-
Odp: Canon 100D - watek dyskusyjny
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
czy wyzszy to kwestia dyskusyjna. bardziej chyba: alternatywny ...
Niech będzie, że alternatywny ;). Natomiast z tego co widzę to pozycjonują go jako coś ekstra - lepszego od zwykłego "Rebela".
Podejrzewam że szatański plan jest taki, że jak zrobią niejednoznaczną nazwę (w końcu nie wiadomo dla laika czy to bardziej seria xxD czy xxxD) to łatwo będzie przemycić niekoniecznie zgodną z rzeczywistością ideę że to model wyższy od zwykłego Rebela. Ale żeby było "lepsze" to nie mogli zbytnio zmodernizować 650D żeby nie przeholować - więc zmienili ... nazwę tego ostatniego no i skoro to coś (100D) jest lepsze to musi być droższe albo cenowo porównywalne (inaczej nikt w to nie uwierzy). Koszty produkcji pozostają praktycznie niezmienione, a pojawia się konkurent w podobnej klasie jednak o pewnych unikalnych zaletach, (czy jak kto woli) cechach), który jako unikat będzie można wepchnąć w wyższej cenie przy prawdopodobnie niższych kosztach produkcji i minimalnych kosztach R&D. Ergo - Canon sprzeda więcej puszek, po wyższej cenie i wszyscy będą szczęśliwi ;).
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
mnie bardziej chyba w tym wszystkim bulwersuje 700D. taka porazka, ze od nowosci musi miec cashback...
W całym tym planie najprawdopodobniej z góry to zakładali 8-). To nie żadna porażka - to nie wojna o to kto ma lepszy korpus w danej klasie (jak pewnie chcielibyśmy to widzieć) tylko o to kto na tym biznesie ukręci lepsze lody.
-
Witam Wszystkich :D
Pragnę się podzielić wiadomością, że od godziny jestem posiadaczem Canona 100D + 40 mm STM i muszę powiedzieć, że szczerze mówiąc jestem bardzo mile zaskoczony. Fajne małe cacko - takie wycieczkowe. Miałem kupić G1X ale wstępnie powiem, że dobrze zrobiłem kupując 100D i to szkiełko :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Witam Wszystkich :D
Pragnę się podzielić wiadomością, że od godziny jestem posiadaczem Canona 100D + 40 mm STM i muszę powiedzieć, że szczerze mówiąc jestem bardzo mile zaskoczony. Fajne małe cacko - takie wycieczkowe. Miałem kupić G1X ale wstępnie powiem, że dobrze zrobiłem kupując 100D i to szkiełko :D
Wow! No to gratulacje, cieszymy się twoim szczęściem 8-)
Hmmm, napisz coś więcej na ten temat, oczywiście jak już się pobawisz :lol:
Szczególnie mnie interesuje, jakie wrażenia związane z uchwytem? Ja wczoraj trzymałem 100D w rękach i... uczucia mam mieszane
-
Powiem tak :D Generalnie chciałem kupić coś m pieszego i tak jak już napisałem miał to być G1X ale wpadło mi to w ręce. Co do uchwytu dłonie mam średnich rozmiarów hehehe i nie jest to może taki chwyt jak przy 7D ale fajnie się go trzyma, szczególnie przez okładzinę gumowaną. dotychczas miałem sony HX100V taki wycieczkowy ale nie ma porównania co do jakości zdjęć z 100D Gabaryty i chwyt są podobne. To jest mały aparacik więc też nie oczekiwałem, że będzie nie wiem jak wyprofilowany. Dla mnie jest ok. Wszystko fajnie jest spasowane, nic nie skrzypi, nie lata itd. Teraz się ładuje.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
od godziny jestem posiadaczem Canona 100D
Ja proszę o rawa na ISO 100 najlepiej nieco niedoświetlony by zbadać cienie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Ja proszę o rawa na ISO 100 najlepiej nieco niedoświetlony by zbadać cienie ;)
Obowiązkowo - najlepiej niedoświetlonego tak z 5EV :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Obowiązkowo - najlepiej niedoświetlonego tak z 5EV :mrgreen:.
Złośliwiec ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Obowiązkowo - najlepiej niedoświetlonego tak z 5EV .
Myślisz, że ta matryca jest aż tak dobra? :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
IMHO, ostatnim o co chodzilo w sarkazmie Kolekcjonera sa jakiekolwiek cechy aparatu ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Grzesiek_PL
Nie no - wiąłem takie rozsądne minimum :mrgreen:.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
IMHO, ostatnim o co chodzilo w sarkazmie Kolekcjonera sa jakiekolwiek cechy aparatu ;)
Eee.......tam...... nie mów, że dla Ciebie jakość w cieniach to nie jest fundament fotografii, tej przez duże "F" :lol:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Eee.......tam...... nie mów, że dla Ciebie jakość w cieniach to nie jest fundament fotografii, tej przez duże "F" :lol:.
ja starej daty jestem, potrafie sie poslugiwac pomiarem swiatla. przepraszam, no, glupio mi za to ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
w ramach ciekawostki...
w zwiazku z aktualnym cashbackiem 100D debiutuje w sklepach z wyzsza cena niz 700D (650 vs 630 Euro!) przyklad "geniuszu inaczej" w wykonaniu Canona :shock:
tak jak 40/2,8 jest droższy od 50/1,8 albo 24-70/4 od 24-105
gorszy, a droższy :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
jakość w cieniach to nie jest fundament fotografii
Wszystko zależy od zastosowania do portretu/krajobrazu 5D II/500D daje radę spokojnie. W świecie panoramicznym jest nieco inaczej.
Mały lekki aparat z świetną matrycą, to może być fajny dodatek do plecaka panoramisty. Coś czym łatwiej wylecieć w powietrze i zrobić panoramę z góry ;)
Jeśli dostanę ostrzeżenie, za "Trollowanie" o papie w cieniu to poproszę wpisać w powodzie "Trollowanie - papa w cieniu" będę miał ładną kolekcję, jeszcze banding by się zdał :mrgreen:
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ja starej daty jestem, potrafie sie poslugiwac pomiarem swiatla. przepraszam, no, glupio mi za to
Ciekawe jak chcesz posłużyć się pomiarem światła w panoramie wnętrza które wymaga na 5D II bracketingu 5x2EV i zrobić to bez bracketingu.
-
Trzymalem w rece 100D
Bardzo fajny maluszek. Mimo, ze jest mniejszy od serii XXXD, lezy bardzo fajnie w rece. Wykonanie jak dla mnie lepsze- taka imitacja karbonu(lol)gumy i lepiej sie to prezentuje.
Klawisze tez na +.
Jakbym mial porownac 100D, do 6/7XXD, to wybieram maluszka. Sprawia lepiej wykonanego, seria XXX od dawna wieje tandeta i oszczednosciami. Entry level u zoltych jest lepsze.
Chodzi o wykonanie, bo zdjecia, to inna para kaloszy. Musze sie wczytac w testy tego malca, bo chodzi mi po glowie.
-
Jest szansa na test u optycznych.pl bo niedawno wrzucili zdjęcia przykładowe ze 100D.
-
Taki test to sobie można...
Najlepiej samemu sprawdzić.
-
jezeli chodzi i wielkość w odniesieniu do trzymania to tragedia 2 palce sie mieszczą ledwo ledwo.. ale jakość wykonania na to dobrym poziomie. Niestety cena obecnie zabija ten model bo ten sam obrazek dostaniem chociażby z 600d który jest sporo tańszy. NIezabardzo go też widze w połączeniu z czymś lekko cięższym niz kit (10-22)?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
SkowronWro
NIezabardzo go też widze w połączeniu z czymś lekko cięższym niz kit (10-22)?
Ogromna większość posiadaczy tego aparatu nie będzie zmieniać obiektywów. Albo będą mieli 18-55 albo 18-135. Bardziej zaawansowani 18-55 plus 55-250. Nawet jak ktoś ma worek obiektywów i na co dzień na szyi 2x5d też nie będzie podpinać do 100d nie wiadomo czego. Taka osoba podłączy 17-40/, s30 tak żeby całość była mała i styka.
Aparat jest mały i chwytanie go jest bardzo indywidualne. Ja mam duże dłonie, 100d trzymałem dwoma palcami (mały i serdeczny luzem) i było mi wygodnie. Jedyne co to odległość między bagnetem, a uchwytem jest mała i paznokciem środkowego palca podrapałem trochę plastik. Aparatem bawiłem się kilkanaście minut w sklepie
-
Jest w tym sporo prawdy. Również miałem z nim styczność w sklepie i wrażenie zrobił pozytywne. Nawet nie najgorzej leży w łapie.
-
ktoś nosi się z zamiarem kupna?
mnie zaciekawiła ta propozycja. podejrzewam że z podpiętym naleśnikiem sprawdziłby się w streecie. mały, lekki, nierzucający się w oczy, zabrać wszędzie nie jest problemem.
-
Mam go już jakis czas - patrz opinie :D Canon EOS 100D - Optyczne.pl
-
Ale jak sobie poradzić z korpusem,który nie posiada kalibracji AF ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
gregorio1972
Witam,
Mam go (100d) od 2 dni i mam problem z ustawieniem formatu zdjęć 16:9. W opisie instrukcji ten format występuje ale ja jakoś nie mogę go znaleźć, fakt że jestem jeszcze laikiem jeżeli chodzi o lustrzanki Canona, być może robię coś niewłaściwie.
Czy mógłbym prosić Cię o pomoc ?
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Piotr
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrl
Witam,
Mam go (100d) od 2 dni i mam problem z ustawieniem formatu zdjęć 16:9. W opisie instrukcji ten format występuje ale ja jakoś nie mogę go znaleźć, fakt że jestem jeszcze laikiem jeżeli chodzi o lustrzanki Canona, być może robię coś niewłaściwie.
Piotr
Bycie userem C-B.info nie zwalnia z obowiązku przeczytania instrukcji obsługi. Czyż nie?
Zwięźlej: RTFM:!:
Jednocześnie pozdrawiam, życząc udanej niedzieli :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piotrl
Witam,
Piotr
Jeżeli jeszcze nie znalazłeś, to jest w Menu, czwarta ikona od lewej drugi wiersz od dołu "Aspect ratio". W polskim menu może będzie sie nazywać inaczej, ciekawe jak.
Pozdrawiam również.
-
Coś tak jakby cena mocniej spadła czy mi się tylko wydaje?
-
Witajcie! To mój pierwszy post na tym forum mimo że obserwuję Was już od dawna, będzie chyba jakieś 4 lata. Interesuję się fotografią od dawna, ale dotychczas nie miałem styczności ze sprzętem Canona więc kiedyś trzeba było zacząć ;). Początki wspominam z sentymentem - stary Zenit, potem byłem w Fuji skąd uciekłem do Nikona, w międzyczasie miałem też coś z Samsunga. Następnie wróciłem znowu do Fuji ale szybko zwiałem do Sony. A teraz jestem tutaj bo stałem się posiadaczem pierwszego w życiu Canona. Zawsze mnie kusiło w tę stronę, ale powstrzymywała mnie mała dynamika matryc. Za to szczuły kolory i dałem się złapać na haczyk. Zupełnie przypadkowo, bo poszedłem do sklepu po szerokie szkło do mojego bezlustra Sony. Miałem wrócić z 10-18, ale jak zobaczyłem na półce Canona 100D z EF-S 18-55 IS STM za 1650zł. to powiedziałem sobie pal licho Sony! Złego słowa na same puszki powiedzieć nie mogę, ale szkła i ich ceny to duży przerost formy nad treścią. Za 2900 to ja mam puchę Canona ze świetnym poprawionym obiektywem kitowym i do tego szerokie bardzo dobre optycznie 10-18. Wszystko niewiele cięższe od bezlustra. Może matryca troszkę odstaje, ale jestem miło zaskoczony jakością i wykonaniem tej amatorskiej puszki. Wizjer zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Sądzę że się polubimy :D Trochę mnie swędziało znowu by wrócić po raz trzeci do Fuji jak wyszedł XT-10 ale jak to się mówi wszystkiego trzeba w życiu spróbować. Wreszcie mam wymarzone kolory których zazdrościłem zawsze Canonierom. Pierwsze zabawy pozytywnie, chociaż zabolała mała dynamika. Może macie jakieś uwagi jak sobie z nią radzicie? Mam w puszce coś takiego jak automatyczny optymalizator jasności, warto tego używać? Czy zbytnio degraduje to zdjęcia? Jest też priorytet jasnych partii obrazu. Czy używacie tych funkcji w puszkach? Jeśli je macie, bo nie wszyscy tutaj fotografują takim maleństwem jak 100D.
Pozdrawiam.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ocean
... Może macie jakieś uwagi jak sobie z nią radzicie?...
Tak. Przełącza się z jpg na RAW, poprawnie naświetla, a później w komputerze wszystko ustawia jak należy. :mrgreen:
Co do naświetlania to jeśli scena ma dużą rozpiętość tonalną muśmy w miarę wiedzieć ile można prześwietlić. Należy wcześniej ocenić to na podstawie robionych zdjęć a później naświetlać tak aby ze świateł wyciągnąć tyle ile nam potrzeba, a cienie jak wyjdą ;) No chyba, że ważniejsze są ciemne partie to będą przepały w światłach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MaciekSK
Coś tak jakby cena mocniej spadła czy mi się tylko wydaje?
Kupiłem w maju za ok 1250 zł (1350 była cena ale w komplecie podróbka baterii i książka), dokupiłem do mikrusa kilka obiektywów EF-S i EF. Na prawdę fajne to to i jakościowo (do reportażu) daje radę i nie żałuję.
-
Próbowałem się dzisiaj trochę pobawić RAW-ami w tym Digital Photo Professional (...co za nazwa, czuję się już jak profesjonalista :lol:) i moje wnioski są takie że lepiej dużo nie przepalać, a troszkę nie doświetlić. W razie czego będę posiłkował się blokadą ekspozycji i przekadrowaniem. Mam takie pytanie jeszcze - czy schodzicie po niżej standardowego wyostrzania? Bo jak by tu powiedzieć...ten kit jest ostry w diabły i ta ostrość daje po oczach aż za bardzo ;)
-
Czy przy 100d można się spodziewać jakiegoś skoku jakościowego względem 400d i 450d?
Jak ma się jakość np do 50d, 650d?
Wiem, że porównuję sprzęt o trochę innym spektrum zastosowań, ale wybiegałem myślami w przyszłość, jeśli chodzi o funkcjonalność, to 450d mi wystarcza, ale matrycę to ma taką sobie, max użyteczne ISO to praktycznie 400...
Filmy i inne bajery nie wymagane.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ocean
Próbowałem się dzisiaj trochę pobawić RAW-ami w tym Digital Photo Professional (...co za nazwa, czuję się już jak profesjonalista :lol:) i moje wnioski są takie że lepiej dużo nie przepalać, a troszkę nie doświetlić. W razie czego będę posiłkował się blokadą ekspozycji i przekadrowaniem. Mam takie pytanie jeszcze - czy schodzicie po niżej standardowego wyostrzania? Bo jak by tu powiedzieć...ten kit jest ostry w diabły i ta ostrość daje po oczach aż za bardzo ;)
18-55 nie posiadam, ale opinie są jednoznaczne - to szkło jest idealne do APS-C pod względem zakresu i jakości.
U mnie wszystkie puszki mają zerowe wyostrzanie, dopiero w PP ostrzę (w Lightroomie). Co do niedoświetlenia to ja mam nastawy na +0.25 i evaluative metering. Bardzo ekstremalne okoliczności dopiero powodują że przechodzę na niedoświetlenie.
Tu seria z soboty:
https://www.dropbox.com/sh/m4xtssswu...CdAjTOlTa?dl=0
100D + 35/2.0 IS
-
Cytat:
Zamieszczone przez
LukasS
18-55 nie posiadam, ale opinie są jednoznaczne - to szkło jest idealne do APS-C pod względem zakresu i jakości.
ale Fuji XF 18-55 ?
bo poza tym jednym to ja nie znam szkla 18-55, ktore by jakosciowo bylo chociazby porzadne. w wiekszosci jest to nie jakosc a "jakos" - i to z tych wolajacych o pomste do nieba. w szczegolnosci EF-S 18-55 jest tego typu miernota
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale Fuji XF 18-55 ?
bo poza tym jednym to ja nie znam szkla 18-55, ktore by jakosciowo bylo chociazby porzadne. w wiekszosci jest to nie jakosc a "jakos" - i to z tych wolajacych o pomste do nieba. w szczegolnosci EF-S 18-55 jest tego typu miernota
Kompletnie się z Tobą nie zgadzam. Co masz na myśli pisząc porządne jakościowo? Chodzi Ci o wykonanie? Bo jeśli tak to tu się zgodzę. Natomiast jeżeli chodzi o jakość optyczną to można się zdziwić. Kit nie zawsze musi być słaby. Gdy siedziałem w Fuji i Nikonie to używałem na początku 16-85 i bardzo miło wspominam to szkło. Jedynie szkła kitowe do bezlustra Sony pozostawiały wiele do życzenia. Natomiast najnowszy kit 18-55 Canona z STM rozwalił mnie po prostu na łopatki jakością. Nazywanie go miernotą to duże nadużycie delikatnie mówiąc. Poza tym nie każdego stać na szkła "profi", a w Twoim poście wyczuwam lekką arogancją do właścicieli kitowych szkieł...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale Fuji XF 18-55 ?
Ale przecież jest EF-S 17-55/2.8 które jest bardzo dobrym szkłem do konkurencji z tym Fujinonem. Jaśniejsze i nawet trochę szersze. Na Amazon $830 vs. $700 za Fuji.
Natomiast 18-55 STM to też bardzo przyzwoite szkło, do nabycia na Amazon w białym pudełku za $125, i tu Fuji już niestety wypada z konkurencji....
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ocean
Natomiast jeżeli chodzi o jakość optyczną to można się zdziwić. Kit nie zawsze musi być słaby.
zgadzam sie, ten do Fuji X jest znakomity. podobnie np canonowski kit EF 24-70/4 jest znakomity.
ale EF-S 18-55, w kazdej wersji, jest przecietny optycznie. gdzie ocena "przecietny" w przypadku niektorych wersji jest nawet na wyrost.
przerobilem 2 wersje EF-S 18-55 w karierze (nonIS i IS). nie mialem najnowszej STM, z tego co widze po zdjeciach nie rozni sie wyraznie jakoscia od IS. do szkla pokroju EF-S 15-85 nie podskoczy...
Cytat:
Zamieszczone przez
ocean
Natomiast najnowszy kit 18-55 Canona z STM rozwalił mnie po prostu na łopatki jakością. Nazywanie go miernotą to duże nadużycie delikatnie mówiąc. Poza tym nie każdego stać na szkła "profi", a w Twoim poście wyczuwam lekką arogancją do właścicieli kitowych szkieł...
nie bede sie za innych wypowiadal - w moim przypadku sa po prostu przecietne doswiadczenia z roznymi EF-S 18-55. to jest tanie szklo, wiec nie ma co narzekac ale nie robmy z niego demona jakosci optycznej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Ale przecież jest EF-S 17-55/2.8 które jest bardzo dobrym szkłem do konkurencji z tym Fujinonem. Jaśniejsze i nawet trochę szersze. Na Amazon $830 vs. $700 za Fuji.
Fujinon XF 18-55 kosztuje w kicie 300 EUR i w zasadzie nie wyobrazam sobie, ze ktos je kupuje inaczej, bo cena luzem jest kompletnie od czapy (jak zreszta w ogole wiekszosc cen Fuji).
co do Canona 17-55 to nie bardzo go widze w kitach, ale zakladam ze da sie tez niedrogo kupic nieprzechodzana uzywke. faktycznie jest jasniejsze, chociaz de facto nie szersze (crop w Fuji jest 1,5x)
ale OK, to mozna podciagnac jako szklo kitowe i jako takie jest niezle, zgadzam sie.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Natomiast 18-55 STM to też bardzo przyzwoite szkło, do nabycia na Amazon w białym pudełku za $125, i tu Fuji już niestety wypada z konkurencji....
pod wzgledem cenowym tak.
ale tez na Ebayach mozna kupic na peczki EF-S 18-55 nonIS mkI za moze 30 zielonych (dolna granica ceny luznego dandeliona), wiec ta wersja STM tez wypada z konkurencji ;) jesli juz ciagnac takie porownania...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
ale Fuji XF 18-55 ?
Jak porównujesz jakość obiektywu EF-S 18-55 do 24-70/4 to dyskusja wydaje mi się zbędna bo chyba dla Ciebie cena 500 zł a 3 tys to niewielka różnica.
Mam porównanie innego combo: EF-S 10-18 na 100D i 16-35/4IS na 5D Classic. Jakość optyczna tego drugiego zestawu (nawet z wiekowym body) oczywiście wyższa ale nigdy bym nie śmiał porównywać zestawów, które różnią się ceną o kilkaset procent. Ten tańszy zestaw jak najbardziej daje radę i nie mam zbytnio uwag do jakości jaką otrzymuję (biorąc pod uwagę cenę i różnicę w wielkości matryc).
Zatem zostańmy na tym, że dla Ciebie akustyk ten kit to shit, a dla większości właścicieli to będzie świetne szkło all-roundowe z odpowiednią jakością. Ja się będę dalej świetnie bawił i APS-C z kitowym UWA i FF z L'kowym UWA.
-
Czy można poprosić ab, ktoś podzielił się wrażeniami o 100D ? Głównie chodzi o ergonomię puszkę.
(i od razu odpowiem, że trzymałem kilka razy to body, ale zastanawia mnie jak to się sprawdzi przy dłuższym użytkowaniu).
-
U mnie 100D używa 10 letni syn i żona. Bardzo sobie chwalą ergonomię, a jakością zdjęć (jpg prosto z puszki z kitem 18-55STM) jesteśmy bardzo miło zaskoczeni.
Nie ma problemu z obiektywami typu 50mm 1.4 i 85mm 1.8 , oba ostrzą w punkt.
Pzdr