Miłego dniamoja www
Bardzo możliwe. Ale. Karta siedziała w 5dIII podczas jednej sesji, a później w eRce w body beckupowym przez wiele miesięcy. Być może fakt, że były na niej zdjęcia z 5d, stąd komunikat o sformatowaniu w R. Nie korzystam z czytników kart. Zgrywam kablem bezpośrednio na kompa.
Co do stabilizacji, bo wyżej padło, że warto. Ja pracuję w zakresie 35-85 głownie ludzi. Więc i tak trzymam te czasy na poziomie 1/160 i krócej. Czy tu się stabilizacja sprawdzi?
Przy 35 mm to nawet bez stabilizacji używasz zbyt krótkiego czasu. Czym szerszy kąt tym czas może być dłuższy.
Oczywiście ze stabilizacją można by było używać jeszcze zdecydowanie dłuższych czasów, ale pod warunkiem, że model(ka) pozuje statycznie. Jak wiadomo stabilizacja szkła nie ma wpływu na ruch modelawięc niestety używanie 1/15 jest obarczone ryzykiem. I odpada absolutnie gdy modelka pozuje dynamicznie. Choć .. rozwiane włosy na długim czasie też wyglądają ciekawie. Co kto lubi.
Nikon, Leica, Hasselblad, Mamiya, FKD i jeszcze kilka innych ...
robertskc7
To jest prawda (1/f) ale historyczna
Teraz przy matrycach o dużej liczbie pikseli oraz "ostrych" obiektywach (i dużych powiększeniach prezentacji) na ogół "1/f" to za długie czasy "z ręki"
Najlepiej :
- zrobić zdjęcia przy tych samych czasach i ogniskowych wykonanych "z ręki" z ON i z OFF stabilizacji albo gdy jej nie ma to "z ręki" i ze statywu
- i porównać przy powiększeniu 100% na monitorze kompa.
Będziesz wiedział (mógł dobrać) najdłuższy czas "z ręki" przy którym nie widać rozmycia zdjęć przy Twoim sprzęcie, sposobie pracy i sposobie prezentacji zdjęć.
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-04-2021 o 06:19
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Panowie dzięki za rady.
Fotografuję 100% tematykę ślubów. Wiem co robię, jeśli chodzi o czasy naświetlania zdjęć. Jeśli nie, to mnie poprawciePortfolio w stopce.
To że na zdjęciu jest ostro (...tak jak się przyzwyczailiśmy, ...tak jak widzimy do tej pory) nie oznacza że nie może być lepiej
By prawidłowo ocenić czy dane zdjęcie "z ręki" jest ostre trzeba mieć porównanie ze wzorcem, zdjęciem ze statywu wykonanego w tych samych warunkach i ocenianego przy powiększeniu 100% na monitorze kompa
To naprawdę łatwe i szybkie
Kilka zdjęć statycznego obiektu (..kwiatek. ...) "z ręki" przy coraz dłuższych czasach oraz to samo przy zdjęciach ze statywu, z czasami i przesłonami które używasz zawodowo
Ten sam sposób wywołania i porównanie.
I będziesz wiedział "na czym stoisz" ze swoją "ręką" i swoim sprzętem.
A gdy będziesz miał "lepszy dzień" i lepszy sprzęt to zdjęcia będą "ostrzejsze"
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-04-2021 o 18:30
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Oczywiście bez urazy. Po prostu nie można do tego wszystkiego podchodzić zbyt laboratoryjnie. Fotografia to nie dxo.
Ostatnio edytowane przez jinks ; 18-04-2021 o 19:37
Miłego dniamoja www
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 18-04-2021 o 21:28
Forum nie znosi próżni. Gdy zamilkł candar budzą się kolejne demony.
Jeszcze odnośnie kart, to ja mam taki nawyk, że zawsze po zgraniu zdjęć lub przed ważnym foceniem (np. pokazy lotnicze) wszystkie karty formatuję w body tak by mieć je na czysto.
Kiedyś gdzieś wyczytałem (być może nawet tu na forum), że warto tak robić.