Pokaż wyniki od 1 do 10 z 271

Wątek: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Tak też można. Jest jednak jedna różnica. Bezlustro zapewnia (ogólnie rzecz biorąc) tą samą jakość co dslr. Telefon zapewnia inną ;-)
    Zgoda. Czy zawsze potrzebna jest jakość jak z dslr? Tak w uproszczeniu i moim subiektywnym zdaniem: jeśli zdjęcie ma mieć tylko wartość informacyjną/pamiątkową, to jakość smartfona zupełnie mi wystarcza. Jeśli ma mieć walor "artystyczny", to już nie wystarcza. Zawsze wolę mieć oryginał wysokiej jakości, nawet jeśli pomysł na obróbkę mam taki, że smartfon by wystarczył.

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    Zgoda. Czy zawsze potrzebna jest jakość jak z dslr? Tak w uproszczeniu i moim subiektywnym zdaniem: jeśli zdjęcie ma mieć tylko wartość informacyjną/pamiątkową, to jakość smartfona zupełnie mi wystarcza. Jeśli ma mieć walor "artystyczny", to już nie wystarcza. Zawsze wolę mieć oryginał wysokiej jakości, nawet jeśli pomysł na obróbkę mam taki, że smartfon by wystarczył.
    Hmmm chodziło o to że dsl/mirroless to są sprzęty używane zamiennie a smartfon to dodatkowy gadżet niezależny od posiadania sprzętu z lustrem czy też bez. Niektórzy noszą dslr, kompakt i telefon i wszystkim robia zdjęcia - jeśli tego potrzebują to dlaczego nie? ;-)
    KAWAŁEK MOJEGO ŚWIATA - http://bodak.manifo.com

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Hmmm chodziło o to że dsl/mirroless to są sprzęty używane zamiennie a smartfon to dodatkowy gadżet niezależny od posiadania sprzętu z lustrem czy też bez. Niektórzy noszą dslr, kompakt i telefon i wszystkim robia zdjęcia - jeśli tego potrzebują to dlaczego nie? ;-)
    Hmmm, wcześniej chodziło Ci o to, że ludzie przechodzą na bezlustra, bo są mniejsze i wygodniejsze. Podałem ci swój przykład, że można podejśc do tematu inaczej i tam gdzie nie jest potrzebna jakość, można pójść jeszcze dalej. Jeśli chcę mieć pamiątkę z Warszawy, np na tle PKiN, to fotka ze smartfona sprawdzi się tak samo dobrze jak szybki pstryk z bezlustra. Ja będę rozpoznawalny i PKiN też Dla przyjemności najchętniej pstrykam portrety plenerowe, mój ulubiony zestaw to 5D + 200/2,8 i 430 na sankach. Obecnie nie bardzo widzę sensowne zastępstwo w bezlustrach. Na ewentualnej wymianie niczego nie zyskam, a stracę świetną ergonomię. Piatka ma u mnie dożzywocie, jak padnie, to będę myślał co zrobić i podejdę do tematu bez bezlusterkowych uprzedzeń

Uprawnienia umieszczania postów