Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-01-2018 o 16:54
Dlaczego słaba?
W dodatku bardzo wygodna:
1. te same obiektywy (przez przejściówkę)
2. taka sama obróbka
3. taka sama obsługa
Szczerze powiedziawszy, mimo, że mam też Sony (niestety), to nie wyobrażam sobie na dłuższą metę działania w dwóch systemach.
--- Kolejny post ---
Dokładnie, patrz post #15.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-01-2018 o 17:11
Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-01-2018 o 17:20
Istnieje takie niebezpieczeństwoAle jestem jego świadom i powoli redukuję EF/EF-S w kierunku EF-M. Dodatkowo przyszłość EF-M jest niejasna w kontekście bezlustra FF, ale i tak zakładam najgorszy wariant
i wcale mnie to nie przeraża.
Przy założeniu, że ma to być zestaw amatorski, jest wszystko co trzeba, choć przyznaję niewiele. Mi wystarcza wspomniany, bardzo dobry zresztą 11-22. Jestem zachwycony 28/3.5 do tego stopnia, że przestałem prawie używać 22/2 i zastanawiam się powoli nad jego sprzedażą. Ale fakt, to jest mój wysoce subiektywny punkt widzenia, nie potrzebuję jasnych stałek np. 1.4, zresztą nigdy ich się nie spodziewałem w tym systemie.
Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 09-01-2018 o 17:30
Mój zestaw EF już jest zamknięty, mam wszystko co chce i więcej już nie potrzebuje w bliżej nieokreślonym czasie - tyle, ze bez 100-400 wypełnia on całe BP300 i trochę waży
EF-M mogło by kusić a dokup to lub tamto
22/2 bardziej dlatego, że jest malutki i jest to odpowiednik czegoś ulicznego, choć wolałbym coś pokroju 18/2(.8). Mnie interesuje maleństwo co może być zawsze zabrane, z jednym obiektywem (zmiana obiektywów rozleniwia, zabija kreatywność i dodatkowo powiększa zestaw).
Ostatnio edytowane przez kmeg ; 09-01-2018 o 17:52
ja mam podobnie i jesli ktoś myśli że kupie cos co nie bedzie pasowało do tej szklarni dla 600g mniej w torbie to sie grubo myli - wiec albo bezlustro ff canona bedzie miało mocowanie ef - albo kasa pójdzie na wycieczkiwłaściwie to już sie ciesze
z mnieszych systemów mam w domu nikona 1 - kupiłem kiedyś małżowince - mi sie podoba nawet jeszcze kupie jakies szkło, a może nawet szkła, system ma jasne szkło, ma supertele jak ktoś lubi kase wydawac - zdjec jakie zwykle robie to sie tym robic nie daje - za mała matryca i szumi i filtry mi nie pasują bo nie mam takiej małej reducji, chyba nie ma możliwości podpiecia weżyka ale nie jestem pewien, nie wiem czy może robic naświetlenia dłuższe niż 30s - wiem brzmi absurdalnie ale do pamiątkowych zdjec - tu byłem tu jadłem widziałem katedre i dorożki - jest fajny, lekki ale metalowy, stabilizacja, przyjemny dizajn - mydelniczka z gripem pod kciukiem - system jest niepopularny nawet u wielbicieli nikona - zupełnie nie wiem dlaczego
bo jestem pewien że w normalnych warunkach robi zupełnie podobne (nie do odróżnienia jak nie wiesz które było czym robione) zdjecia do tych bardziej kultowych systemów, w końcu jakie to ma znaczenie czy krop wynosi 2 czy 2.7 czy nawet 1.5
przecież wielkośc sensora nie ma znaczenia
.
Ostatnio edytowane przez jaś ; 09-01-2018 o 20:49
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200