Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 271

Wątek: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Czy nadchodzi zmierzch lustrzanek ?

Cytat Zamieszczone przez miszak Zobacz posta
    Hmmm chodziło o to że dsl/mirroless to są sprzęty używane zamiennie a smartfon to dodatkowy gadżet niezależny od posiadania sprzętu z lustrem czy też bez. Niektórzy noszą dslr, kompakt i telefon i wszystkim robia zdjęcia - jeśli tego potrzebują to dlaczego nie? ;-)
    Hmmm, wcześniej chodziło Ci o to, że ludzie przechodzą na bezlustra, bo są mniejsze i wygodniejsze. Podałem ci swój przykład, że można podejśc do tematu inaczej i tam gdzie nie jest potrzebna jakość, można pójść jeszcze dalej. Jeśli chcę mieć pamiątkę z Warszawy, np na tle PKiN, to fotka ze smartfona sprawdzi się tak samo dobrze jak szybki pstryk z bezlustra. Ja będę rozpoznawalny i PKiN też Dla przyjemności najchętniej pstrykam portrety plenerowe, mój ulubiony zestaw to 5D + 200/2,8 i 430 na sankach. Obecnie nie bardzo widzę sensowne zastępstwo w bezlustrach. Na ewentualnej wymianie niczego nie zyskam, a stracę świetną ergonomię. Piatka ma u mnie dożzywocie, jak padnie, to będę myślał co zrobić i podejdę do tematu bez bezlusterkowych uprzedzeń

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

A czy ktoś mówił Ci, że o zmierzchu będzie taniej? Ja nie słyszałem....
    Czyli ci co sprzedają swoje używane DSLR aby przejść na bezlustra, będą sprzedawali je drożej?

Czytając wypowiedzi tutaj niektórych to mam wrażenie, że kto nie sprzedał już DSLR i nie ma bezlustra to przegrał życie

W swoim światku foto znam tylko 2 osoby mające bezlustra jako jedyny sprzet i ani jednej co się przeniosła na nie. Więcej osób kupiło sobie instaxy, obscura camera czy po prostu robi zdjęcia komórka (mając przy tym DSLR że spora szklarnia).

Świat jest trochę bardziej skomplikowany...

Ps. właśnie wróciłem tyg wyjazdu foto mając ciągle z 8-10 kg plecaka wypakowanego foto (+ statyw). Gdzie miałem dość to robiłem komórka. Wszędzie indziej waga czy DSLR nie była dla mnie problem tylko zmiana obiektywów oraz zakładanie filtrów, rozkładanie/skladanie statywu, walka aby nie naleciało syfu podczas zmiany obiektywów, etc to jest najbardziej upierdliwe w fotografii. Do tego warunki typu silny wiatr, deszcz, piach, sól, etc.

Mało mnie interesuje czy jest lustro czy go nie ma bo upierdliwość jest gdzie indziej.
    Ostatnio edytowane przez kmeg ; 07-03-2018 o 11:16

Pełne uzależnienie Awatar becekpl
    Miasto
    wawa

dla mnie bardzo maja znaczenie gabaryty - coraz częściej latam daleko tylko z podręcznym
    i tu niestety C mi przeszkadza
    w sumie moim dylematem jest czy zostawić C czy nie
    Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
    Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    dla mnie bardzo maja znaczenie gabaryty - coraz częściej latam daleko tylko z podręcznym
    Rzeczywiście małe gabaryty przy względnie akceptowanej jakości (np. DR) zapewnia kompakt. Służbowo i rodzinnie używam teraz G7X II. No a jak mam możliwość siły to zestaw FF.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Ogólnie odpowiem bo nie umiem na tel selektywnie cytować.

Podstawowe przegięcie to porównanie foty ze smartfona do foty z bezlustra. Czyli mamy albo super fotki z dslr albo nędzną dokumentację ze smartfona lub bezlustra? Niewiedza czy manipulacja? ;-) Są bezlustra, które dadzą lepszą jakość niż 5d, podobną, nieco słabszą itp. Do wyboru do koloru :-)

Nie znacie nikogo, kto przeszedł na bezlustro a te 20-30-40% straconego przez dslr rynku to co? Ile musi się sprzedawać bezluster abyście zauważyli, że jednak świat się trochę zmienił? :-) Wejdźcie na forum kkm to poznacie mnóstwo osób, którzy zamienili sorzęt a że siedzicie tutaj w towarzystwie wzajemnej adoracji to wiecie co wiecie ;-)

Ja absolutnie nie twierdzę, że bezlustro to zawsze najlepszy wybór. Mam inne zdanie od kilku lat - lustrzanka to nie zawsze jest najlepszy wybór i coraz częściej nie najlepszy i nie najlepszy dla coraz wiekszej grupy osób. I mówię tu o prawdziwych zdjęcuach a nie o fotce ze smartfona. Trudno mi uwierzyć, że można tego nie widzieć ale skoro tak twierdzicie to może i można...

Ja nikomu też nie bronię noszenia 10kg zamiast np. 6 czy 5. Ja tylko będąc w górach często widzę jak ten ciężar naprawdę nie przeszkadza :P Ja też tak twierdziłem wiele lat więc wiem jak to jest ;-)

Pełne uzależnienie Awatar kmeg

Cytat Zamieszczone przez becekpl Zobacz posta
    Klasyczny problem: Foty albo podróż. Zależy jakie foty ale najczęściej się tego nie daje pogodzić bo sam nawet mały statyw już sporo zajmuje... Z samym podręcznym i fufu Canona raczej ciezkawo jest się spakować. Z drugiej strony są malutkie mydelniczki typu m100.

Pełne uzależnienie

...

Podstawowe przegięcie to porównanie foty ze smartfona do foty z bezlustra. ...
    Ktoś napisał coś tak obrzydliwego??? To straszne.

Miasto
    wawa

Cytat Zamieszczone przez kmeg Zobacz posta
    Klasyczny problem: Foty albo podróż. Zależy jakie foty ale najczęściej się tego nie daje pogodzić bo sam nawet mały statyw już sporo zajmuje... Z samym podręcznym i fufu Canona raczej ciezkawo jest się spakować. Z drugiej strony są malutkie mydelniczki typu m100.
    no wlasnie nie
    mam turystyczny statyw węglowy, 30 cm zlozony <1kg, zajmuje dół plecaka
    tu nie ma problemu
    teraz, ponieważ bylem w "niebezpiecznych"krajach, pożyczyłem 7d+efs10-18 i było ok(mój zestaw kosztuje dużo więcej) nawet nie bardzo ciezko
    mam fuji xt10 ale ja lubię szeroko, czekam właściwie na dobra cenę 10-24 fujinon, wiec nie ma tez dylematu foto czy podróż
    jak dokupię ten szeroki fuji i pojadę z nim na wyprawę będę miał dane do podjęcia decyzji-czy out C czy F
    Ostatnio edytowane przez becekpl ; 08-03-2018 o 15:43

Uzależniony Awatar Macios
    Miasto
    Szczecin

Becekpl- jaki to statyw?

Miasto
    wawa

jakiś camrock, daje rade

Strona 15 z 28 PierwszyPierwszy ... 5131415161725 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów