Witam wszystkich
Od pewnego czasu (tzn. od początku użytkowania lampy) borykam się z problemem niedoświetlonych zdjęć. Efekt? Taki jakby w ogóle lampa nie błyskała. Marny efekt można zauważyć błyszcząc wprost na twarz (również zdjęcie jest niedoświetlone). A przecież nie o to chodzi.
Mój sprzęt to Canon 1000d i lampa Tumax dsl880afz-c.
Sprawdzałam na systemowej lampie kolegi Speedlite 580dx II i wszystko było w porządku. Lampa Tumax jest dedykowana dla Canona, nie powinno być z nią problemów. Wszystko pięknie.. Lampa błyska zarówno naciskając na tzw. "Test", "pilot", przy robieniu zdjęć również nie ma z tym problemów. Ale efektu niestety nie widać. Co więcej. Wyzwala zewnętrzne oświetlenie, lampy studyjne. Jednakże nawet to nic nie daje. Lampa działa w trybie E-TTL i powinna dokładnie dobrać ilość światła. Podczas ostrzenia również zapala się czerwone światełko. Może to wina samych ustawień lampy? Próbowałam zmienić jej ustawienia w samym aparacie, jednak dostępne są tylko opcje w nastawach lampy zewnętrznej: Tryb synchronizacji, Korekta ekspozycji i E-TTL. Nie można natomiast wybrać trybu błysku i Sekwencji FEB. Istnieje funkcja: Nastawy C.Fn lampy zewnętrznej, w której powinno się zmieniać z poziomu aparatu jej podstawowe ustawienia. Po kliknięciu pokazuje się komunikat: "Nie można wyświetlić tego menu. Niezgodna lampa błyskowa lub wyłączone zasilanie lampy". Wszystko widać na załączonych zdjęciach. Z góry przepraszam za jakość.
Ok. Sprawdzałam ją wczoraj na 3 aparatach przy podobnych ustawieniach: na dwóch Nikonach (D700 i jeszcze jednym, którego modelu niestety nie pamiętam) (wiadomo bez wspomagania TTL) i Canonie 7d (z TTL). Efekty o niebo lepsze. Przy takich samych ustawieniach aparatów można powiedzieć - zdjęcia prześwietlone (i tak powinno być i u mnie). W Nikonach nie świeciła się dioda E-TTL (bo nie jest to lampa do Nikonów), ale lampa bez problemu błyskała, w moim aparacie, jak i zarówno w 7d świecą się diody. Dlaczego więc u mnie jest taki marny efekt? Dlaczego nie można zmienić ustawień C.Fn? Jak mogę skorygować siłę błysku? Na lampie nie ma żadnych przycisków odpowiedzialnych za to (więc MUSI być możliwość zmiany tych ustawień w puszce).
Rozkręciłam dzisiaj lampę by sprawdzić czy aby kabelki nie są uszkodzone i tak to wygląda:
Styki są czyste zarówno w lampie, jak i w aparacie. Podłączałam wczoraj lampy od Nikona, Sony i wcześniej wspomnianego Canona. Lampy, co prawda ustawiane manualnie działały sto razy lepiej.
Nie jest to również wina akumulatorów, gdyż używam Eneloopów. Tak samo działa na zwykłych bateriach alkalicznych i innych zestawach akumulatorków.
Może po prostu nie umiem czegoś ustawić. Dodam, że szukałam w zaawansowanych ustawieniach opcji odpowiedzialnej za działanie C.Fn. Nic nie znalazłam.
Bardzo Was proszę o pomoc.