Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 190

Wątek: Canon 100D - watek dyskusyjny

Bywalec Awatar gregorio1972
    Miasto
    Nowy Sącz

Domyślnie Odp: Canon 100D - watek dyskusyjny

Mam go już jakis czas - patrz opinie Canon EOS 100D - Optyczne.pl

Coś już napisał

Ale jak sobie poradzić z korpusem,który nie posiada kalibracji AF ?

Cytat Zamieszczone przez gregorio1972 Zobacz posta
    Mam go już jakis czas - patrz opinie Canon EOS 100D - Optyczne.pl

Witam,
    Mam go (100d) od 2 dni i mam problem z ustawieniem formatu zdjęć 16:9. W opisie instrukcji ten format występuje ale ja jakoś nie mogę go znaleźć, fakt że jestem jeszcze laikiem jeżeli chodzi o lustrzanki Canona, być może robię coś niewłaściwie.
    Czy mógłbym prosić Cię o pomoc ?

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
    Piotr

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Cytat Zamieszczone przez piotrl Zobacz posta
    Witam,
    Mam go (100d) od 2 dni i mam problem z ustawieniem formatu zdjęć 16:9. W opisie instrukcji ten format występuje ale ja jakoś nie mogę go znaleźć, fakt że jestem jeszcze laikiem jeżeli chodzi o lustrzanki Canona, być może robię coś niewłaściwie.

Piotr
    Bycie userem C-B.info nie zwalnia z obowiązku przeczytania instrukcji obsługi. Czyż nie?

Zwięźlej: RTFM

Jednocześnie pozdrawiam, życząc udanej niedzieli
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Cytat Zamieszczone przez piotrl Zobacz posta
    Witam,

Piotr
    Jeżeli jeszcze nie znalazłeś, to jest w Menu, czwarta ikona od lewej drugi wiersz od dołu "Aspect ratio". W polskim menu może będzie sie nazywać inaczej, ciekawe jak.
    Pozdrawiam również.

Dopiero zaczyna

Coś tak jakby cena mocniej spadła czy mi się tylko wydaje?
    EOS od lat dziewięćdziesiątych...

Dopiero zaczyna

Witajcie! To mój pierwszy post na tym forum mimo że obserwuję Was już od dawna, będzie chyba jakieś 4 lata. Interesuję się fotografią od dawna, ale dotychczas nie miałem styczności ze sprzętem Canona więc kiedyś trzeba było zacząć . Początki wspominam z sentymentem - stary Zenit, potem byłem w Fuji skąd uciekłem do Nikona, w międzyczasie miałem też coś z Samsunga. Następnie wróciłem znowu do Fuji ale szybko zwiałem do Sony. A teraz jestem tutaj bo stałem się posiadaczem pierwszego w życiu Canona. Zawsze mnie kusiło w tę stronę, ale powstrzymywała mnie mała dynamika matryc. Za to szczuły kolory i dałem się złapać na haczyk. Zupełnie przypadkowo, bo poszedłem do sklepu po szerokie szkło do mojego bezlustra Sony. Miałem wrócić z 10-18, ale jak zobaczyłem na półce Canona 100D z EF-S 18-55 IS STM za 1650zł. to powiedziałem sobie pal licho Sony! Złego słowa na same puszki powiedzieć nie mogę, ale szkła i ich ceny to duży przerost formy nad treścią. Za 2900 to ja mam puchę Canona ze świetnym poprawionym obiektywem kitowym i do tego szerokie bardzo dobre optycznie 10-18. Wszystko niewiele cięższe od bezlustra. Może matryca troszkę odstaje, ale jestem miło zaskoczony jakością i wykonaniem tej amatorskiej puszki. Wizjer zrobił na mnie bardzo dobre wrażenie. Sądzę że się polubimy Trochę mnie swędziało znowu by wrócić po raz trzeci do Fuji jak wyszedł XT-10 ale jak to się mówi wszystkiego trzeba w życiu spróbować. Wreszcie mam wymarzone kolory których zazdrościłem zawsze Canonierom. Pierwsze zabawy pozytywnie, chociaż zabolała mała dynamika. Może macie jakieś uwagi jak sobie z nią radzicie? Mam w puszce coś takiego jak automatyczny optymalizator jasności, warto tego używać? Czy zbytnio degraduje to zdjęcia? Jest też priorytet jasnych partii obrazu. Czy używacie tych funkcji w puszkach? Jeśli je macie, bo nie wszyscy tutaj fotografują takim maleństwem jak 100D.
    Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Nowy Sącz

Cytat Zamieszczone przez ocean Zobacz posta
    ... Może macie jakieś uwagi jak sobie z nią radzicie?...
    Tak. Przełącza się z jpg na RAW, poprawnie naświetla, a później w komputerze wszystko ustawia jak należy.
    Co do naświetlania to jeśli scena ma dużą rozpiętość tonalną muśmy w miarę wiedzieć ile można prześwietlić. Należy wcześniej ocenić to na podstawie robionych zdjęć a później naświetlać tak aby ze świateł wyciągnąć tyle ile nam potrzeba, a cienie jak wyjdą No chyba, że ważniejsze są ciemne partie to będą przepały w światłach.
    6D; 5DII; C 24-70 2.8L; C 24-105L; C 70-200 2.8L; C 35 2.0 IS; C 50 1.4; C 85 1.8; S 17-35 2.8-4
    Moje fotki Moje fotki II

Bywalec Awatar LukasS
    Miasto
    Bielsko-Biała

Cytat Zamieszczone przez MaciekSK Zobacz posta
    Coś tak jakby cena mocniej spadła czy mi się tylko wydaje?
    Kupiłem w maju za ok 1250 zł (1350 była cena ale w komplecie podróbka baterii i książka), dokupiłem do mikrusa kilka obiektywów EF-S i EF. Na prawdę fajne to to i jakościowo (do reportażu) daje radę i nie żałuję.
    10D + Stuff

Dopiero zaczyna

Próbowałem się dzisiaj trochę pobawić RAW-ami w tym Digital Photo Professional (...co za nazwa, czuję się już jak profesjonalista ) i moje wnioski są takie że lepiej dużo nie przepalać, a troszkę nie doświetlić. W razie czego będę posiłkował się blokadą ekspozycji i przekadrowaniem. Mam takie pytanie jeszcze - czy schodzicie po niżej standardowego wyostrzania? Bo jak by tu powiedzieć...ten kit jest ostry w diabły i ta ostrość daje po oczach aż za bardzo

Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów