Zdecydowanie popieram stwierdzenie, że każda ogniskowa ma swoje zastosowanie, nie zawsze ono nam odpowiada przez wzgląd na osobiste preferencje. Mam ogniskowe: 17,24,35,50,100,150 i 70-200, 400 i korzystam z każdej w mniejszym lub większym stopniu, i na pewno nie powiem, że 50 jest zbędna, wręcz przeciwnie :grin:.
Duda, musisz sam określić swoje potrzeby i preferencje. Ilu ludzi się wypowie, tyle będzie zdań. Nawet jak zbierzesz wszystkie cudze odpowiedzi w tabelkę i podejdziesz do sprawy statystycznie to i tak wynik będzie bezużyteczny. W końcu to TWÓJ wybór i TWÓJ styl fotografii.
Moim zdaniem: skoro masz 50 i myślisz o jej wymianie to... albo Ci nie pasuje ogniskowa (więc sprzedaj), albo nie lubisz tego szkła (więc sprzedaj), albo go po prostu nie potrzebujesz (więc sprzedaj). Czy 35mm poprawi sytuację? Tego nie byłbym pewien.
Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser
Biorąc pod uwagę JAKA jest ta "setka" to wcale Ci się nie dziwię.
Zdaje sobie sprawę, że to mój wybór.
Dlatego tez rzuciłem pytanie na forum mając nadzieję, na szerszą dyskusję.
Nie wnoszę o stwierdzenie że 50 jest nie potrzebną ogniskową dla wszystkich, bo jak wspomniałeś każdy ma swój styl i jest to wybór każdego z osobna.
35- może i poprawiłaby sytuację, w jaki sposób - to nie wiem bo nie mam jej.
Dlatego chyba najlepszym wyjściem jest dokupić 35 i "się zobaczy"
Koraf przyznam, że 85 mi zdecydowanie lepiej pasuje. Bardzo mi się podoba to, że jestem w bliskim kontakcie z modelką.
100 to już 2.8 a w ciemniejszych pomieszczeniach, będzie ciemno.
135 natomiast to już za daleko
może 70-200/2.8 byłby dobrym pomysłem ?- muszę przybrać na masie
- wtedy zobaczymy
Ostatnio edytowane przez Duda ; 24-02-2013 o 14:53