Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 61

Wątek: Czy 50 jest potrzebna ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czy 50 jest potrzebna ?

Cytat Zamieszczone przez Duda Zobacz posta
    Więc gdybyś miał tylko ff to 35 i 85 ?
    Nie narzekalbys na brak 50 ? A tymbardziej 24?
    Na brak 50-tki chyba nie, na 24-ki prędzej - tą lubię zarówno na cropie jak i na FF, więc gdybym miał tylko FF, to 24, 35 i 85 :-)

Pełne uzależnienie Awatar koraf
    Miasto
    Legnica

Zdecydowanie popieram stwierdzenie, że każda ogniskowa ma swoje zastosowanie , nie zawsze ono nam odpowiada przez wzgląd na osobiste preferencje. Mam ogniskowe: 17,24,35,50,100,150 i 70-200, 400 i korzystam z każdej w mniejszym lub większym stopniu, i na pewno nie powiem, że 50 jest zbędna, wręcz przeciwnie :grin:.

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez koraf Zobacz posta
    Zdecydowanie popieram stwierdzenie, że każda ogniskowa ma swoje zastosowanie , nie zawsze ono nam odpowiada przez wzgląd na osobiste preferencje. Mam ogniskowe: 17,24,35,50,100,150 i 70-200, 400 i korzystam z każdej w mniejszym lub większym stopniu, i na pewno nie powiem, że 50 jest zbędna, wręcz przeciwnie :grin:.
    No dobra koraf, widzę że chcesz być ponad podziałami , ale możesz powiedzieć których stałek na FF używasz najczęściej

Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    No dobra koraf, widzę że chcesz być ponad podziałami , ale możesz powiedzieć których stałek na FF używasz najczęściej
    Uważam, ze tu nie chodzi o podziały ;-), ale o własne preferencje i kreatywność :-P. Których stałek używam najczęściej, hmmm ... tych, "w których" czuję się najlepiej, na pewno: 24, 35, 50, 100.

Początki nałogu
    Miasto
    Wwa

Cytat Zamieszczone przez Duda Zobacz posta
    Mam zestaw 24 50 85 i coraz częściej sie zastanawiam czy 50 nie zamienić na 35........

Co wy na to ?
    A my na to jak na lato. Chyba sam wiesz najlepiej czego potrzebujesz. Jak mamy na to sensownie odpowiedzieć ? Nie używasz 50mm, a brakuje 35mm to sprzedaj, kup i tyle.

Pełne uzależnienie

Uważam, ze tu nie chodzi o podziały ;-), ale o własne preferencje
    Masz rację, chodziło mi o "podziały" na fotografujących o różnych preferencjach

Których stałek używam najczęściej, hmmm ... tych, "w których" czuję się najlepiej, na pewno: 24, 35, 50, 100.
    Za bardzo się nie różnimy - ja 24, 35, 85 i 135. :-)

Uzależniony Awatar jac+

Duda, musisz sam określić swoje potrzeby i preferencje. Ilu ludzi się wypowie, tyle będzie zdań. Nawet jak zbierzesz wszystkie cudze odpowiedzi w tabelkę i podejdziesz do sprawy statystycznie to i tak wynik będzie bezużyteczny. W końcu to TWÓJ wybór i TWÓJ styl fotografii.
    Moim zdaniem: skoro masz 50 i myślisz o jej wymianie to... albo Ci nie pasuje ogniskowa (więc sprzedaj), albo nie lubisz tego szkła (więc sprzedaj), albo go po prostu nie potrzebujesz (więc sprzedaj). Czy 35mm poprawi sytuację? Tego nie byłbym pewien.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Miasto
    Legnica

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Masz rację, chodziło mi o "podziały" na fotografujących o różnych preferencjach

Za bardzo się nie różnimy - ja 24, 35, 85 i 135. :-)
    Kiedyś, podobnie jak Ty i chyba większość też tak miałem :grin:, ale uznałem, że 50 jest ważna (przynajmniej dla mnie) natomiast zamiast 85 i 135 spoko wystarcza mi 100 :-D.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Biorąc pod uwagę JAKA jest ta "setka" to wcale Ci się nie dziwię.

Coś już napisał
    Miasto
    Wrocław

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Duda, musisz sam określić swoje potrzeby i preferencje. Ilu ludzi się wypowie, tyle będzie zdań. Nawet jak zbierzesz wszystkie cudze odpowiedzi w tabelkę i podejdziesz do sprawy statystycznie to i tak wynik będzie bezużyteczny. W końcu to TWÓJ wybór i TWÓJ styl fotografii.
    Moim zdaniem: skoro masz 50 i myślisz o jej wymianie to... albo Ci nie pasuje ogniskowa (więc sprzedaj), albo nie lubisz tego szkła (więc sprzedaj), albo go po prostu nie potrzebujesz (więc sprzedaj). Czy 35mm poprawi sytuację? Tego nie byłbym pewien.
    Zdaje sobie sprawę, że to mój wybór.
    Dlatego tez rzuciłem pytanie na forum mając nadzieję, na szerszą dyskusję.
    Nie wnoszę o stwierdzenie że 50 jest nie potrzebną ogniskową dla wszystkich, bo jak wspomniałeś każdy ma swój styl i jest to wybór każdego z osobna.
    35- może i poprawiłaby sytuację, w jaki sposób - to nie wiem bo nie mam jej.

Dlatego chyba najlepszym wyjściem jest dokupić 35 i "się zobaczy"

Koraf przyznam, że 85 mi zdecydowanie lepiej pasuje. Bardzo mi się podoba to, że jestem w bliskim kontakcie z modelką.
    100 to już 2.8 a w ciemniejszych pomieszczeniach, będzie ciemno.
    135 natomiast to już za daleko

może 70-200/2.8 byłby dobrym pomysłem ? - muszę przybrać na masie - wtedy zobaczymy
    Ostatnio edytowane przez Duda ; 24-02-2013 o 14:53

Strona 3 z 7 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów