a co z tym AF? Widze,że dawali jakieś aktualizacje, które poprawiały pracę,ale chyba i tak brakowało im nawet do starego Sony a7iii... teraz już z5 czy z6 więcej aktualizacji nie dostaną,będą wspierane tylko drugie generacje chyba..
@audioart z tym 99 % że będzie działać ef
Na przejściówce to i tak i nie, bo moje 85 1.8 i 50 1.4 miały front focus na R a na lustrzankach bez problemu.
Miałem to samo ze 135L. Na grupie fb "canoniarze" też ktoś kiedyś o tym pisał. Pomogła kalibracja obiektywu. Wiem co tu zaraz napiszecie, ale faktycznie w oczywistych dla af-u scenach bardzo często występował FF. Nie wyglądało to na pomyłkę, się na regułę a ostrzeniu. Na moim obecnym R6 nie ma tego problemu.
Miłego dniamoja www
Ale to jest niemożliwe, co mówisz. Na tego typu AF zjawisko FF i BF nie ma prawa występować, AF działa praktycznie zawsze idealnie. Nawet w szkłach, które na lustrzankach były bardzo, ale to bardzo chimeryczne.
W przeciwieństwie do lustrzanek, matryca rejestruje dokładnie to, co widzisz w wizjerze/ na wyświetlaczu. Nie ma możliwości pomyłki, jeśli widziany obraz jest ostry. Używałem R z wieloma szkłami i żadne nie miało problemów FF/BF, nawet o mmZawsze idealnie w punkt. To jest to, co uwielbiam w tym sprzęcie!
--- Kolejny post ---
@jinks, @zdebik - jestem zaszokowany!![]()
Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętnościNiestety ja mam tylko chęci
galeria na forum Canon-board
galeria na stronie lotnictwo.net.pl
galeria.solti.pl
Zasada działania DPAF jest oparta na pomiarze fazowym jak w DSLR tyle, że z czujnikiem w płaszczyźnie matrycy.
Jest istotna różnica w algorytmie, co widać obserwując zachowanie szkła: w razie nietrafienia "od razu", odbywa się doostrzanie co nie dzieje się w DSLR, gdzie AF pracuje w otwartej pętli. To doostrzanie kończy się, gdy korpus podejmie decyzję że jest OK. Odbywa się to z pewną tolerancją i tu jest przestrzeń do błędu - ocena nie następuje wg kryterium detekcji kontrastu. Jak obiektyw stawia jakiś opór to może się to przekładać na precyzję AF.
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200
Z bliska nie nie miałem problemu ale z kilku metrów już tak. 100L macro 200L 2.8 i sigmy art bez problemu. Myślałem że to przez to że są mydlane na pełnej dziurze, ale skoro 135 też to już nie wiem.
Wymieniłem na RF 50 1.8 i 85 2.0 i jest w punkt.
"promocje cenowe podejrzewam nie szybko". Patrząc na kurs dolara w ostatnich dniach, zacząłbym się zastanawiać czy cena w złotówkach za moment nie podskoczy do góry.
Z tym liderowaniem Canona to też nie byłbym taki huraoptymistyczny. Niedługo premiera Sony A7 IV, a między tymi dwoma systemami przepaść w postaci dostępności tanich obiektywów z AF firm Sigma, Tamron czy Samyang. I nie wygląda na to, żeby Canon szybko zmienił podejście i "otworzył" się na innych producentów optyki. Prezes Sigma może sobie nas zapewniać, że za moment będą obiektywy Sigma z mocowaniem RF, ale tak naprawdę to czy tak się stanie będzie decyzją Canona.
Rzeczywiście Nikoniarze mają obecnie nieciekawą sytuację. Na ich miejscu nie zastanawiałbym się za długo nad przejściem na inny system.