Strona 53 z 64 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Domyślnie

Sony ma większą matrycę i małą odległość sensor-szkło ale płaci za to dużą cenę wielgaśnych obiektywów (pomijam 16/2.8 jako wyjątkowo nieudany obiektyw skutecznie niwelujący zalety matrycy), jak z lustrzanki. Jednak m4/3 daje autentyczną miniaturyzację nie tylko z naleśnikami ale też jest sporo innych maleńkich obiektywów. Ostatnio miałem w rękach szerokokątnego rybiego Samjanga i skubaniec jest tak maleńki, że szok. Nie zadawałem sobie z tego sprawy oglądając zdjęcia tego szkła w necie.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    pomijam 16/2.8 jako wyjątkowo nieudany obiektyw skutecznie niwelujący zalety matrycy
    Miałeś ten obiektyw, czy "wiesz bo wiesz"? Używam go i nie uważam go za nieudany obiektyw. Jest niezły na f2.8 i ostry po przymknięciu. Jeśli chodzi o ca i dystorsję - zarówno sam aparat w .jpg jak i LR w RAWach świetnie sobie z tym radzą więc nie jest to żaden problem. Kocham opinie powstające na podstawie wieści z netu lub fotografii linijek i innych tabelek. U mnie często gości na Nex5n ten obiektyw i lubię ten zestaw.

Domyślnie

Widziałem wiele zdjęć na 2.8, żadne ostre. Nie potrzeba tutaj wielkiego doświadczenia, nie każdy obiektyw trzeba posiadać, żeby zwrócić uwagę na kwestie ewidentne. Pomijam test na optycznych, które go oceniły chyba najniżej w historii swoich testów obiektywów. To też nie jest przypadek, że sony odpuściło sobie robienie innych naleśników. Ale rozumiem, że jak jest tylko jeden, to nie ma wyboru. Zdjęcia też da się robić.
    Ostatnio edytowane przez psl ; 25-02-2012 o 11:44

Bywalec

Domyślnie

Tak, tak a świstak....
    Mam 5d MKII, kilka stałek i zoom klasy L i mam Nex5n z sel16/2,8. Kiedy patrzę na fotki zrobione Sony: przyniesione ze spaceru czy ze szkolnej imprezy moich dzieciaków jakoś mnie nie odrzuca, mimo że jakość zdjęcia jest dla mnie dość istotnym czynnikiem... Nie twierdzę że to jakość stałek Canona, ale przez pryzmat ceny... Dyskusja o niczym, radzę pisać o sprzęcie który się posiada - będzie mniej bzdur w sieci ... dla mnie EOT
    Ostatnio edytowane przez fro ; 25-02-2012 o 13:00 Powód: Rozwinąłem myśl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fro Zobacz posta
    Tak, tak a świstak....
    Mam 5d MKII, kilka stałek i zoom klasy L i mam Nex5n z sel16/2,8. Kiedy patrzę na fotki zrobione Sony: przyniesione ze spaceru czy ze szkolnej imprezy moich dzieciaków jakoś mnie nie odrzuca, mimo że jakość zdjęcia jest dla mnie dość istotnym czynnikiem... Nie twierdzę że to jakość stałek Canona, ale przez pryzmat ceny... Dyskusja o niczym, radzę pisać o sprzęcie który się posiada - będzie mniej bzdur w sieci ... dla mnie EOT
    Ja dodam tylko, że fotki z mojego Sony R1 są dla mnie o niebo przyjemniejsze niż te z Canona out-of-the-box. Nie dość, że nie odrzucają to dla mnie stanowią wzorzec dla mojego profilu do 5D. Canona 5D trzymam tylko dla ISO, 17mm, 200mm 2.8, f=1.8, f=1.4 tak bym focił R1-ką wyłącznie

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Pełne uzależnienie

Domyślnie

ekwiwalent 24mm w micro43:

http://www.dxomark.com/index.php/Pub...-ED-12mm-f-2.0

"Conclusion
    With its extraordinary sharpness for a micro 4/3 lens, the Olympus M. Zuiko Digital ED 12mm f/2.0 is a winner.

Pitted against the Nikon 1 NIKKOR 10mm f/2.8, this Olympus 12mm holds an overwhelming advantage. Even more impressive is the fact that this lens can compete with much bigger lenses, such as the Canon 24mm L-series mounted on a 7D.

In short, it really does seem that a high-quality, fully micro 4/3 camera-lens combination is perfectly capable of replacing an APS-C combination — and the Olympus M. Zuiko Digital ED 12mm f/2.0 is a particularly high-quality micro 4/3 lens!"

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

ze względu na moje zamiłowanie do szerokiego spojrzenia od tego zestawu chciałbym zacząć. m4/3 + Olympus 12mm.
    a taka informacja uświadamia mi, że to będzie dobry wybór z mojej strony
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Wydaje się że w nowym Olku OM-D jest jakaś sporo lepsza matryca, skoro testy z Pekkapotka pokazują DR lepszy o 2EV od PEN-a EP3:

http://www.pekkapotka.com/journal/20...mic-range.html

Podobno też wysokie ISO jest też wyraźnie lepsze.
    Zobaczymy czy potwierdzi się w nowych testach, ale jeśli tak, to OM-D będzie godną konkurencją dla NEX-7, wyprzedzającym go znacznie AF-em, stabilizacją matrycy, uszczelnioną obudową...

Początki nałogu
    Miasto
    WROClove

Domyślnie

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=...ecia-plenerowe

może to pomoże w wyborze.
    człowiek nie czuje jak mu się rymuje
    było Lustro jest panasonic lumix Lx3

Domyślnie

A ja moge "polecic" jako fajna bardzo mala i jasna stalke j3 50 1.5 pod warunkiem ze sie zaopatrzy w conajmniej kilka egzemplarzy bo rozrzut jakosci jest niebywaly, podobnie jak z j9...
    kilka fotek z jupitera-3 wszystkie w pelni otwarte poza jednym na ok f@2

http://www.flickr.com/photos/atheist...7629517607917/

Strona 53 z 64 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów