Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 271

Wątek: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Wreszcie całościowe wyniki za 2017 rok w poszczególnych asortymentach:
    https://www.mirrorlessrumors.com/cip...es-value-2016/

Bezlusterkowce ILC zatakowały konkretnie: 31% wzrostu na sztuki, 42% wartość sprzedaży.
    Lustrzanki niby się bronią - spadek 10% to nie dramat. Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.

No i zdumiewający wzrost kompaktów - myślę (patrząc po sobie), że to zatwardziali tragarze lustrzanek dokupili sobie po przyzwoitym kompakcie
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Wreszcie całościowe wyniki za 2017 rok w poszczególnych asortymentach:
    https://www.mirrorlessrumors.com/cip...es-value-2016/

Bezlusterkowce ILC zatakowały konkretnie: 31% wzrostu na sztuki, 42% wartość sprzedaży.
    Lustrzanki niby się bronią - spadek 10% to nie dramat. Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.

No i zdumiewający wzrost kompaktów - myślę (patrząc po sobie), że to zatwardziali tragarze lustrzanek dokupili sobie po przyzwoitym kompakcie
    Hmm, jak to tempo się utrzyma to w 2019 będzie więcej sprzedanych bezlusterkowców niż lustrzanek. Nieźle.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.
    Hmm. A co Ciebie, jako aktualnego posiadacza 5d2, sprowokowałoby do zakupu? Jaki musiałby być ten nowy aparat, żeby mógł dwójkę godnie zastąpić? Czy poszedłbyś w znaczący rozwój lustrzanki (coś na poziomie nikona d850), czy jednak oczekujesz na bezlustro ff od naszego szacownego producenta drukarek? A może jednak dotarliśmy już do punktu, w którym zmiana body nawet po X latach od premiery aktualnie posiadanego, tak naprawdę już nie wnosi nic wielkiego? Może jednak okazuje się, że ważniejsze jest posiadanie wiedzy i umiejętności oraz dobrego szkła?

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    ... A może jednak dotarliśmy już do punktu, w którym zmiana body nawet po X latach od premiery aktualnie posiadanego, tak naprawdę już nie wnosi nic wielkiego? Może jednak okazuje się, że ważniejsze jest posiadanie wiedzy i umiejętności oraz dobrego szkła?
    Piękne trafienie Tak to wygląda, że jeśli nie nastąpi jakiś przełom technologiczny, to 5D2 ma u mnie dożywocie. Obrazek wypluwa przedni, a inne drobiazgi mnie nie ruszają. Bezlusterkowce wydają mi się nieco przereklamowane. W sensie dosłownym. Jak widzę taką nachalną reklamę, to z automatu zapala mi się lampka ostrzegawcza.

Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez tomfoot Zobacz posta
    Hmm. A co Ciebie, jako aktualnego posiadacza 5d2, sprowokowałoby do zakupu? Jaki musiałby być ten nowy aparat, żeby mógł dwójkę godnie zastąpić? Czy poszedłbyś w znaczący rozwój lustrzanki (coś na poziomie nikona d850), czy jednak oczekujesz na bezlustro ff od naszego szacownego producenta drukarek? A może jednak dotarliśmy już do punktu, w którym zmiana body nawet po X latach od premiery aktualnie posiadanego, tak naprawdę już nie wnosi nic wielkiego? Może jednak okazuje się, że ważniejsze jest posiadanie wiedzy i umiejętności oraz dobrego szkła?
    Aktualnie jestem nastawiony na podniesienie swojej wygody:
    - body FF - mniejsze i lżejsze niż 5DII ale jeszcze ergonomiczne;
    - DR sensora większy o jakieś 2EV - pozwoli wyeliminować upierdliwe dla mnie w noszeniu i montowaniu filtry połówkowe, umożliwi zachowanie jakiegoś koloru nieba w fotografii miejskiej;
    - ładny szum w stylu 6D lub 5DIV;
    - odchylany dotykowy ekran - poza resztą zalet pozwoli na wygodę przy niskim statywie;
    - zakosztowałbym może jakiegoś AF z więcej niż jednym punktem ;

Nie liczę na przyrost jakości moich dokonań fotograficznych ale na większy komfort.
    Nastawiam się na bezlusterkowca FF bo liczę w nim na przyzwoity sensor i bezproblemowe korzystanie ze szkieł FF.
    A bezlusterkowiec tylko dlatego, że sektorem DSLR FF w Canonie zarządza jakiś matoł, którego propozycji póki co nie akceptuję.
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań, WLKP

- body FF - mniejsze i lżejsze niż 5DII ale jeszcze ergonomiczne;
    i to chyba będzie najtrudniejsze do realizacji...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

A bezlusterkowiec tylko dlatego, że sektorem DSLR FF w Canonie zarządza jakiś matoł, którego propozycji póki co nie akceptuję.
    Liczysz, że w przypadku bezluster będzie lepiej? Ja sądzę, że będzie gorzej.

Ja bym chciał aparat w stylu 5D IV albo D850, ale nie w tej cenie. Teraz mam 5D I większa wygoda (w tym lepszy AF) by się przydały,
    ale nie aż tak, aby płacić za to tyle ile wołają za te aparaty. Jak obecny aparat padnie to się zastanowię.

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta

Ja bym chciał aparat w stylu 5D IV albo D850, ale nie w tej cenie. Teraz mam 5D I większa wygoda (w tym lepszy AF) by się przydały,
    ale nie aż tak, aby płacić za to tyle ile wołają za te aparaty. Jak obecny aparat padnie to się zastanowię.
    Liczysz, że aparaty stanieją? Tanio już było.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez adming Zobacz posta
    Liczysz, że aparaty stanieją? Tanio już było.
    Nie nie liczę, dlatego napisałem że jak obecny padnie to się zastanowię czy chcę tyle wydawać na nowy czy nie. Na razie na pewno nie chcę.

Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez michalab Zobacz posta
    Póki co bezlustro uchodzi za coś innowacyjnego i liczę, że w tym segmencie działają inni ludzie. Wyobrażam sobie, że zespół który tworzy bezlustro FF ma zapał i pozwolenie na pokazanie czegoś porządnego. Taki sprzęt nie zagraża segmentowi pro lustrzanek. Pojawił się przecież 80D, który został przyzwoicie skonfigurowany i dał początek pozytywnym zmianom w obszarze APS-C. Myślę, że dlatego, że nie były nakładane żadne szczególne ograniczenia.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów