Strona 124 z 156 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 1552

Wątek: Canon EOS R6

Domyślnie Odp: Canon EOS R6

Nie wiem jak często pada, ale kiedyś kupiłem 70-200 2.8 IS II i okazało się, że stabilizacja działa tylko pozycji do zdjęć w pionie. W poziomie wydawał dziwne dzwięki. Zakupiłem cały moduł stabilizacji i wymieniłem własnorecznie. Obiektyw działa pieknie do tej pory. Chyba juz ze trzy lata będzie albo lepiej.
    https://www.photographer-limerick.com/
    Canon G3, Canon 450D, Canon 80D, Canon 6DMKII, Canon SX60HS, Canon R, Sigma 24-105mm F4 ART, Canon 50mm F1.8 STM, Canon 100mm F2.8, Canon 70-200mm F2.8 IS II USM, Canon 70-300mm F4-5.6 IS II USM Nano

Coś już napisał
    Miasto
    Gdynia

Cytat Zamieszczone przez audioart Zobacz posta
    Czy to forum żyje? Czy są na nim osoby posiadające Canona R6? Czy jest ktoś kto zna odp. na (wydawałoby się) proste pytanie, które zadałem blisko miesiąc temu?
    Przypomnę: "Czy istnieje możliwość ustawienia tak 3 dostępnych na korpusie pokręteł, by niezależnie od wybranego trybu M, AV, C1, C2, C3, każde z pokręteł odpowiadało zawsze za ten sam wcześniej zdefiniowany parametr ekspozycji?".
    Niestety w Canonie EOS R6 nie ma możliwości przypisywania pokręteł pod wybrany parametr ekspozycji niezależnie od wybranego trybu. Jest to możliwe wyłącznie w trybie M. Efekt jest taki, że w poszczególnych trybach pokrętła odpowiadają za inny parametr ekspozycji. Tak wiem, to idiotyczne. Przełączając tryby trzeba także "przełączać" pamięć mięśniową.

Jeśli chcesz, żeby pokrętła w trybach M, AV, C1, C2, C3 odpowiadały zawsze za ten sam wcześniej zdefiniowany parametr ekspozycji, musisz niestety w trybie M zdefiniować funkcje analogicznie do narzuconych z góry przez Canona ustawień dla trybu AV. Nie ma tu więc mowy o dobrowolnej customizacji. Ot taki "ficzer" w body za przeszło 10 tys. zł
    Canon EOS R6 Mark II | Canon EOS R6 | Canon RF 14-35mm F4 L IS USM | Canon EF 24-70mm f/2.8L II USM | Canon RF 70-200mm F4 L IS USM | Tamron SP 70-200mm F/2.8 Di VC USD | Canon RF 16mm F2.8 STM | Tamron SP 35mm F/1.4 Di USD | Canon RF 50mm F1.8 STM | Samyang AF 85mm F1.4 RF

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Sorry, ale to jest gówno prawda, i tworzenie mitologii o "innej konstrukcji IS w obiektywach RF".
    Mała prośba, zanim następnym razem tym podwórkowym językiem zarzucisz komuś nieprawdę to się zastanów i uzupełnij wiedzę.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Mała prośba, zanim następnym razem tym podwórkowym językiem zarzucisz komuś nieprawdę to się zastanów i uzupełnij wiedzę.
    O to to. Zauważyłem, że kolega atsf ma tendencje to opierania swoich wypowiedzi na własnych (kontrowersyjnych czy nie - to kwestia gustu) przekonaniach a nie na w miarę twardych faktach.

Przecież Canon nie wprowadził nowego sposobu sterowania/działania IS'em w serii M i RF zapewnię nie dlatego, żeby komuś zrobić pod górkę, albo przez przypadek. Stały za tym zapewne czynniki techniczne oraz ekonomiczne - dość trudno przeczyć temu na bazie przekonania, że zrobili to "bo tak".

p,paw
    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Pełne uzależnienie

Ja myślę że Canon zrobił na złość Sony bo w Sony stabilizacja działa normalnie czyli tylko wtedy kiedy jest potrzebna.

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Jak często pada stabilizacja w obiektywach do lustrzanek Canona?
    Nie wiem jak często ale mi w 100-400Lmk1 padła jeszcze w okresie gwarancji.

Początki nałogu
    Miasto
    Grójec

Jest jeszcze jeden aspekt.
    W korpusach jest/ma być
    Taka opcja że parę zdjęć ma być zrobionych jeszcze przed naciśnięciem spustu.
    To taki bajer aby nie ginęły ważne foty jak ktoś się spóźni sekundę z fotą.
    Więc ta ciągle działająca stabilizacja ma m.in wspierać tą technologię.
    A jak do tego dochodzi to że mechanizmy się mniej zużywają i że baterie są coraz wydajniejsze, to zrobili jak zrobili.

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Cytat Zamieszczone przez Przemek_PC Zobacz posta
    Ja myślę że Canon zrobił na złość Sony bo w Sony stabilizacja działa normalnie czyli tylko wtedy kiedy jest potrzebna.
    Pewnie SONY to nie są prawdziwe bezlustrkowce, a obiektywy mają ciosane z bukowego drewna

Mnie nie interesuje jaki Canon ma pretekst do konkretnego działania, lecz jaki ma cel. Jak się chce osiągnąć cel, to się stwarza ku temu preteksty. To tak, jak z celowym samo-psuciem się telewizorów przez przegrzanie kondensatorów umieszczonych celowo zbyt blisko zasilacza.
    Nikt nie oczekiwał od Canona, że w obiektywach do ich bezlusterkowców IS będzie pracował na okrągło, wręcz wszyscy są tym zdziwieni i zbulwersowani, a więc firma nie spełniła niczyich oczekiwań, lecz swoje. Skonstruowanie IS w taki sposób, że nie można go wyłączyć, jest pretekstem do czegoś. Tak samo nie wydaje mi się rzeczą niemożliwą zrobienie systemu parkowania do tego IS, ani nawet mi się nie wydaje, że konieczna była zmiana systemu IS po całości.

W obiektywach STM do lustrzanek irytujące jest to, że bez prądu nie ostrzą, ale przynajmniej zasilanie IS daje się na nich wyłączyć i są to w większości obiektywy budżetowe. W obiektywach do ML Canon poszedł jeszcze dalej, bo nie dość, że bez prądu nie działa nic, to jeszcze coś działa samo pod prądem nawet wtedy, gdy nie jest to konieczne. O tym, że w obliczu psychozy energooszczędności jest to działanie przeciwskuteczne, to nawet szkoda gadać.

Dziwi mnie ten masochizm przejawiający się w akceptacji posunięć producenta na niekorzyść użytkownika, a jednocześnie się zastanawiam, czy ten masochizm przejawia się także w odniesieniu do każdego innego produktu, a nie tylko sprzętu foto. Np. prawie wszyscy producenci dla własnej wygody stosują toksyczne dodatki do żywności, często przekraczając wielokrotnie dopuszczalne normy. Czy w takiej sytuacji też należy ich usprawiedliwiać i żreć te trucizny?

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez Makudonarudo Zobacz posta
    Jest jeszcze jeden aspekt.
    W korpusach jest/ma być
    Taka opcja że parę zdjęć ma być zrobionych jeszcze przed naciśnięciem spustu.
    To taki bajer aby nie ginęły ważne foty jak ktoś się spóźni sekundę z fotą.
    Więc ta ciągle działająca stabilizacja ma m.in wspierać tą technologię.
    A jak do tego dochodzi to że mechanizmy się mniej zużywają i że baterie są coraz wydajniejsze, to zrobili jak zrobili.
    Taki bajer jest opcją, którą się najpierw ustawia, a dopiero potem z niej korzysta.
    To wymaga najpierw wycelowania w obiekt i wstępnego wyostrzenia, a wtedy- przed wciśnięciem spustu do końca- aparat rejestruje do bufora obrazy.
    Aparat nie rejestruje obrazów, jak Ci dynda na pasku.
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Pełne uzależnienie Awatar cauchy
    Miasto
    Warszawa

100-400 mk1 to wiekowa konstrukcja i wiekowy is o ile nie jeden z pierwszych w canonie zoom. Jak foce od 12 lat obiektywami ze stabilizacja jeszcze w zadnym nie padła.
    EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro
    Flickr | YT

Cześć, mam pytanie dotyczące AF w R6. U was też trochę sie gubi np. ze śledzeniem twarzy? Myślę też ze to moze byc wina obiektywów, ale nie jestem pewny. Mam sigma 35mm 1.4 art i canon ef 70-200 f/4

Strona 124 z 156 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów