lepsze od kita. Przesłona 2.8 jest wystarczająca przy portretach.
Oczywiście jest to pewien kompromis, jeśli Ciebie nie przekonałem to idź do marketu weź jakieś tele, ustaw na 85mm i spróbuj w sklepie pokadrować bez
zoomowania. Będziesz miała przynajmniej odniesienie do ogniskowej z jaką będziesz pracowała.
Potem kupił bym jakieś krótkie tele z zakresu 50(70)-200(300)
a na końcu zabrał się za stałki.
I żeby nie było oczywiście, że stałki będą lepsze ale trzeba je jeszcze umieć wykorzystać, ja z mojego doświadczenia najpierw postawił bym na uniwersalność i tyle.
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
Zgodzil bym sie z przedmowcami (czesciowo). 85/1.8 to jeden z najlepszych obiektywow Canona, ale na 300/350/20D itp staje sie dosc dlugi i dlatego troche specjalistyczny. Trzeba dzialac w duzych mieszkaniach, zeby tym obiektywem zrobic cos wiecej niz portret.
Tamron 17-50 czy jakikolwiek zoom jest w mojej opinii nieco za wolny do robienia zdjec we wnetrzach bez flesha.
Wg mnie 50/1.8 jest optymalnym rozwiazaniem. Kosztuje 300 lub 400zl, a robi piekne zdjecia. Jezeli robienie zdjec obiektywem staloogniskowym i mala glebia ostrosci Ci sie spodoba, to 85/1.8 jest kolejnym krokiem.
1D i obiektywy Canona
Właśnie stąd biorze się moje niezdecydowanie... właściwie każdy ma odrobinę inne zdanie spowodowane głównie posiadanym sprzętem i/lub umiejętnościami.
"W pierwszej kolejności zastanów się do czego potrzebujesz obiektyw" - to wstęp do każdej odpowiedzi na zapytanie o szkło - i słusznie. Tylko że na "jedną potrzebę" można zaproponować kilka rozwiązań. Chciałabym aby ktoś otworzył wypożyczalnie sprzętu. Miałam to samo przed zakupem aparatu i teraz przed zakupem obiektywu też by mi się przydało.
Podobają mi się głównie portrety stąd zainteresowanie 50/1.8 50/1.4 i 85/1.8 aczkolwiek zastanawiam się czy użycie zoomu nie daje nam przewagi niespodziewanego zdjęcia i wtedy zainteresowanie już przenosi się na inne obiektywy. Prawda jest też taka że lubię ładne górskie lub morskie widoczki i je również chciałabym focić.
Jedno czego jestem pewna to to że chcę mieć maxymalnie jasne szkło bo to najbardziej przeszkadza mi w kicie który posiadam. A i to że obiektywy powyżej 2000 nie są nawet w strefie moich marzeńnarazie ;-)
bo każdy jest też na innym etapie swojej "drogi rozwoju" - jeżeli taką podąża... :wink:
każdy początkujący (mający tylko zenita i 48mm) powie ci, że kit to marzenie, potem będą rady takie, jak nasze, potem ...., a na końcu jakiś zawodowiec stwierdzi, że liczy się tylko jego leica i jeden lensik 35mm. i każdy ma (swoją) rację.
może ktoś z kolegów ci coś pożyczy... albo idź do sklepu albo na giełdę ze swoją kartą i porób trochę fotek, choć to nie to tak do końca...
tylko co ci z niespodzewanego ujęcia, skoro będzie ono nieostre bo AF nie zdążył albo poruszone, bo szkło za ciemne...
nie załatwisz wszystkiego jednym szkłem.
taaa, i ew. decyzję też na pewno będziesz musiała podjąć sama.
a poza tym kitem też można robić dobre zdjęcia![]()
pozdro.,
m.
Myślisz, że jasne szkło jest rozwiązaniem, i zrobisz nim więcej udanych zdjęć niż ciemnym, nie jestem tego taki pewien. Jednym z problemów jest mała GO, naprawdę trzeba dużej wprawy żeby taką mała GO operować w portrecie i jeszcze do tego dobrze kadrować zdjęcie. Tutaj przykład zdjęcia gdzie cała twarz nie zmieściła się w GO.
canon | tylko zdjęcia pamiątkowe
no akurat jestem pewien, bo widzę swoją statystykę....
nie, no to wiadomo i to jest jasne jak słońce :cool:
zawsze jest coś za coś.
tyle tylko, że jasne szkło możesz domknąć do np. f/3.2 ... f/4.0 i już masz przyzwoite GO, a w zumiku musisz domknąć do f/8.0, żeby w ogóle było ostro (no może trochę przesadziłem :wink- i teraz spróbuj zrobić - mówimy o ruchliwym dziecku - w pokoju zdjęcie bez lampy na f/8.0
![]()
ale zdjęcie i tak jest udane.
pozdro.,
m.
Tyle to już niestety wiem, choć byłoby fajnie gdyby było inaczej:wink: chodziło mi raczej o to, że lubię focić różne obrazki, więc i tak prędzej czy później będę chciała dokupic kolejny obiektyw. Nie wybieram więc między zoomem a np. 85/1.8 a raczej między kolejnością ich zakupu, która w moim przypadku wyniesie przynajmniej rok![]()
Fakt, ale za to jakie piękne portrety wychodzą z taką GO! :razz: Może i w Twoim przykładzie nie jest dokładnie tak jak być powinno, ale fotka jest mimo wszystko bardzo przyjemna. A w końcu chyba można nauczyć się pracy z każdym obiektywem...