Pokaż wyniki od 1 do 10 z 259

Wątek: Nowe obiektywy Canona 24-70/2.8L II, 28/2.8 IS i 24/2.8 IS

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Nowe obiektywy budzą sporo kontrowersji. Mnie natomiast trochę dziwi to, że wyszły 2 szkła o niemal identycznych ogniskowych. Dlaczego nie wypusli np. 24/f2.8 i czegoś z inną ogniskową 50, 85, 100mm? Dziwny jest ten CANON
    Miłego dnia
    moja www

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Nowe obiektywy budzą sporo kontrowersji.
    kontrowersje budza ceny same obiektywy... w porzo. no, MTF-y 24/2.8 AD2012 mogly by byc chocby ciut lepsze niz wersji AD1988. nie wymagam nie wiadomo ile...

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    Mnie natomiast trochę dziwi to, że wyszły 2 szkła o niemal identycznych ogniskowych. Dlaczego nie wypusli np. 24/f2.8 i czegoś z inną ogniskową 50, 85, 100mm? Dziwny jest ten CANON
    ale co dokladnie brakuje?
    85/1.8 jest i do niego akurat nie ma sie co przyczepic
    100/2 to szklo dosc niszowe, a 100/2.8 macro jest w porzo
    50/1.4 to szklo, ktore mozna poprawic, ale problem jest glowny z pozycjonowaniem. mam nadzieje, ze wyjdzie jakies 50/1.4 IS ale nie ludzmy sie, ze cena bedzie ponizej 1000 USD, skoro 24 czy 28 kosztuja prawie tysiaca...
    www albo tez flickr

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    kontrowersje budza ceny same obiektywy... w porzo. no, MTF-y 24/2.8 AD2012 mogly by byc chocby ciut lepsze niz wersji AD1988. nie wymagam nie wiadomo ile...
    No te MTF-y budzą niepokój. Ja początkowo przyjąłem 24 entuzjastycznie ale tu widzę, że chyba w zoomie (24-70/2.8 II) będzie znacznie lepiej. Takie sobie 24 z IS to mam :cool:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-02-2012 o 23:24
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Las

Domyślnie

Wyjdzie na to, że sprzedając teraz używkę 24/2.8 jeszcze zarobię....

A na poważnie- faktycznie niepokoi trend zwiększania cen. Pewną nadzieją może być wzmocnienie się złotówki w ostatnich tygodniach. Jednak coraz mniej w każdym systemie jest tanich alternatyw, chyba, że idziemy w leciwe konstrukcje (wyjątkiem może w Nikonie 35/1.8, czy też nowe 85).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    No te MTF-y budzą niepokój. Ja początkowo przyjąłem 24 entuzjastycznie ale tu widzę, że chyba w zoomie będzie znacznie lepiej. Takie sobie 24 z IS to mam :cool:.
    To jest to o czym pisałem:
    ef 24-105/4 na szerokim końcu
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 09-02-2012 o 23:19
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

(...)
    touché!

sie wyleczylem...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

ef 24-105/4 na szerokim końcu
    Ja nie widzę z tych wykresów wyższości zuma nawet na pełnych otworach. Jedyny pozytyw dla zuma tutaj to conieco lepsza ostrość (ok. 5 punktów w środku) na 4 niż stałka na 2.8 ale tylko w jednym kierunku (radialnym) bo w drugim kierunku już jest znacznie gorzej! A w ogóle kierunki się rozjeżdżają w zumie w porównaniu ze stałką, co wróży o wiele lepsze boke w stałce i o wiele lepszy "rysunek".

Na f/4 na pewno nie ma już porównania.

A może by jeszcze dołączyć MTF 24/1.4 ? Jeszcze gorszy.

Uprawnienia umieszczania postów