Strona 25 z 28 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 276

Wątek: Serwis na Żytniej

Początki nałogu Awatar kuzi4
    Miasto
    Chrzanów

Domyślnie

Po trzeciej nieskutecznej naprawie mają obowiązek wymienić słoik na nowy lub na Twoje życzenie oddać kasę. Koniecznie trzymaj dokumentację i korespondencję z nimi. I pamiętaj, że gwarantem jest producent i to do niego zwracasz się z roszczeniem. Serwis możesz pominąć na drodze reklamacyjnej wymiany wadliwego obiektywu.

Bywalec Awatar monii

Domyślnie

chyba przestanę narzekać na serwis na żytniej po ostatnich przejściach w pewnym znanym serwisie :/ opisze historię osobno

Uzależniony

Domyślnie

Hm, no byłem tam dwa razy i właściwie generalnie nie mogę narzekać. Zawiozłem 550D i dwa szkła (17-40/4 i 24-70/2.8) do regulacji, bo nie do końca byłem zadowolony z efektów działania AF. Korpus jest po gwarancji, więc regulowali odpłatnie, a szkła do korpusu w ramach gwarancji. Po pierwszej regulacji oba szkła na długich końcach ostrzyły w punkt, natomiast pojawił się BF na szerokim kącie w obydwu szkłach. Popstrykałem trochę fotek pod tym kątem i odwiedziłem Żytnią jeszcze raz. Pani zaniosła zabawki na zaplecze i poprosiła żebym zaczekał, bo może technik da radę sprawdzić od ręki, no i dał . Gdy sprzęt wrócił z zaplecza zrobiłem na szybko trochę zdjęć na parkingu przed, i już było "dobrze". Pani zza lady oddając mi zabawki potwierdziła, że wg technika istotnie był BF po pierwszej regulacji. Gdybym jednak musiał 2x wysyłać sprzęt i czekać, to już nie byłoby tak fajnie. Oddzielną sprawą jest jakość działania AF w 550D - problem jest znany, ale nie o tym wątek, natomiast o dziwo udało się jednak spowodować że opisywany zestaw działa lepiej niż "out of the box" - dzięki serwisowi.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków / Horyniec-Zdrój

Domyślnie

ja tam chciałem w D450 żeby odblokowali mi wbudowaną lampę bo jakiś "trybek" przeskoczył w mechaniźmie wysuwania, wiem że jest nie potrzebna ale denerwowało mnie to że nie działa, chcieli za narawę 300 zł, pójdę tam w ostateczności ale nie ulega wątpliwości że są dobrzy, (mechanizm w końcu się odblokował sam, no może dzięki mojej nieznacznej pomocy i działa od tamtego czasu już rok):-)

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Oto mój przypadek z drugiego kontaktu z Żytnią.

40D, err99 i wysyłka na Żytnią. Jeżeli chodzi o terminy i kontakt to IDEALNIE, lepiej być nie mogło:
    - poniedziałek po południu wysyłka ze Szczecina DHL,
    - wtorek rano otrzymali i po kilku godzinach wycenili naprawę mechanizmu lustra,
    - środa po południu wysyłka do mnie
    - dzisiaj, czyli czwartek po południu aparat dotarł do mnie.

Ale... Przy sprawdzaniu statusu naprawy w e-serwisie okazało się, że utworzono nowe zlecenie i jego typ naprawy określono jako GOODWILL. Po krótkim telefonie okazało się, że serwis wymienił mi migawkę, która nawiasem mówiąc miała 50 tysięcy.

Wszystko fajnie, tylko że o tym jak otrzymałem go okazało się że EOSInfo nadal pokazuje praktyczne taki sam przebieg jak tuż przed wysyłką do serwisu. Serwis zarzeka się, ze migawka została wymieniona.

Nie wiem co o tym myśleć. Może wymiana migawki nie oznacza zawsze wyzerowania licznika, tylko np. licznik resetowany ręcznie?

Najważniejsze, ze w ciągu 3 dób aparat wrócił sprawny i solidni zapakowany.

PS. Rok temu naprawiałem rozkręcające się 70-200/2.8 i skręcenie bloku optycznego wraz z kalibracją pod korpus zajęło im... tydzień.

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    Może wymiana migawki nie oznacza zawsze wyzerowania licznika, tylko np. licznik resetowany ręcznie?
    gdzieś już kiedyś ktoś na tym forum pisał że tak jest. Chyba nie musisz się martwić;-)

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta

Nie wiem co o tym myśleć. Może wymiana migawki nie oznacza zawsze wyzerowania licznika, tylko np. licznik resetowany ręcznie?
    Z różnych wypowiedzi serwisu wynika, że w systemie jest więcej niż jeden licznik. To co podaje EOSInfo to tylko część prawdy.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

No właśnie. Podobno licznik może być powiązany jakoś z mirrorboxem, a nie ściśle z migawką. Czyli jednym słowem całkiem prawdopodobne jest wymienienie migawki bez zerowania licznika.

Coś już napisał

Domyślnie

Czyli jeśli ktoś chwali się jakimś 500tyś przebiegiem bez wymiany migawki to ... może ma już wymienione 3 migawki ?

Domyślnie

Witam,

Niestety, i ja musiałem oddać mojego Canona do serwisu. Zakupiony na początku września 2011r, model PowerShot SX 130is, przebieg ok 1500 fotek (w tym ok 30 filmów hd).
    Jakoś w październiku zauważyłem, że na filmach widoczna jest biała plamka (coś jak stuck pixel na matrycy). Myślałem że to wina brudu na obiektywie, ale nie - wręcz przeciwnie, obiektyw był czysty. Kontaktowałem się z Canonem w Niemczech, odesłali mnie na Żytnią. Po udanej korespondencji z E-CSI (pozdrawiam serdecznie pana Macieja Heyman'a - kontakt na 5+!), zaniosłem aparat do sprzedawcy, gdzie go kupiłem (EURO RTV AGD). Przedstawiłem problem, oraz korespondencję z Canonem w Niemczech, oraz E-CSI.

Data zgłoszenia reklamacyjnego w EURO RTV AGD: 20.02.2012

Aparat na dzień dzisiejszy (12.03.2012): 9. Zlecenie zakończone (wg. E-CSI).

Po krótkiej korespondencji z Panem Maciejem, dowiedziałem się, iż aparat wraca z serwisu w Niemczech, wymieniono obiektyw, była to wina wady migawki.
    Oczywiście wszystko robione w ramach gwarancji producenta.

Czy ktokolwiek miał podobną sytuację? I mógłby mi przybliżyć problem, który powstał? Szczerze powiedziawszy, jestem laikiem jeśli chodzi o naprawy sprzętu foto - chciałbym wiedzieć, co, dlaczego, i przez kogo tak się stało - chciałbym uniknąć czynności, które mogłyby skrócić żywotność mojego sprzętu do fotografowania.

Pozdrawiam

Strona 25 z 28 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów