Strona 3 z 64 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Coś już napisał

Domyślnie

taki NEX trochę drogo wyjdzie, zastanawiam się czy nie lepiej za takie pieniądze zakupić Canona 30-40D

Początki nałogu

Domyślnie

To już następne pytanie , zaczynałeś od SX210 vs NEX vs Olek i jakieś sugestie zdaje się otrzymałeś.
    Nie jestem fanem NEXa i ogólnie Playstation ale skoro jeszcze nie wybrałeś systemu, to dumaj nad tym co podepniesz do swojego nowego korpusu.
    NEX daje pod tym względem fantastyczne możliwości, ale jakoś nie wyczytałeś tego powyżej.
    Mam 20d i jego cena to to ok 1/3 tego co dobrze jest wydać na obiektywy (używane, np T 17-50 + C55-250 + C50/1,8), żeby wykorzystać możliwości aparatu w różnych sytuacjach i cieszyć się naprawdę fajnymi fotkami.
    Jak NEX drogo to nie wiem jak będzie tanio ???
    Chyba pozostają kompakty z niewymienną optyką i niezmienną od lat jakością zdjęć.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kamol3, przy Twoim stanie wiedzy proponuję (tani) kompakt i naukę fotografii od podstaw. Wtedy zorientujesz się, co, jak i czym chcesz fotografować.

Coś już napisał

Domyślnie

Nie, to jednak był błąd jeżeli chodzi o lustrzanki Canon'a. W grę wchodzi tylko i wyłącznie NEX lub Olympus. Jednak przeanalizowałem i wychodzi dużo taniej niż przy zakupie lustrzanki.

@igor58 Masz rację moja wiedza na temat fotografii nie jest duża. Miałem kiedyś zwykły tani kompakt. Niestety się zepsuł. Wiem jakie chcę robić zdjęcia. Natomiast chciałbym żeby aparat który zakupię można by było też wziąźć na imprezę czy na jakiś wypad ze znajomymi gdzie można szybko porobić foty. Dlatego wydaje mi się że właśnie NEX albo Olek będzie tutaj najodpowiedniejszym wyborem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Kamol3,
    Nexem możesz na imprezach focić nawet bez lampy (wielokrotna ekspozycja, soft składa ją w jedno zdjęcie). Często wykorzystuję tę funkcję. Olek tego nie ma.
    W Neksie lampka słaba, ale prawie nie używam. Jest sporo porównań Olek-Nex, poszukaj, poczytaj...
    Powodzenia!

Coś już napisał

Domyślnie

Co sądzicie o tym Olku? http://www.fotopolis.pl/index.php?n=12087 Wyszedł on całkiem niedawno. Wiem że wszyscy polecacie Sony, a ja cały czas tylko Olympus i Olympus ale chcę poprostu dobrze wybrać bo wiadomo że to jest kupa kasy do wydania.

Domyślnie

E-PL2 będzie pewnie sporo droższy od obecnego E-PL1. Dzisiaj E-PL1 jest do kupienia za 1388zł w FJ z obiektywem 14-42. Moim zdaniem bardzo dobry i uniwersalny zestaw. Sam wybrałem panasonica G10.

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    Wiem że wszyscy polecacie Sony
    Nic podobnego, nie to forum :-DMnie po prostu nie byłoby szkoda NEXa na imprezę , a gdyby zachciało mi się rozwijać to można zdrowo kombinować ze szkłami z różnych systemów a jest tego kwiata pół świata...
    A małych aparatów o jakości obrazka prawie jak z lustrzanek już trochę jest- Panasonice G1, G2, G10, GH1, GH2, no i właśnie Olki.
    O NEXie myślę w kontekście obiektywów i tyle...

Bywalec Awatar rycerz
    Miasto
    W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tantal Zobacz posta
    O NEXie myślę w kontekście obiektywów i tyle...
    obiektywów wielu marek!

możesz podpinać manualne leice, nikony, pentaxy, i wszelkie dziwolagi nawet średnioformatowe szkła już widziałem! bo przejściówek jest olbrzymi wybór

dlatego jak komus niestraszne manualne ostrzenie, a jest łatwiejsze i wygodniejsze od ostrzenia lustrzanką to nex bedzie fajnym aparatem
    nx100

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

rycerz,
    kamol3 dopiero zaczyna, a Ty mu opowiadasz o manualnych szkłach i innych "dobrodziejstwach". Po pierwsze obiektywy, które wymieniasz nie leżą na ulicy (często kosztują parę razy więcej niż Nex), a po drugie, przejściówki też nie są darmowe; to nie to samo, co m42-Canon (za 30 zł).

Strona 3 z 64 PierwszyPierwszy 123451353 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów