"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Sony w końcu ujawni jaka matryca będzie w A7Smk3?
Policz ile Mpx potrzeba do filmowania w 8K. Co zrobi Sony? Tylko 4K? I w momencie startu będzie na przegranej pozycji? Jak zrobi 8K to zapomnij o bardzo dobrym wysokim ISO.
To body będzie mogło być filmowe tylko ze względu na RAW, profile, kodeki itp.
https://www.canonrumors.com/canon-de...-image-sensor/
Ciekawe. Czyżby migawka elektroniczna była tak blisko?
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
To raczej ma niewiele wspólnego z migawką elektroniczną, którą można już teraz zrobić prościej i taniej.
Detekcja każdego pojedynczego fotonu padającego na każdy piksel to właściwość przydatna w bardzo specyficznych zastosowaniach - w linku masz kilka potencjalnych sytuacji. Ja się do tej pory spotkałem jedynie z zastosowaniem tego typu matryc w bardzo specyficznych kamerach astronomicznych - sprzęt zupełnie niedostępny dla "zwykłego śmiertelnika" i kosmicznie drogi.
1.
Raczej się nie zgodzę.
Obsługa to wpływ na emocje/prestiż firmy które mają duży wpływ przy wyborze/zakupie nowego sprzętu.
A emocje są przekazywane szeroko przez media społecznościowe
2.
Ciekawe jak obiektywy RF będą współpracować z R5 (przenoszenie rozdzielczości, ostrość)
Z przetestowanych w DxOMARK z R obiektywów RF 50/1.2L oraz RF 28-70/2L wynika że jest (dla nich) dobrze (P-Mpix 21,22 przy matrycy R 30 Mpix)
Ale R5 to ma być matryca o większej Mpix
jp
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-06-2020 o 08:42
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com
Pytanie
Ludzie którzy kupią aparat fotograficzny z "filmowym" 8k na czym będą teraz oglądać swoje filmy ?
Odłożą "do archiwum" do obejrzenia w pełnej rozdzielczości za kilka/kilkanaście lat ?
jp
PS
Mam aparat 7956pix i sens jest taki że niektóre ze zdjęć drukuję (80cm i więcej)
Ostatnio edytowane przez jan pawlak ; 29-06-2020 o 09:57
puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
public.fotki.com/janusz-pawlak/
A kiedy Ty ostatni raz oglądałeś swoje zdjęcia w pełnej rozdzielczości na ekranie monitora? Drukujesz wszystkie zdjęcia żeby je sobie pooglądać? Bo na monitorze nie dasz rady ich wyświetlić w pełnej rozdzielczości.
Większa rozdzielczość w filmie ma dokładnie te same zalety co w foto: możliwość skalowania w dół i możliwość cropowania, dodatkowo możliwość wykorzystania cropa lub płynnego zooma w trakcie filmowania (tą funkcję nawet wasze sony posiadają), lub postprodukcji. Instrukcję sobie poczytaj i staraj się unikać wypowiadania na tematy, o których masz mgliste pojęcie.
Ostatnio edytowane przez sv ; 29-06-2020 o 18:29