Strona 9 z 26 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 259

Wątek: Nowe obiektywy Canona 24-70/2.8L II, 28/2.8 IS i 24/2.8 IS

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Tak - mam na myśli cień oprawki. Jednak 16mm to spore wyzwanie... A na 17-40 (do którego z 5 razy się przymierzałem :smile łatwiej to IMHO opanować (w końcu to "tylko" 77mm)
    mysle, ze i ten mm swoja roznice robi.

Cytat Zamieszczone przez ARN Zobacz posta
    Co do Tiffena, to miałem kilka i został mi w torbie też ND grad, ale reszty się pozbyłem. Kwestia gustu i upodobań.
    ja moglem Cie zle oryginalnie zrozumiec. Tiffen to IMHO kaszana i poza kilkoma dosc unikatowymi lub inaczej ciezko dostepnymi filtrami (812, Warm Pol, ND Grad) absolutnie nie wart rozwazania, bo optycznie to kielnia. B+W czy Heliopan sa na pewno lepsze, aczkolwiek tu dochodzi kwestia morderczej ceny kilkuset zlotych za, nazwijmy rzecz po imieniu: kawalek szybki...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez MacGyver Zobacz posta
    Do kotleta to IS na nic, ruchu nie zatrzyma. Jak szanowna małżonka machnie ręką albo córeczka zapragnie gwałtownie spojrzeć w bok to i tak wyjdzie ruszone.
    wiem. ale z 18-135 tez to juz mam a tu i bokeh moze byc sensowny i AF ciut sprawniejszy i w transporcie milo...

ale no, nie za taka dziure w kieszeni...

Dotychczasowy 24/2.8, który wszedł na rynek gdy znacznej części użytkowników tego forum nie było jeszcze na świecie, kosztuje w polskich sklepach , w przeliczeniu 400 - 500 euro
    w NL jest 420 i niedostepny. z tym ze to ostatnio tak podskoczylo, wczesniej bylo kolo 350 EUR.

akurat z wypozycjonowaniem tego szkla pojechali mocno po bandzie. moze za 2-3 lata to bedzie mialo sens, na chwile obecna, z uwzglednieniem haraczu za nowosc rynkowa, to ja mowie pas... szklo jest dla mnie wymarzone, jak z bajki... cena niestety blizej thrillera a wrecz horroru
    Ostatnio edytowane przez akustyk ; 08-02-2012 o 00:41 Powód: Automerged Doublepost
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Do kotleta to IS na nic, ruchu nie zatrzyma. Jak szanowna małżonka machnie ręką albo córeczka zapragnie gwałtownie spojrzeć w bok to i tak wyjdzie ruszone.
    IS w reportażu raczej słabo się przydaje . Poniżej w akcji 24-105 @24mm 0.1s

Pełne uzależnienie Awatar Mad_Mac
    Miasto
    UK

Domyślnie

No wlasnie, swietny przyklad.
    Zawsze mozna potem powiedziec, "a mowilem nie spieszyc sie"

5DmkIII | BG-E11 |5DmkII | BG-E6 | 16 | 24-35 F2 | 50 | 85 | 135L | 2x430 EX II | 2xJ360 AFD | YN662C | NX2000 | 16-50 | 30 | 50-200
    Google: Precious-moment photography UK

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    W nowym C24-70LII zacnie podciągnęli rogi na 24mm w stosunku do starego.
    Wykresy MTF robią wrażenie:
    http://www.usa.canon.com/cusa/consum..._f_2_8l_ii_usm

Cechy tej nie posiadają nowe "genialne" stałki:
    http://www.usa.canon.com/cusa/consum...s_usm#Overview
    Ale wystarczy przysłonić do f=8 i będzie ostro jak w starym 24-70.

No właśnie nie wiem czy nie mamy powtórki z 14/2.8 tyle, że w tym zakresie ogniskowych jest dużo większa konkurencja .
    Zresztą to by też wyjaśniało łączna premierę tych szkieł. Przecież gdyby 24-70 miał IS to w stronę tych stałek nikt by nie spojrzał.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 08-02-2012 o 03:55
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Zresztą to by też wyjaśniało łączna premierę tych szkieł. Przecież gdyby 24-70 miał IS to w stronę tych stałek nikt by nie spojrzał.
    ja wciaz wierze w to, ze cena tych stalek osiagnie sensowny poziom cudow nie oczekuje, ale spodziewalbym sie pulapu 500~550 Euro (a chcialbym 400~450, i za jakies 400 bym to kupil). wtedy jednak jest to jednak zupelnie sexy kombinacja (6 x 6 cm, 300g, 400 EUR) w porownaniu z 24-70 (11 x 9 cm, 800g, ~2000 EUR)

z innej beczki... jakby 24-70 mial IS, to to by bylo prawdopodobnie blizej 1000g i 3000 EUR... a znajac Canona, kto wie czy na tym by sie skonczylo :neutral:
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar szwayko
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Canon 24-70mm I i wykresy MTF:

No i nowe 24-70mm II:

Widać, że jest znaczna poprawa dłuższych ogniskowych. Dlatego za lepszy obrazek Canon chce więcej kasy niż za wersję I.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    IS w reportażu raczej słabo się przydaje . Poniżej w akcji 24-105 @24mm 0.1s
    Ale przynajmniej nie musisz blurować postaci do publicznej prezentacji zdjęcia

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szwayko Zobacz posta
    Canon 24-70mm I i wykresy MTF:

No i nowe 24-70mm II:

Widać, że jest znaczna poprawa dłuższych ogniskowych. Dlatego za lepszy obrazek Canon chce więcej kasy niż za wersję I.
    Na szerokim też wygląda że poprawili. No cóż może być bardzo dobrze. Tylko czemu nie ma tak samo w tych nowych stałkach - choć odpowiedź chyba niestety znam.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar adawro
    Miasto
    Ursynów

Domyślnie

To są wykresy jakie Canon podaje w celach marketingowych. Ja poczekam na testy dpreview.com, optyczne.pl i the-digital-picture.com.
    Ale coś mi się wydaje, że zanim zanabędę nowy model 24-70 to przesiądę się na stałki całkowicie.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adawro Zobacz posta
    To są wykresy jakie Canon podaje w celach marketingowych.
    Albo nie. A może zwyczajnie takie są wykresy dla obiektywów Canona.
    "Oficjalne" wykresy Canona dostaczały mi jak dotąd najbardziej jednoznacznej informacji o obiektywach, które później kupowałem. Praktycznie wszystko mi się potwierdzało. Łącznie z beznadziejnymi rogami C17-40L co jednoznacznie przedstawia wykres Canona.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Strona 9 z 26 PierwszyPierwszy ... 789101119 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów