Strona 74 z 156 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 731 do 740 z 1559

Wątek: Canon EOS R6

Bywalec
    Miasto
    far far away

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    i??? czego to dowodzi?
    a może należałoby porównać obrazek te S na 6.3 do C na 7.1.....mmysle ze tu życie nie zaskoczy
    Tego dowodzi że przy 100 mm więcej (czego nie dosztukujesz) brakowało mi już światła a nie ostrości - oczywiście iso można kombinować ale pytanie czy wtedy Canon nie straci jakości plus crop o 100 mm - koniec końców może być podobnie albo i gorzej - ale to takie gdybanie trzeba by było stanąć na dwa aparaty w tym samym momencie i sprawdzić.

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

https://inf.news/en/photography/77b4...l3MdsT-acKI0B4

fragmenty tekstu:

Krótko mówiąc, po zamontowaniu obiektywu i otwarciu kurtyny migawki,czujnik obrazu CMOS w aparatach EOS R5 i R6 otrzyma skoncentrowane światło. W tym momencie, jeśli aparaty EOS R5 i R6 strzelają bezpośrednio lub celują w silne źródło światła, folia chroniąca przed światłem wokół matrycy CMOS może ulec spaleniu.

Ogólnie rzecz biorąc, chociaż przypalenia soczewek CMOS nie wpływają na funkcje fotografowania w aparatach EOS R5 i EOS R6, może to być nie do zaakceptowania dla użytkowników wymagających szczegółów. Ponadto maszyny z problemami ze spalaniem ulegną znacznej amortyzacji, gdy zostaną sprzedane z drugiej ręki. Na koniec chciałbym przypomnieć użytkownikom aparatów EOS R5 i EOS R6, że dobrym zwyczajem jest częste sprawdzanie matryc CMOS.

………………..

Ciekaw jestem jak długo musi działać „owe silne źródło światła” żeby stopić plastik?
    Oraz dlaczego tylko R6 i R5, czy innych R to nie dotyczy???

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Takie podtopienia zdarzają się w każdym systemie. Soczewki plus słońce robią swoje.

Elektroniczna migawka puszcza wodzę fantazji (timelapsy), i efekt gotowy.

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

chyba żeby był obraz w wizjerze, czy tylnym ekranie to migawka musi być otwarta, wiec co za różnica jaka: mechaniczna czy elektryczna?

Pełne uzależnienie Awatar zdebik
    Miasto
    Londyn

Cytat Zamieszczone przez Jacek Zobacz posta
    chyba żeby był obraz w wizjerze, czy tylnym ekranie to migawka musi być otwarta, wiec co za różnica jaka: mechaniczna czy elektryczna?
    Z elektroniczną migawką, nie masz żadnej schizy z ilością klapnięć. Więc, taki delikwent zaczyna trzepać timelapsy. Najlepsze o wschodzie albo zachodzie. Aparat robi swoje i łapie promienie słońca. Nie zaglądasz w wizjer, więc skąd masz wiedzieć, gdzie teraz padają. Teraz rozumiesz?

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

swoim R6 zrobiłem ok 10 tys. mam bardzo dużo zdjęć ze słońcem w kadrze, nie ma żadnych widocznych uszkodzeń ani matrycy ani plytki obok. Uzywam głownie elektronicznej, mechanicznej sporadycznie, bardzo mało.

--- Kolejny post ---

z tym, że ja nigdy nie ustawilem aparatu na statywie wykierowanego obiektywem na słońce. W takiej sytuacji chyba migawka obojetna, ważny czas, jak dlugo to trwa

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

swoim R6 zrobiłem ok 10 tys. mam bardzo dużo zdjęć ze słońcem w kadrze, nie ma żadnych widocznych uszkodzeń ani matrycy ani plytki obok. Uzywam głownie elektronicznej, mechanicznej sporadycznie, bardzo mało.

--- Kolejny post ---

z tym, że ja nigdy nie ustawilem aparatu na statywie wykierowanego obiektywem na słońce. W takiej sytuacji chyba migawka obojetna, ważny czas, jak dlugo to trwa
    Robiąc zaćmienie słońca tele (z założonymi filtrami) udało się przypalić osłony czujników af w 5d. W sytuacji bardziej ekstremalnej można sobie wygiąć lamelki migawki. W słoneczne dni, mając założone tele i odkładając aparat lepiej zasłaniać obiektyw bo można się zdziwić (wiadomo, że tutaj potrzebny jest spory pech ale...).

Początki nałogu
    Miasto
    Lublin

wszystko zgoda, już w latach kiedy migawka byla z materialu w instrukcji było nie wystawiac na słonce, ale to jest kwestia czasu, jak dlugo ten skupiony promień dziala. Wydaje mi się, że przy krotkich czasach ani w materiale dziurki nie wypali ani nie stopi plastiku.

--- Kolejny post ---

wszystko zgoda, już w latach kiedy migawka byla z materialu w instrukcji było nie wystawiac na słonce, ale to jest kwestia czasu, jak dlugo ten skupiony promień dziala. Wydaje mi się, że przy krotkich czasach ani w materiale dziurki nie wypali ani nie stopi plastiku.
    jak próbuje się zapalić papier przy pomocy szkła powiekszajacego to po pierwsze slonce musi mocno operowac i po drugie trwa to dluzsza chwilke.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

--- Kolejny post ---

jak próbuje się zapalić papier przy pomocy szkła powiekszajacego to po pierwsze slonce musi mocno operowac i po drugie trwa to dluzsza chwilke.
    Spróbuj kiedyś zapalić papier przy pomocy takiego 100-400 - przy pełnym słońcu dzieje się to bardzo szybko.

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

Na szczescie nie fotografuje zacmien slonca ani nie mam problemów z bandingiem czy jak to sie zwie bo nie fotografuję w kompletnych ciemnosciach.

Jesli ktos serio uzywa aparatu w takich extremach to moze warto pomyslec o narzedziach specjalistycznych, zamiast jezdzic S-klasą po interiorze na Islandii.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Strona 74 z 156 PierwszyPierwszy ... 2464727374757684124 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów