-
Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Kusza możliwością rozbudowy i finalnie kończysz w rozkroku z workiem klamotow :)
Istnieje takie niebezpieczeństwo :) Ale jestem jego świadom i powoli redukuję EF/EF-S w kierunku EF-M. Dodatkowo przyszłość EF-M jest niejasna w kontekście bezlustra FF, ale i tak zakładam najgorszy wariant ;) i wcale mnie to nie przeraża.
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Problem są obiektywy bo w zasadzie jest tylko efm 22/2
Przy założeniu, że ma to być zestaw amatorski, jest wszystko co trzeba, choć przyznaję niewiele. Mi wystarcza wspomniany, bardzo dobry zresztą 11-22. Jestem zachwycony 28/3.5 do tego stopnia, że przestałem prawie używać 22/2 i zastanawiam się powoli nad jego sprzedażą. Ale fakt, to jest mój wysoce subiektywny punkt widzenia, nie potrzebuję jasnych stałek np. 1.4, zresztą nigdy ich się nie spodziewałem w tym systemie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Istnieje takie niebezpieczeństwo :) Ale jestem jego świadom i powoli redukuję EF/EF-S w kierunku EF-M. Dodatkowo przyszłość EF-M jest niejasna w kontekście bezlustra FF, ale i tak zakładam najgorszy wariant ;) i wcale mnie to nie przeraża.
Mój zestaw EF już jest zamknięty, mam wszystko co chce i więcej już nie potrzebuje w bliżej nieokreślonym czasie - tyle, ze bez 100-400 wypełnia on całe BP300 i trochę waży ;)
EF-M mogło by kusić a dokup to lub tamto ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Przy założeniu, że ma to być zestaw amatorski, jest wszystko co trzeba, choć przyznaję niewiele. Mi wystarcza wspomniany, bardzo dobry zresztą 11-22. Jestem zachwycony 28/3.5 do tego stopnia, że przestałem prawie używać 22/2 i zastanawiam się powoli nad jego sprzedażą. Ale fakt, to jest mój wysoce subiektywny punkt widzenia, nie potrzebuję jasnych stałek np. 1.4, zresztą nigdy ich się nie spodziewałem w tym systemie.
22/2 bardziej dlatego, że jest malutki i jest to odpowiednik czegoś ulicznego, choć wolałbym coś pokroju 18/2(.8). Mnie interesuje maleństwo co może być zawsze zabrane, z jednym obiektywem (zmiana obiektywów rozleniwia, zabija kreatywność i dodatkowo powiększa zestaw).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Mój zestaw EF już jest zamknięty, mam wszystko co chce i więcej już nie potrzebuje w bliżej nieokreślonym czasie - tyle, ze bez 100-400 wypełnia on całe BP300 i trochę waży ;)
ja mam podobnie i jesli ktoś myśli że kupie cos co nie bedzie pasowało do tej szklarni dla 600g mniej w torbie to sie grubo myli - wiec albo bezlustro ff canona bedzie miało mocowanie ef - albo kasa pójdzie na wycieczki :mrgreen: właściwie to już sie ciesze
z mnieszych systemów mam w domu nikona 1 - kupiłem kiedyś małżowince - mi sie podoba nawet jeszcze kupie jakies szkło, a może nawet szkła, system ma jasne szkło, ma supertele jak ktoś lubi kase wydawac - zdjec jakie zwykle robie to sie tym robic nie daje - za mała matryca i szumi i filtry mi nie pasują bo nie mam takiej małej reducji :mrgreen:, chyba nie ma możliwości podpiecia weżyka ale nie jestem pewien, nie wiem czy może robic naświetlenia dłuższe niż 30s - wiem brzmi absurdalnie ale do pamiątkowych zdjec - tu byłem tu jadłem widziałem katedre i dorożki - jest fajny, lekki ale metalowy, stabilizacja, przyjemny dizajn - mydelniczka z gripem pod kciukiem - system jest niepopularny nawet u wielbicieli nikona - zupełnie nie wiem dlaczego :mrgreen: bo jestem pewien że w normalnych warunkach robi zupełnie podobne (nie do odróżnienia jak nie wiesz które było czym robione) zdjecia do tych bardziej kultowych systemów, w końcu jakie to ma znaczenie czy krop wynosi 2 czy 2.7 czy nawet 1.5 :mrgreen: przecież wielkośc sensora nie ma znaczenia :mrgreen:.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Miodzio? To chyba foty z innego aparatu
TU wstawili.
Podlinkowałeś foty z innegro Ricoha, dokładnie takiego:
https://en.wikipedia.org/wiki/Ricoh_GR_Digital_II
Ja posiadam takiego z matrycą APS-C:
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/apara...coh-gr-ii.html
Wskazuje na to np. f/2.4 czy ISO 80. Mój GR II ma f/2.8 na pełnej dziurze. Tak na szybko strzał sprzed chwili, ISO 1250, f/2.8, 1/125 sek.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
system jest niepopularny nawet u wielbicieli nikona - zupełnie nie wiem dlaczego :mrgreen:
Mnie do zakupu G7XII namówił posiadacz D810 z pięknym zestawem szkieł i tegoż Canonka.
Tak czy owak coś lżejszego każdy posiadacz FF chce mieć pod ręką. Niekoniecznie ze swojej "stajni".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jotes25
Szczerze powiedziawszy, mimo, że mam też Sony (niestety), to nie wyobrażam sobie na dłuższą metę działania w dwóch systemach.
Dlaczego? Sporo osób mających bezlustra ma nadal lustrzankę. Wielu lustrzankowców ma kompakty. Niektórzy mają MF (chocby analogowy). Niektórzy zawodowcy są wręcz zmuszeni do pracy na różnym sprzęcie, bo w systemie X nie mają tego co w systemie X i na odwrót. No i praca na cudzym sprzęcie. Bywa, że ma się swój sprzet z jednego systemu, a w firmie pracują na innym. No i wypożyczalnie - umówmy się, że mało kto kupi hasela na jedną sesję w roku :) a bywa, że nagle potrzebny jest taki aparat (wymóg agencji, klienta).
-
Wreszcie całościowe wyniki za 2017 rok w poszczególnych asortymentach:
https://www.mirrorlessrumors.com/cip...es-value-2016/
Bezlusterkowce ILC zatakowały konkretnie: 31% wzrostu na sztuki, 42% wartość sprzedaży.
Lustrzanki niby się bronią - spadek 10% to nie dramat. Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.
No i zdumiewający wzrost kompaktów - myślę (patrząc po sobie), że to zatwardziali tragarze lustrzanek dokupili sobie po przyzwoitym kompakcie ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
https://www.mirrorlessrumors.com/cip...es-value-2016/
Bezlusterkowce ILC zatakowały konkretnie: 31% wzrostu na sztuki, 42% wartość sprzedaży.
Lustrzanki niby się bronią - spadek 10% to nie dramat. Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.
No i zdumiewający wzrost kompaktów - myślę (patrząc po sobie), że to zatwardziali tragarze lustrzanek dokupili sobie po przyzwoitym kompakcie ;)
Hmm, jak to tempo się utrzyma to w 2019 będzie więcej sprzedanych bezlusterkowców niż lustrzanek. Nieźle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Sam miałem coś kupić no ale jak nie było co to pasuję.
Hmm. A co Ciebie, jako aktualnego posiadacza 5d2, sprowokowałoby do zakupu? Jaki musiałby być ten nowy aparat, żeby mógł dwójkę godnie zastąpić? Czy poszedłbyś w znaczący rozwój lustrzanki (coś na poziomie nikona d850), czy jednak oczekujesz na bezlustro ff od naszego szacownego producenta drukarek? A może jednak dotarliśmy już do punktu, w którym zmiana body nawet po X latach od premiery aktualnie posiadanego, tak naprawdę już nie wnosi nic wielkiego? Może jednak okazuje się, że ważniejsze jest posiadanie wiedzy i umiejętności oraz dobrego szkła?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
... A może jednak dotarliśmy już do punktu, w którym zmiana body nawet po X latach od premiery aktualnie posiadanego, tak naprawdę już nie wnosi nic wielkiego? Może jednak okazuje się, że ważniejsze jest posiadanie wiedzy i umiejętności oraz dobrego szkła?
Piękne trafienie :) Tak to wygląda, że jeśli nie nastąpi jakiś przełom technologiczny, to 5D2 ma u mnie dożywocie. Obrazek wypluwa przedni, a inne drobiazgi mnie nie ruszają. Bezlusterkowce wydają mi się nieco przereklamowane. W sensie dosłownym. Jak widzę taką nachalną reklamę, to z automatu zapala mi się lampka ostrzegawcza.
-
w tych liczb wynika że nada sprzedaje się prawie dwa razy więcej lustrzanek niż bezlusterkowców, lajek (ale się odmieniło) i tym podobnych razem
i chciałbym zobaczyć liczby z podziałem na fullframe i małe sensory bo to byłoby ciekawe
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Hmm. A co Ciebie, jako aktualnego posiadacza 5d2, sprowokowałoby do zakupu? Jaki musiałby być ten nowy aparat, żeby mógł dwójkę godnie zastąpić? Czy poszedłbyś w znaczący rozwój lustrzanki (coś na poziomie nikona d850), czy jednak oczekujesz na bezlustro ff od naszego szacownego producenta drukarek? A może jednak dotarliśmy już do punktu, w którym zmiana body nawet po X latach od premiery aktualnie posiadanego, tak naprawdę już nie wnosi nic wielkiego? Może jednak okazuje się, że ważniejsze jest posiadanie wiedzy i umiejętności oraz dobrego szkła?
850 to mocny korpus
dtarliśmy do miejsca że nowy tak naprawdę niewiele wnosi
dobre szkło to podstawa, wiedza i umiejętność się niewątpliwie przydaje ale nie demonizowałbym tego, w fotografii sprzęt jest istotny - wiara w bajkę o umiejętnościach jest tylko wiarą, podobnie jak bajka o zmianie sprzętu wraz z rozwojem - nalezy kupowac sprzęt docelowy wystarczający do fotografii jaką się chce uprawiać i szkła dobre - tak jest znacznie taniej
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
bajka o zmianie sprzętu wraz z rozwojem - nalezy kupowac sprzęt docelowy wystarczający do fotografii jaką się chce uprawiać i szkła dobre - tak jest znacznie taniej
Powiedz to rodzicom nastolatków rozpoczynających naukę w szkołach o profilu foto, że zamiast podstawowego sprzętu z wymiennym obiektywem mają kupić FF z kompletem jasnych szkieł najwyższej klasy, bo "tak jest taniej". Albo osobom, które zaczynają zabawę w obrazki, i do końca nie wiedzą, czy dzieci, czy samoloty, czy "kilkumilimetrowe zwierzęta" - oni tez powinni kupić komplet docelowy, jak na razie nie wiedzą, czy naprawdę wsiąkną w foto, czy to tylko zajęcie na pół roku?:mrgreen:
Przejaskrawienie nieprzypadkowe, i zupełnie zamierzone ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
nalezy kupowac sprzęt docelowy wystarczający do fotografii jaką się chce uprawiać i szkła dobre - tak jest znacznie taniej
Całkowicie się z tym zgodzę. Może o ile body u mnie ewoluowało (od 30d do 5d3), bo siłą rzeczy musiało, o tyle decyzje zakupowe dotyczące szkieł na przestrzeni ostatnich 12 lat były kompletnie z czapki. Gdybym od razu kupił to co mam dziś, to zaoszczędziłbym naprawdę sporo kasy. Niepotrzebne były jakieś protezy w postaci tamronów, niepotrzebne było kupowanie jakichś szkieł pod cropa, bo były znacznie tańsze, etc. Gdybym dziś raz jeszcze wchodził w cyfrową fotografię, to zdecydowanie zrobiłbym to raz a dobrze i na długi czas. Nie jestem tylko pewien czy przy Nikonie 850 byłbym w systemie Canona :-)
I jeszcze jedno - mógłbym zmienić 5d3 - ale po co? Na tym etapie to nic nie zmieni i do amatorszczyźnianej foto starczy mi 5d3 na wiele jeszcze lat (aż nie padnie). Zakup nowego body, to byłby zakup wyłącznie "nowej zabawki". Bezlusterkowce? Nie są żadnym przełomem w fotografii i żadną innowacją. Sądzę wręcz, że są jakimś okresem przejściowym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Tylko rynek jest pełen lustrzanek, kilka firm, pełno modeli od tanich po flagowce. Używki. Rynek nasycony. Natomiast bezlustra mają ciągle wzrost bo wszystko dzieje się stopniowo, przechodzenie na nowe systemy też. I jest jeszcze duży potencjał gdy sensowne bezlustra pokaże Nikon i Canon.
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
.. chciałbym zobaczyć liczby z podziałem na fullframe i małe sensory bo to byłoby ciekawe
dtarliśmy do miejsca że nowy tak naprawdę niewiele wnosi
dobre szkło to podstawa, wiedza i umiejętność się niewątpliwie przydaje
Też bym chciał znać liczby z podziałem na FF i DX.
Fakt, sprzęt niewiele wnosi. Tzn to co potrafi pozwala na bardzo wiele. Zawsze można więcej, ale ... np. ilu rezygnuje z canona bo inne body ma większy DR? Ludzie jednak kierują się rozsądkiem.
Gwałtowny rozwój przyhamował, teraz chyba wypuszczanie nowości (w lustrzankach) zwolni.
Moje 2 grosze - nie ciągnie mnie do bezluster, choć jedna funkcja.. kusi, ale to kiedyś. A9 trochę kosztuje. Chodzi o trzymanie ostrości na oku modelki. W lustrzankach to będzie możliwe kiedyś w trybie LV, którego nie cierpię (zrób zdjęcie w LV z 200/2 albo 70-200/2.8). Chcę mieć aparat przy oku, czyli wizjer elektroniczny. No i to mnie zmusi do wejścia w bezlustra. Przy ich wadach.
Cytat:
Zamieszczone przez
r_m
Powiedz to rodzicom nastolatków rozpoczynających naukę w szkołach o profilu foto, że zamiast podstawowego sprzętu z wymiennym obiektywem mają kupić FF z kompletem jasnych szkieł najwyższej klasy, bo "tak jest taniej".
Uczę w technikum foto. Proszę masz info z pierwszej ręki. Pierwsze zajęcia pierwszej klasy (mają po 16 lat) Jedna na 5 osób miała aparat kompaktowy. 4 na 5 fotografuje smartfonami, nigdy nie mieli innego aparatu. Na zajęciach mają sprzęt szkolny (i mój) ale jak mam im dawać ćwiczenia do domu? Np. zóbcie zdjęcia z rózną GO? Po pół roku nauki 2/5 ma nadal tylko telefony, 2/5 lustrzanki (niskie modele DX) i 1/5 kompakt. Jedna osoba dostanie aparat (lustrzankę) latem, jedna - nie ma szans na aparat, nie ma pieniędzy nawet na używany kompakt, bieda w rodzinie. Nawet się zastanawiam czy nie zorganizować jakiejś akcji - zbiórki na sprzęt dla niego, w końcu używki są po kilkaset złotych.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
tomfoot
Aktualnie jestem nastawiony na podniesienie swojej wygody:
- body FF - mniejsze i lżejsze niż 5DII ale jeszcze ergonomiczne;
- DR sensora większy o jakieś 2EV - pozwoli wyeliminować upierdliwe dla mnie w noszeniu i montowaniu filtry połówkowe, umożliwi zachowanie jakiegoś koloru nieba w fotografii miejskiej;
- ładny szum w stylu 6D lub 5DIV;
- odchylany dotykowy ekran - poza resztą zalet pozwoli na wygodę przy niskim statywie;
- zakosztowałbym może jakiegoś AF z więcej niż jednym punktem ;);
Nie liczę na przyrost jakości moich dokonań fotograficznych ale na większy komfort.
Nastawiam się na bezlusterkowca FF bo liczę w nim na przyzwoity sensor i bezproblemowe korzystanie ze szkieł FF.
A bezlusterkowiec tylko dlatego, że sektorem DSLR FF w Canonie zarządza jakiś matoł, którego propozycji póki co nie akceptuję.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
- body FF - mniejsze i lżejsze niż 5DII ale jeszcze ergonomiczne;
i to chyba będzie najtrudniejsze do realizacji...
-
Kiedyś (w czasach analogowych) nawet najtańsze kompakty były FF. Obecnie zestaw m4/3 często bywa droższy od odpowiednika FF. Różnicy w wielkości też nie ma. Decydują szkła i ergonomia korpusu, a to nie zależy od wielkości matrycy. Sensory mniejsze od FF mają sens tylko w bardzo "entry level", czasem w macro, a reszta, to marketingowe pranie mózgu. Podobnie jest z bezlustrami. EVF w specyficznych warunkach jest lepszy od OVF, ale mnie akurat te specyficzne warunki zupełnie nie interesują. Bezlustra miały być bardziej niezawodne, bo pozbawione części mechaniki, a psują się częściej, bo elektronika zamknięta w ciasnym korpusie szybciej się przegrzewa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
A bezlusterkowiec tylko dlatego, że sektorem DSLR FF w Canonie zarządza jakiś matoł, którego propozycji póki co nie akceptuję.
Liczysz, że w przypadku bezluster będzie lepiej? Ja sądzę, że będzie gorzej.
Ja bym chciał aparat w stylu 5D IV albo D850, ale nie w tej cenie. Teraz mam 5D I większa wygoda (w tym lepszy AF) by się przydały,
ale nie aż tak, aby płacić za to tyle ile wołają za te aparaty. Jak obecny aparat padnie to się zastanowię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
- DR sensora większy o jakieś 2EV - pozwoli wyeliminować upierdliwe dla mnie w noszeniu i montowaniu filtry połówkowe, umożliwi zachowanie jakiegoś koloru nieba w fotografii miejskiej;
Czekając na nowy sprzęt możesz to osiągnąć poprzez instalacje ML.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Ja bym chciał aparat w stylu 5D IV albo D850, ale nie w tej cenie. Teraz mam 5D I większa wygoda (w tym lepszy AF) by się przydały,
ale nie aż tak, aby płacić za to tyle ile wołają za te aparaty. Jak obecny aparat padnie to się zastanowię.
Liczysz, że aparaty stanieją? Tanio już było.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
adming
Liczysz, że aparaty stanieją? Tanio już było.
Nie nie liczę, dlatego napisałem że jak obecny padnie to się zastanowię czy chcę tyle wydawać na nowy czy nie. Na razie na pewno nie chcę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Póki co bezlustro uchodzi za coś innowacyjnego i liczę, że w tym segmencie działają inni ludzie. Wyobrażam sobie, że zespół który tworzy bezlustro FF ma zapał i pozwolenie na pokazanie czegoś porządnego. Taki sprzęt nie zagraża segmentowi pro lustrzanek. Pojawił się przecież 80D, który został przyzwoicie skonfigurowany i dał początek pozytywnym zmianom w obszarze APS-C. Myślę, że dlatego, że nie były nakładane żadne szczególne ograniczenia.
-
Podobne rozważania sobie snułem przez ostatnich kilka miesięcy, przy wolnej chwili.
Jestem amatorem. Pstrykam od ponad pół wieku.
Tak na oko, to obecnie 90% zdjęć (nie mówiąc już o filmikach) pochodzi z C G1X Mk I, posiadanego od kilku lat. Pokazał się C G1XMk III, zacząłem się przyglądać, choć do Mk I nie mam zastrzeżeń, świetna matryca, poręczny. Kupiłbym zresztą od razu, gdyby nie cena ponad 5000 PLN, ( dzisiaj już w granicach 4700 PLN) co wydawało mi się przesadą.
Przy okazji wrócił temat przejścia z C 60D na 7DMkII, tyle, że wobec super dobrych zdjęć robionych przez C 5DMkIII, temat był bardzo teoretyczny. Z 5DMkIII można spokojnie przycinać takie cropy, że sięga się do powiększeń kilkakrotnie przewyższających faktor 1,6. Z niezłą jakością.
.
No ale G1X ma jednak trochę ograniczeń, przede wszystkim mały zoom. Przy okazji zapoznawania się z C G1X MkIII wyszła sprawa przede wszystkim EVF, plusów wynikających z dotykowego ekranu, dotykowe ustawianie punktu ostrości itp. ułatwienia.
Rozglądanie się za czymś nowym, to u mnie jest więc szukanie jakiegoś zestawu typu spacerzoomu, ale na przyzwoitej matrycy.
Idąc tropem EVF dotarłem na bezlusterkowce, o których ledwo co dotychczas w ogóle wiedziałem. Zacząłem czytać i przeglądać youtuby o C M5.
W efekcie zamiast upgradować C G1XMk I do Mk III, kupiłem C M5 z Tamronem 18-400mm ( i przejściówką) i przytomnie z zapasową baterią. Co prawda bawię się tym dopiero kilka dni, ale uważam C M5 z EVF za bardzo dobrą alternatywę lustrzanki. Rewelacyjna informacja na EVF, b. łatwe przesuwanie punktu ostrości na wyświetlaczu podczas podglądu w EVF. No i przede wszystkim sprawa wagi i wymiarów.
C M5 waży 427 gram , Tamron 705 gram, przejściówka 110g. Razem 1238g.
Z kolei, z obiektywem typu M np. 55-200mm byłoby zaledwie 427 +260 gram, czyli niecałe 700g.
Sam zaś C G1X Mk III waży 400g.
.
Minusy - jak na razie:
- trzeba b. ostrożnie gospodarować energią. Akumulatorek jest mały. Trzeba mieć ze sobą kilka na dłuższą akcję. Zaczyna się temat, czy to duży zysk na wadze. W ręce może tak, w plecaku nie za bardzo.
- nadal skurczybyk jest głośny (trzask migawki), do niektórych zastosowań to po prostu dyskredytuje aparat. Przyglądam się z tego powodu jeszcze PS G5X (też z EVF) , waży 377gram, matryca 1 calowa (kosztuje aktualnie ok. 2800PLN).
- lampa mogłaby być zespolona a nie wyskakiwać na kształt kukułki (łatwość zwolnienia guzikiem i uszkodzenia). Wyskakuje i tak centymetr wyżej, co wielkiego znaczenia nie ma. I tak, dla większych obiektywów będzie się zakładało normalną lampę, bo winietują błysk. No i lampa mogłaby mieć większą siłę błysku.
- nadal stale nie rozumiem kombinacji Canona z odchylanymi wyświetlaczami. Mają super dobre wyświetlacze gibane (C G1X Mk I), to musieli zrobić Mk II z odchylanym (dlatego m.in. nie kupiłem), i teraz znowu dali Mk III z gibanym. Gibany daje jednak wielką rzecz: ochronę wyświetlacza poprzez złożenie ekranem do korpusu aparatu.
.
Kupiłem Tamrona 18-400mm, zamiast np. dwu obiektywów M dlatego, że mam zamiar nie odłączać go nigdy i utrzymywać w ten sposób w czystości wnętrze aparatu. Także dlatego, że nie chcę nosić całego wielkiego zestawu szkieł.
Czy tego postanowienia dotrzymam, zobaczymy.
Cały zestaw mieści się gładko w Benro Beyond Z 30. Jest miejsce na pudełka z akumulatorem zapasowym, złączką statywową obiektywu Tamrona (zalecają osadzanie na statywie obiektywu, a nie aparatu, jak przy dużych tele) i mikrofonem.
.
Jakość zdjęć z Tamrona oceniam jako świetną, także w kontekście współpracy z trybem Servo ustawiania ostrości, szczególnie na dużych ogniskowych. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że do małego aparaciku z mini akumulatorkiem podpinamy obiektyw ze stabilizacją i ostrością napędzanymi z tego akumulatorka. Niemniej na kilkugodzinny spacer połączony z robieniem zdjęć, przeglądaniem zdjęć, filmikami itp. dwa akumulatorki spokojnie wystarczą.
Tyle uwag.
-
-
-
A najnowszym produktem nowej strategii jest różowy korpus M100. Wygląda na to, że na początek będzie równoległy rozwój luster i bezluster w niższym segmencie (bardziej konkurencja m 4/3 niż z A7). Do śmierci lustrzanek jeszcze daleka droga. Ciekawe jak rozwiążą problem bagnetu dla pełnej klatki.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
A najnowszym produktem nowej strategii jest różowy korpus M100. Wygląda na to, że na początek będzie równoległy rozwój luster i bezluster w niższym segmencie (bardziej konkurencja m 4/3 niż z A7). Do śmierci lustrzanek jeszcze daleka droga. Ciekawe jak rozwiążą problem bagnetu dla pełnej klatki.
Zależy co masz na myśli pod hasłem "śmierć"? ;-)
Jeżeli to, że lustra znikną z rynku to oczywiście jeszcze długo pozostaną.
Natomiast to, że staną się mniejszością w wolumenie sprzedaży nastąpi w niedalekiej przyszłości. Patrząc na Japonię już ten puntk się zbliża 7:4 czyli za chwilę będzie 6:5 i potem 5:6. Co by nie mówić o zaletach lustrzanek jest to opcja schodząca. Szybciej w segmencie amatorskim. Wolniej w specjalistycznych obszarach wymagających na przykład supertele bo tu jeszcze długo w bezlustrach będzie słabo. Jeden SONY 400/2,8 wiosny nie zrobi.
Miłośnicy lustrzanek mogą się okopywać nie wiem jak ale to tylko kwestia czasu kiedy Canon i Nikon zdecydują się na poważny krok w kierunku mirrorless i bardzo szybko sytuacja się zmieni.
-
To wszystko prawda. Na dolnej półce trwa wymiana luster na bezlustra, a dólna półka, to pewnie zdecydowana wiekszość rynku. Statystycznie może to wyglądać całkiem nieźle, ale mnie dolna półka nie interesuje. Popatrz ile się sprzedawało luster analogowych. Ci, którzy wdepnęli w cyfrowe lustra nie z zawodu/pasji, a z przypadku, chętnie przejdą na bezlustra.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To wszystko prawda. Na dolnej półce trwa wymiana luster na bezlustra, a dólna półka, to pewnie zdecydowana wiekszość rynku. Statystycznie może to wyglądać całkiem nieźle, ale mnie dolna półka nie interesuje. Popatrz ile się sprzedawało luster analogowych. Ci, którzy wdepnęli w cyfrowe lustra nie z zawodu/pasji, a z przypadku, chętnie przejdą na bezlustra.
Wiesz to nie dokońca jest prawda. W USA SONY wyprzedziło już roku temu NIKONA w sprzedaży aparatów FF. To największy rynek świata. Gdzieś widziałem statystykę sprzedaży aparatów na AMAZONie - Sony zdecydowanie na czołowych pozycjach ze swoimi bezlusterkowcami. To nie tylko modele typu A5100. 6D2 to chyba poziom cenowy A7R2. Jedyny pojedynek jaki może wygrać 6d2 w tym starciu to posiadana szklarnia i przywiązanie do marki. Chyba tak to wyglada w praktyce. Gdyby chociaż producenci DSLR APS-C zapewnili porządną szklarnię pod APSC to sytuacja wygladałaby inaczej. Ale wiadomo, że tego nie zapewnią. Mój podstawowy codzienny zestaw to był 7d+24-105L chyba 1,7 kg to ważyło. Teraz A6000+18-105G. Lepszy obrazek, lepsze szkło, szerzej na początku i połowa wagi i rozmiaru. Cenowo gdybyśmy porównali nowe sprzęty to z Canona musiałbym wziąc 80d czyli bezlustro też zdecydowanie tańsze. Używam dslr do fotoprzyrody ale poza tym nie widzę sensu taszczenia kilogramów sprzętu, chyba, że ktoś lubi ciężary to jasna sprawa ;-) Nie znam też osoby, która podjęła trudną dezycję przejścia na bezlusterkowość i byłaby z tego powodu niezadowolona. Raczej wszyscy mówią dlaczego tak późno ;-) Ja z resztą tez tak mówię ;-)
-
To ja podjąłem jeszcze trudniejszą decyzję i codzienny zestaw zredukowałem do telefonu :). No i też jestem bardzo zadowolony :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
To ja podjąłem jeszcze trudniejszą decyzję i codzienny zestaw zredukowałem do telefonu :). No i też jestem bardzo zadowolony :)
Tak też można. Jest jednak jedna różnica. Bezlustro zapewnia (ogólnie rzecz biorąc) tą samą jakość co dslr. Telefon zapewnia inną ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Tak też można. Jest jednak jedna różnica. Bezlustro zapewnia (ogólnie rzecz biorąc) tą samą jakość co dslr. Telefon zapewnia inną ;-)
Szczególnie po dwóch latach ocierania się o wnętrze kieszeni, regularnym kontakcie z kluczami/zapalniczką czy (w przypadku kobiet i "współczesnych mężczyzn" :mrgreen:) różnoraką zawartością torebki.
-
No i gdzie ten zmierzch bo chciałbym sobie kupić jakieś fajne body Canona. Z tych co będą je wyprzedawać :mrgreen:
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
No i gdzie ten zmierzch bo chciałbym sobie kupić jakieś fajne body Canona.
Zmierzch nie oznacza pojawienia się fajnych lustrzanek. Dla mnie zmierzch lustrzanek to wypuszczenie 6DII. To wyraźna deklaracja Canona w segmencie amatorskim FF.
Wobec takiej deklaracji czekam na bezlusterkowca FF od naszej ukochanej firmy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Dla mnie zmierzch lustrzanek to wypuszczenie 6DII.
W zasadzie to nawet się z tobą zgadzam. Do tego stopnia, że dwa dni temu zakupiłem nowe 6D (bez mark II).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
aptur
No i gdzie ten zmierzch bo chciałbym sobie kupić jakieś fajne body Canona. Z tych co będą je wyprzedawać :mrgreen:
A czy ktoś mówił Ci, że o zmierzchu będzie taniej? Ja nie słyszałem.... :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Zgoda. Czy zawsze potrzebna jest jakość jak z dslr? Tak w uproszczeniu i moim subiektywnym zdaniem: jeśli zdjęcie ma mieć tylko wartość informacyjną/pamiątkową, to jakość smartfona zupełnie mi wystarcza. Jeśli ma mieć walor "artystyczny", to już nie wystarcza. Zawsze wolę mieć oryginał wysokiej jakości, nawet jeśli pomysł na obróbkę mam taki, że smartfon by wystarczył.
-
Się dziwicie jak canon wypuści bezlustro z matrycą 12ev bandingiem i nowym bagnetem :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
fret
Zgoda. Czy zawsze potrzebna jest jakość jak z dslr? Tak w uproszczeniu i moim subiektywnym zdaniem: jeśli zdjęcie ma mieć tylko wartość informacyjną/pamiątkową, to jakość smartfona zupełnie mi wystarcza. Jeśli ma mieć walor "artystyczny", to już nie wystarcza. Zawsze wolę mieć oryginał wysokiej jakości, nawet jeśli pomysł na obróbkę mam taki, że smartfon by wystarczył.
Hmmm chodziło o to że dsl/mirroless to są sprzęty używane zamiennie a smartfon to dodatkowy gadżet niezależny od posiadania sprzętu z lustrem czy też bez. Niektórzy noszą dslr, kompakt i telefon i wszystkim robia zdjęcia - jeśli tego potrzebują to dlaczego nie? ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
Hmmm chodziło o to że dsl/mirroless to są sprzęty używane zamiennie a smartfon to dodatkowy gadżet niezależny od posiadania sprzętu z lustrem czy też bez. Niektórzy noszą dslr, kompakt i telefon i wszystkim robia zdjęcia - jeśli tego potrzebują to dlaczego nie? ;-)
Hmmm, wcześniej chodziło Ci o to, że ludzie przechodzą na bezlustra, bo są mniejsze i wygodniejsze. Podałem ci swój przykład, że można podejśc do tematu inaczej i tam gdzie nie jest potrzebna jakość, można pójść jeszcze dalej. Jeśli chcę mieć pamiątkę z Warszawy, np na tle PKiN, to fotka ze smartfona sprawdzi się tak samo dobrze jak szybki pstryk z bezlustra. Ja będę rozpoznawalny i PKiN też :) Dla przyjemności najchętniej pstrykam portrety plenerowe, mój ulubiony zestaw to 5D + 200/2,8 i 430 na sankach. Obecnie nie bardzo widzę sensowne zastępstwo w bezlustrach. Na ewentualnej wymianie niczego nie zyskam, a stracę świetną ergonomię. Piatka ma u mnie dożzywocie, jak padnie, to będę myślał co zrobić i podejdę do tematu bez bezlusterkowych uprzedzeń :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
A czy ktoś mówił Ci, że o zmierzchu będzie taniej? Ja nie słyszałem.... :(
Czyli ci co sprzedają swoje używane DSLR aby przejść na bezlustra, będą sprzedawali je drożej? :)
Czytając wypowiedzi tutaj niektórych to mam wrażenie, że kto nie sprzedał już DSLR i nie ma bezlustra to przegrał życie :)
W swoim światku foto znam tylko 2 osoby mające bezlustra jako jedyny sprzet i ani jednej co się przeniosła na nie. Więcej osób kupiło sobie instaxy, obscura camera czy po prostu robi zdjęcia komórka (mając przy tym DSLR że spora szklarnia).
Świat jest trochę bardziej skomplikowany...
Ps. właśnie wróciłem tyg wyjazdu foto mając ciągle z 8-10 kg plecaka wypakowanego foto (+ statyw). Gdzie miałem dość to robiłem komórka. Wszędzie indziej waga czy DSLR nie była dla mnie problem tylko zmiana obiektywów oraz zakładanie filtrów, rozkładanie/skladanie statywu, walka aby nie naleciało syfu podczas zmiany obiektywów, etc to jest najbardziej upierdliwe w fotografii. Do tego warunki typu silny wiatr, deszcz, piach, sól, etc.
Mało mnie interesuje czy jest lustro czy go nie ma bo upierdliwość jest gdzie indziej.
-
dla mnie bardzo maja znaczenie gabaryty - coraz częściej latam daleko tylko z podręcznym
i tu niestety C mi przeszkadza
w sumie moim dylematem jest czy zostawić C czy nie:roll:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
dla mnie bardzo maja znaczenie gabaryty - coraz częściej latam daleko tylko z podręcznym
Rzeczywiście małe gabaryty przy względnie akceptowanej jakości (np. DR) zapewnia kompakt. Służbowo i rodzinnie używam teraz G7X II. No a jak mam możliwość siły to zestaw FF.
-
Ogólnie odpowiem bo nie umiem na tel selektywnie cytować.
Podstawowe przegięcie to porównanie foty ze smartfona do foty z bezlustra. Czyli mamy albo super fotki z dslr albo nędzną dokumentację ze smartfona lub bezlustra? Niewiedza czy manipulacja? ;-) Są bezlustra, które dadzą lepszą jakość niż 5d, podobną, nieco słabszą itp. Do wyboru do koloru :-)
Nie znacie nikogo, kto przeszedł na bezlustro a te 20-30-40% straconego przez dslr rynku to co? Ile musi się sprzedawać bezluster abyście zauważyli, że jednak świat się trochę zmienił? :-) Wejdźcie na forum kkm to poznacie mnóstwo osób, którzy zamienili sorzęt a że siedzicie tutaj w towarzystwie wzajemnej adoracji to wiecie co wiecie ;-)
Ja absolutnie nie twierdzę, że bezlustro to zawsze najlepszy wybór. Mam inne zdanie od kilku lat - lustrzanka to nie zawsze jest najlepszy wybór i coraz częściej nie najlepszy i nie najlepszy dla coraz wiekszej grupy osób. I mówię tu o prawdziwych zdjęcuach a nie o fotce ze smartfona. Trudno mi uwierzyć, że można tego nie widzieć ale skoro tak twierdzicie to może i można...
Ja nikomu też nie bronię noszenia 10kg zamiast np. 6 czy 5. Ja tylko będąc w górach często widzę jak ten ciężar naprawdę nie przeszkadza :P Ja też tak twierdziłem wiele lat więc wiem jak to jest ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
becekpl
Klasyczny problem: Foty albo podróż. Zależy jakie foty ale najczęściej się tego nie daje pogodzić bo sam nawet mały statyw już sporo zajmuje... Z samym podręcznym i fufu Canona raczej ciezkawo jest się spakować. Z drugiej strony są malutkie mydelniczki typu m100.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
miszak
...
Podstawowe przegięcie to porównanie foty ze smartfona do foty z bezlustra. ...
Ktoś napisał coś tak obrzydliwego??? To straszne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
kmeg
Klasyczny problem: Foty albo podróż. Zależy jakie foty ale najczęściej się tego nie daje pogodzić bo sam nawet mały statyw już sporo zajmuje... Z samym podręcznym i fufu Canona raczej ciezkawo jest się spakować. Z drugiej strony są malutkie mydelniczki typu m100.
no wlasnie nie
mam turystyczny statyw węglowy, 30 cm zlozony <1kg, zajmuje dół plecaka
tu nie ma problemu
teraz, ponieważ bylem w "niebezpiecznych"krajach, pożyczyłem 7d+efs10-18 i było ok(mój zestaw kosztuje dużo więcej) nawet nie bardzo ciezko
mam fuji xt10 ale ja lubię szeroko, czekam właściwie na dobra cenę 10-24 fujinon, wiec nie ma tez dylematu foto czy podróż
jak dokupię ten szeroki fuji i pojadę z nim na wyprawę będę miał dane do podjęcia decyzji-czy out C czy F;)
-
-