Pokaż wyniki od 1 do 10 z 271

Wątek: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Domyślnie Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Znamienne, że nikt nie reklamuje w tym wątku Canona M. A producent zrobił wiele, żeby to był rzeczywiście mały system, choć konsekwencją są ciemne szkła (mi to nie przeszkadza). Używam M10 z 22/2, 11-22 i przede wszystkim (!) 28/3.5 Przyglądam się M5 i nadchodzącemu M50.
    To jest raczej słaba alternatywa dla posiadaczy fufu Canona czy nawet apsc. M jest większe niż GRII, poza tym istnieje szansa na dokupywanie obiektywów i kram się rozrasta. Alternatywa jest jeszcze Fuji x70. Też czekam na m50
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-01-2018 o 16:54

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    To jest raczej słaba alternatywa dla posiadaczy fufu Canona czy nawet apsc. M jest większe niż GRII, poza tym istnieje szansa na dokupywanie obiektywów i kram się rozrasta. Alternatywa jest jeszcze Fuji x70. Też czekam na m50
    Dlaczego słaba?
    W dodatku bardzo wygodna:

1. te same obiektywy (przez przejściówkę)
    2. taka sama obróbka
    3. taka sama obsługa

Szczerze powiedziawszy, mimo, że mam też Sony (niestety), to nie wyobrażam sobie na dłuższą metę działania w dwóch systemach.

--- Kolejny post ---

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Znamienne jest to, że wątek powstał na podstawie artykułu sponsorowanego przez producenta bezluster. Gdyby lustra faktycznie padały, to wydawanie pieniędzy na taki artykuł raczej by nie miało sensu
    Dokładnie, patrz post #15.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-01-2018 o 17:11

Dlaczego słaba?
    W dodatku bardzo wygodna:

1. te same obiektywy (przez przejściówkę)
    2. taka sama obróbka
    3. taka sama obsługa

Szczerze powiedziawszy, mimo, że mam też Sony (niestety), to nie wyobrażam sobie na dłuższą metę działania w dwóch systemach.
    Kusza możliwością rozbudowy i finalnie kończysz w rozkroku z workiem klamotow Ja ewentualnie bralbym pod uwagę m100 jako alternatywę dla gr2.
    Problem są obiektywy bo w zasadzie jest tylko efm 22/2
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-01-2018 o 17:20

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Kusza możliwością rozbudowy i finalnie kończysz w rozkroku z workiem klamotow
    Istnieje takie niebezpieczeństwo Ale jestem jego świadom i powoli redukuję EF/EF-S w kierunku EF-M. Dodatkowo przyszłość EF-M jest niejasna w kontekście bezlustra FF, ale i tak zakładam najgorszy wariant i wcale mnie to nie przeraża.

Problem są obiektywy bo w zasadzie jest tylko efm 22/2
    Przy założeniu, że ma to być zestaw amatorski, jest wszystko co trzeba, choć przyznaję niewiele. Mi wystarcza wspomniany, bardzo dobry zresztą 11-22. Jestem zachwycony 28/3.5 do tego stopnia, że przestałem prawie używać 22/2 i zastanawiam się powoli nad jego sprzedażą. Ale fakt, to jest mój wysoce subiektywny punkt widzenia, nie potrzebuję jasnych stałek np. 1.4, zresztą nigdy ich się nie spodziewałem w tym systemie.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-01-2018 o 17:30

Istnieje takie niebezpieczeństwo Ale jestem jego świadom i powoli redukuję EF/EF-S w kierunku EF-M. Dodatkowo przyszłość EF-M jest niejasna w kontekście bezlustra FF, ale i tak zakładam najgorszy wariant i wcale mnie to nie przeraża.
    Mój zestaw EF już jest zamknięty, mam wszystko co chce i więcej już nie potrzebuje w bliżej nieokreślonym czasie - tyle, ze bez 100-400 wypełnia on całe BP300 i trochę waży
    EF-M mogło by kusić a dokup to lub tamto

Przy założeniu, że ma to być zestaw amatorski, jest wszystko co trzeba, choć przyznaję niewiele. Mi wystarcza wspomniany, bardzo dobry zresztą 11-22. Jestem zachwycony 28/3.5 do tego stopnia, że przestałem prawie używać 22/2 i zastanawiam się powoli nad jego sprzedażą. Ale fakt, to jest mój wysoce subiektywny punkt widzenia, nie potrzebuję jasnych stałek np. 1.4, zresztą nigdy ich się nie spodziewałem w tym systemie.
    22/2 bardziej dlatego, że jest malutki i jest to odpowiednik czegoś ulicznego, choć wolałbym coś pokroju 18/2(.8). Mnie interesuje maleństwo co może być zawsze zabrane, z jednym obiektywem (zmiana obiektywów rozleniwia, zabija kreatywność i dodatkowo powiększa zestaw).
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-01-2018 o 17:52

Pełne uzależnienie

Mój zestaw EF już jest zamknięty, mam wszystko co chce i więcej już nie potrzebuje w bliżej nieokreślonym czasie - tyle, ze bez 100-400 wypełnia on całe BP300 i trochę waży
    ja mam podobnie i jesli ktoś myśli że kupie cos co nie bedzie pasowało do tej szklarni dla 600g mniej w torbie to sie grubo myli - wiec albo bezlustro ff canona bedzie miało mocowanie ef - albo kasa pójdzie na wycieczki właściwie to już sie ciesze

z mnieszych systemów mam w domu nikona 1 - kupiłem kiedyś małżowince - mi sie podoba nawet jeszcze kupie jakies szkło, a może nawet szkła, system ma jasne szkło, ma supertele jak ktoś lubi kase wydawac - zdjec jakie zwykle robie to sie tym robic nie daje - za mała matryca i szumi i filtry mi nie pasują bo nie mam takiej małej reducji , chyba nie ma możliwości podpiecia weżyka ale nie jestem pewien, nie wiem czy może robic naświetlenia dłuższe niż 30s - wiem brzmi absurdalnie ale do pamiątkowych zdjec - tu byłem tu jadłem widziałem katedre i dorożki - jest fajny, lekki ale metalowy, stabilizacja, przyjemny dizajn - mydelniczka z gripem pod kciukiem - system jest niepopularny nawet u wielbicieli nikona - zupełnie nie wiem dlaczego bo jestem pewien że w normalnych warunkach robi zupełnie podobne (nie do odróżnienia jak nie wiesz które było czym robione) zdjecia do tych bardziej kultowych systemów, w końcu jakie to ma znaczenie czy krop wynosi 2 czy 2.7 czy nawet 1.5 przecież wielkośc sensora nie ma znaczenia .
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 09-01-2018 o 20:49
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    system jest niepopularny nawet u wielbicieli nikona - zupełnie nie wiem dlaczego
    Mnie do zakupu G7XII namówił posiadacz D810 z pięknym zestawem szkieł i tegoż Canonka.
    Tak czy owak coś lżejszego każdy posiadacz FF chce mieć pod ręką. Niekoniecznie ze swojej "stajni".
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Uprawnienia umieszczania postów