Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 63

Wątek: Ofensywa Sony

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Ofensywa Sony

Cytat Zamieszczone przez Zybi_S Zobacz posta
    Witam

Istotna jest większa mobilność i wystarczająca jakość nowego sprzętu.
    Przyglądam się Olympusowi OM-D, Panasonicowi GH3, oraz SONY NEX-6.

Na razie nie zamierzam pozbywać się lustra, choć to tylko Canon 50D.
    W DxOMark na razie są wyniki testów matryc tylko OM-D z tych 3 wymienionych, ale wynika z nich że z tym body miałbyś lepszą jakość zdjęć niż ze swojego 50D:

DxOMark - Compare cameras side by side

(i lepszą niż z 7D).

Różnica wygodny - OM-D plus obiektywy vs. 50D plus obiektywy - olbrzymia.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Ergonomia? Tylko jakim kosztem - większych rozmiarów. Po co mi super ergonomiczny aparat który zostaje w domu bo zabranie go i kilku obiektywów jest niewygodne? Kurząc się w szafie zdjęć nie robi.
    A ergonomii takiego np. OM-D niewiele brakuje (no i jest jeszcze opcja gripa z dodatkowymi kółkami i przyciskami). Ergonomia Sony NEX-7 też jest OK. A Panasonicowi GH3 chyba już w ogóle nic nie można w tym temacie zarzucić.
    Realnie można zarzucić, że to nadal jest klocek . Mniejszy ale jest. Dla mnie jedyne co ma zalety mobilności to telefon z dobrym aparatem .
    A to że Tobie ergonomia i jakość FF-a nie potrzebna nie oznacza że inni też tak mają.

BTW: i litości z tym powoływaniem się na porównania na wykresach .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Powiem więcej, nie zamieniłbym 50d na OM-D nawet za dopłatą Albo, czekaj, zamieniłbym. I sprzedał OM-D i kupił sobie 7d (albo 6d, zależy od wysokości dopłaty )

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Ilekroć jestem w pobliżu MM lub tym podobnych, zaglądam do działu foto. I kurde, słowo ergonomia to przeciwieństwo bezlusterkowców. Trzymanie niewygodne, obiektyw wystaje więc i tak potrzebna kabura/torba/plecak. Brak wizjera, chyba ze dodatkowy - zwiększa gabaryty. Brak podstawowych przycisków. No chyba że w topowych modelach, dodatkowe pokrętła, ale za 5 tysi to bym lekkie, wygodne i ergonomiczne 60d ze spacerzoomem wolał..
    Zgadzam się z Kolekcjonerem, mobilny to jest telefon, czy typowy kompakt.

Pełne uzależnienie

Panowie! Starzejecie się!
    Ostatnio dałem lustrzankę z teleobiektywem grupie dwudziestu dwudziestolatków, aby zrobili sobie nawzajem portrety.
    Domyślacie się zapewne, ile osób kadrowało przez wizjer?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Powiem więcej, nie zamieniłbym 50d na OM-D nawet za dopłatą Albo, czekaj, zamieniłbym. I sprzedał OM-D i kupił sobie 7d (albo 6d, zależy od wysokości dopłaty )
    A ja zamieniłem FF (5DmkI) na OM-D i nie żałuję. Nie zauważyłem spadku jakości zdjęć (ok. w OM-D robię na stałkach, 5D używałem z zoomami i stałkami), a robię je po prostu częściej bo sprzęt łatwiej zabrać.

Mniejszy ale jest. Dla mnie jedyne co ma zalety mobilności to telefon z dobrym aparatem .
    To może Nokia 808? Na Dpreview wypadł świetnie (GOLD AWARD):
    Review: Nokia 808 PureView: Digital Photography Review
    i rozmiary matrycy robią wrażenie:

A to że Tobie ergonomia i jakość FF-a nie potrzebna nie oznacza że inni też tak mają
    Jakość FF (tj. 5DmkI) mam już z mniejszej matrycy - w OM-D (powołując się na wykresy DxOMark, jakoś to trzeba mierzyć). Ergonomia - cóż, godzę się na pewne kompromisy dla zysku na gabarytach i wadze. Aparaty typu EPM2 czy NEX3 nie mają dla mnie akceptowalnej ergonomii, ale już NEX7, OM-D czy Xpro1 jak najbardziej. Można mieć jeszcze lepszą, ale taki 1D ma lepszą niż 5D, a co z tego skoro gabaryty już nie do zaakceptowania.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Jakość FF (tj. 5DmkI) mam już z mniejszej matrycy
    Na wykresach i w tabelkach - nimi się zdjęć nie robi .
    Napisałeś też że" jakoś to trzeba mierzyć" - pytanie po co? Nie masz oczu ? Ja mam (może nie jakieś rewelacyjne - noszę okulary) ale mnie one do oceny moich potrzeb w zakresie co dany aparat wypuszcza wystarczają w zupełności .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    EOS - conditio sine Kwanon...

Początki nałogu Awatar merida

Zdjęcia widziałem wcześniej i jak dla mnie bajka jeśli chodzi o takiej wielkości aparat. Jednak poczekam na fuji z ff, konkurencja się zrobi to będzie ciekawiej.

Bywalec Awatar Zybi_S
    Miasto
    Bydgoszcz

Witam

Osobiście (przynajmniej na razie ) planuję dokupienie dodatkowego aparatu - do konkretnych celów (w miarę mały, lekki, akceptowalna jakość).
    Coś co będę miał częściej przy sobie niż mogę mieć obecne lustro (50d).
    Co mi po sprzęcie o lepszej ergonomii jak nie mam go przy sobie !!!

Myślę że w zależności od sytuacji raz lepiej się sprawdzi klasyczna lustrzanka, a innym razem coś znacznie mniejszego.

Pozdrawiam

Strona 2 z 7 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów