Strona 52 z 64 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 511 do 520 z 635

Wątek: Sony NEX czy Olympus PEN?

Początki nałogu

Domyślnie

Panowie, wytykanie sobie wielkości matryc, przypomina mi nieco spór "kto ma większego Wacka". A w obu przypadkach wynik finalny nie od wielkości zależy :wink:

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cezarycezary Zobacz posta
    Zrobiłem małe zestawienie, minimalnej użyteczności amatorskiej nex-7:
    ale pokrowców to nie lubię nieoryginalnych używać skoro są dedykowane
    Poważnie? Amatorskie zestawienie z pokrowcami z napisem sony? No proszę Cię, toć to strasznie zbędna rzecz. Jeżeli stać Cię na wydanie przeszło 1000 złotych na pokrowiec, to zmień podejście i pisz o zestawieniu "bogatego amatora".

Sony się wycwaniło i tak strasznie szlifuje swoją markę. W nexu 7 można niestety się pogubić, bo nie raczyli podpisać swoich pokręteł

To już wolę olkowe pokrowce za 100złociszy
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Bywalec Awatar cezarycezary
    Miasto
    kacwawa

Domyślnie

Przyzwyczajony do swojego canona g10 - a raczej jego guzikologii czy jak kto woli guzikologiki - myslałemże będę miał prolblemy z tri-navi w nex-7. Nic bardziej mylnego - poznanie menu co prawda pobieżne - wystarczyło 30 minutowe by w manualu całkiem dobrze poruszac się po wszystkich potrzebnych parametrach. Co do sony - to np. nigdy nie dotknąłbym ich żadnego lustra, zawsze kojarzyły mi się tandetą, szczególnie wtedy kiedy nie stosowali jeszcze matryc cmos. Jednak nex-7 ( nex-3, nex-5 - oczywiście tak samo ) do mnie przemówił ilością adapterów dla innych systemów - i tu widzę jego miejsce w mojej torbie, choć guzikologią canona nie grzeszy - do której jestem przyzwyczajony i mam duży sentyment. Nex-7 na dziś to dla mnie frajda, oczywiscie że wolałbym miec wszystko na wierzchu w guzikach, a nie poupychane w menu za to mieści się w kieszeni mojej kurtki z plackiem 16f28 i nie wazy tyle co eos 7d. Jest to moje subiektywne zdanie amatora kwasnych jablek ) Pokrowiec zaadoptowałem z jakiejs wyprzedaży sklepu w berlinie za kilka euro, przy okazji nauczyłem sie nie przykładac uwagi to smiesznie nieistotnych szczegółów....
    Ostatnio edytowane przez cezarycezary ; 11-02-2012 o 03:41

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy
    the silence is deafening

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Znaczy się, że o co chodzi ?

Mała prośba - jak wrzucacie linki to choć zdanie komentarza w jakim celu czy o co biega - szczególnie jak są w obcym języku :cool:.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Szczerze mówiąc nie da się porównać nexa do m43. Nex= kompletny brak sensownych szkieł systemowych, nex to jeszcze nie jest system, za to body i bajery w body ma fajne, matryca tez jest świetna, to oznacza, że jest to b.dobre dla podpinania wszelkiego rodzaju manuali (peeking).
    m43 to prawdziwy System, z dwiema dość poważnymi wadami (dla mnie nie do przeskoczenia):
    1. format 4/3 - teoretycznie do ustawienia w body, ale pikseli szkoda
    2. wielkość matrycy - i nie chodzi mi o szumy tylko o plastykę.

www.pbase.com/arra
    4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
    Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu

Domyślnie

Olek też ma problemy z AWB. To, że pod tym linkiem jest JEDNO zdjęcie, na którym E-P3 dał sobie radę dobrze i KILKA kiepskich zdjęć z NEXa o niczym jeszcze nie świadczy.
    nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Olek też ma problemy z AWB. To, że pod tym linkiem jest JEDNO zdjęcie, na którym E-P3 dał sobie radę dobrze i KILKA kiepskich zdjęć z NEXa o niczym jeszcze nie świadczy.
    O i tu się ogromnie mylisz dla fanbojów Olka świadczy niezbicie o tym, że miażdży konkurencję .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

co do plastyki wydaje mi się że nie jest źle aczkolwiek NEX wygrywa w cuglach jeżeli chodzi o właściwości matrycy mam pytanie o format jak mają się proporcje m43 vs G1X?

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Szczerze mówiąc nie da się porównać nexa do m43. Nex= kompletny brak sensownych szkieł systemowych, nex to jeszcze nie jest system, za to body i bajery w body ma fajne, matryca tez jest świetna, to oznacza, że jest to b.dobre dla podpinania wszelkiego rodzaju manuali (peeking).
    m43 to prawdziwy System, z dwiema dość poważnymi wadami (dla mnie nie do przeskoczenia):
    1. format 4/3 - teoretycznie do ustawienia w body, ale pikseli szkoda
    2. wielkość matrycy - i nie chodzi mi o szumy tylko o plastykę.
    Ostatnio edytowane przez bris ; 18-02-2012 o 10:19
    opti

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bris Zobacz posta
    proporcje m43 vs G1X?
    Canon ma większego... sensora , gdzieś czytałem, że w deseń serii GH, której sensor jest troszeczkę większy niż w pozostałych seriach/liniach. Po ostatnim wywiadzie Panasa mam nadzieję, że sensor "multi aspect" zawita i do mojej serii, tj. GX.
    the silence is deafening

Strona 52 z 64 PierwszyPierwszy ... 242505152535462 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów