Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 61

Wątek: Czy 50 jest potrzebna ?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie Odp: Czy 50 jest potrzebna ?

50-tka mi pasuje w cropie. w FF to zawsze albo za szeroko albo za wasko...
    www albo tez flickr

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez jan pawlak Zobacz posta
    Po to Canon ma w DPP profile obiektywów aby (bardzo dobrze, automatycznie) te zniekształcenia "odkształcać"
    Jest ponadto mnóstwo programów które to robią (np. DxO ViewPoint)

jp
    To ja mam odmienne zdanie odnośnie obróbki. Im mniej czasu jestem w stanie poświęcić na obróbke, tym lepiej.
    Lubię 24 i 85 za to co generują z pychy, nie koniecznie muszę siedzieć i poprawiać w LR winiete... Etc.

Chodzi mi o to ze może jeszcze za krótki jestem do 50 i dlatego mi nie leży. Jeżeli już muszę to ja zakładam ale od święta. Dlatego głownie sie zastanawiam czy by jej nie zastąpić 35/1.4

Fotografujący Awatar michael_key
    Miasto
    Stargard

Wiesz Duda, wszytko to generalnie preferencje. Dla mnie 50mm jest obecnie podstawową ogniskową na FF, ale w nieodległym czasie mam w planie dokupić sobie 35mm, więc preferencję mogą mi się zmienić :wink:
    Rzecz gustu, ja bym 50-tkę zostawił.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    50-tka mi pasuje w cropie. w FF to zawsze albo za szeroko albo za wasko...
    Mam tak samo.50 na cropie to tak jak 85 na FF - pewnie dlatego

Początki nałogu
    Miasto
    Legionowo

kiedyś miałem zestaw 28 1.8, 50 1.8, 85 1.8 - najczęściej używałem 50mm ale czasami było mi za wąsko... a 28 1.8 było za szerokie i kiepsko na rogach przy FF. sprzedałem 28 1.8 i 50 1.8 zastąpiłem zestaw szkłami 35/2 i s14/2.8 - najczęściej używam 35/2 i leży mi ta ogniskowa...
    Regulamin pkt 8.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Mam tak samo.50 na cropie to tak jak 85 na FF - pewnie dlatego
    No, to już mamy dwa obiektywy zupełnie do niczego się nie nadające - 50 i 85 mm ;-)
    Pójdę dalej: 35 mm na cropie to prawie jak 50 mm na FF, zatem logicznym wnioskiem jest, że 35 również jest do kitu.

I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Na dobra sprawę podpisze sie rekami dwiema
    Czyli wniosek jeden 24-70 i 70-200 II IS ? ?

Myśle ze dobrym stwierdzeniem jest ze 50 jest taka ogniskowa która nie każdemu musi pasować ale każdy powinien ja mieć ?
    Koszt nie największy ok 900, warto mieć ja ze sobą. Kiedy 85 za wąsko i nie da rady ściany przesunąć to 50 może być w sam raz ?

No nie wieeem... dla mnie 50mm MUSI być, to najbardziej uniwersalne szkło. Można go używać absolutnie do wszystkiego (mówię o FF). Dotychczas brakowało mi 35mm ale już zapełniłem dziurę w ogniskowych. 35mm też MUSI być.
    W ogóle natomiast nie rozumiem szkieł 24-28mm. Absolutnie "nie czuję" tych ogniskowych i w uprawianej przeze mnie działce nie znajduję dla nich zastosowania. Tzn. 24mm mam w zoomie 12-24, ale używam tego szkła raczej tylko na szerokim końcu.
    Co jeszcze MUSI być? No cóż: w planach zakup L-ki 100mm macro. Być może też Sigmę 12-24 wesprę Zeissem 15mm, ale jeszcze się waham, bo to bardzo drogie szkło, jak na czysto amatorskie zastosowania. Już i tak z przerażeniem stwierdziłem że moje zabawki foto są warte więcej niż mój zestaw audio. Faktem jest, że zabawki audio bez wahania kupuję używane a używanych aparatów i obiektywów bym się trochę bał.
    Na tym zakończę kupowanie szkiełek. Będę miał pokryte 12 do 100mm. Dla mnie styknie.
    Ale duuuużo wody jeszcze upłynie, nim zbiorę całą tą szklarnię. Nie ma pośpiechu. Do emerytury mam czas a dopiero wtedy będzie czas na poważne focenie. Teraz to tylko od okazji do okazji...
    Fotografuję bez pośpiechu... Mój sprzęt: 1/ Dobre i wygodne buty. 2/ Zestaw "Małpa z Brzytwą" czyli ΣSIGMALux 50mm f/1.4 EX DG HSM z przypiętym 5DMkII, zoom nożny, flash... jaki flash???
    3/ Czasem także ΣSIGMA 12-24mm f/4.5-5.6 EX DG HSM i Carl Zeiss Planar T* 1.4/85 ZE

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    No, to już mamy dwa obiektywy zupełnie do niczego się nie nadające - 50 i 85 mm ;-)
    Pójdę dalej: 35 mm na cropie to prawie jak 50 mm na FF, zatem logicznym wnioskiem jest, że 35 również jest do kitu.

IMO całkowicie błędne wnioski, żaden z nich nie jest do kitu :wink:
    Po prostu 35 i 85 najchętniej podpinam na FF, a 24 i 50 na cropie i tyle

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Więc gdybyś miał tylko ff to 35 i 85 ?
    Nie narzekalbys na brak 50 ? A tymbardziej 24?

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów