Nikt się nie podnieca. Nikt nie wszczyna rozmowy, czy pojawi się 180 IS.
Z mojej strony było tylko ":lol:". Canon nie wiem, jakie ma obiektywy :wink:
Wersja do druku
Nikt się nie podnieca. Nikt nie wszczyna rozmowy, czy pojawi się 180 IS.
Z mojej strony było tylko ":lol:". Canon nie wiem, jakie ma obiektywy :wink:
Witam :)
Mam pytanie związane z Eos 40D, czy nadal wspomaganie AF jest realizowane tą *(!&#*#)#) spawarką? Bo z tego co się wczytuje w manuala, to chyba tak? :/
Pierwsze plotki o 50D ;-)
" -Currently- it's key features are:
12mp sensor still at 1.6 crop
DIGIC IV
6400 ISO
HDMI output
In the 'most wanted' category (from a marketing POV) are:
Extra AF points (half way to the 1 series)
High resolution screen
Full AF in live view
Still on the 'maybe' list are:
16 bit A/D on RAW (possible with DIGIC IV)
Built in WiFi
Hard Drive Grip (80-100GB drive in a dedicated 'grip' - possibly solid state memory)"
... i teraz ludzie zaczną się zastanawiać, czy nie poczekać na 50D? :-P
I jeszcze ciekawa plotka o dodatkowych funkcjach w 40D w nowym firmwarze:
"The full AF in live view and ISO 6400 as an H2 option could currently be done in firmware for the 40D, but doing this as a firmware upgrade would reduce the feature list of the 50D, although now there is real competition in the market this could change."
źródło - Northlight-Images.co.uk
kolekcjoner nie bij piany...następca 40d ukarze się na rynku nie wczesniej niz za 17 miesiecy i koniec kropka tematu.
W siecii pojawiło się info o nastepcy 5d http://www.northlight-images.co.uk/c...5d2_3d_7d.html
...wciaz prawdopodobne jest to, że pojawi się on w listopadzie 2007 lub pod koniec stycznia 2008! OBY :D
Całkiem możliwe, że Canon, wzorem tradycji z serii 1D, wypuści już niedługo 40D N :D - z LCD o rozdzielczości VGA, z lepiej działającym LiveView, wyższą maksymalną czułością oraz paroma innymi rzeczami, które przespał ;-) (Ale wciąż, i to jest potwierdzona plotka, nie będzie MLU :-P) Oczywiście wszystkich właścicieli podstawowej wersji 40D szlag trafi, ale takie życie - nigdy nie było sprawiedliwe :-P
canon z 40d zrobi jaki nikon z d40:)
jaasne to samo mialo byc z 30d a jak bylo kazdy z nas wie - canon ma swoje zasady których się trzyma i z pewnoscią nie okaże słabości w tym segmencie - to by był samobój ;)
40d to bardzo udana konstrukcja...podobnie bedzie znastępcą 5d który pojawi się pewnie niebawem :)
nie pamietam kiedy Canon ostatnio przez dwie generacje xxD z rzedu zwiekszal ilosc Mpix.
zwlaszcza, ze z tych 2 Mpix raczej g* wyniknie
choroba psychiczna onanistow: wiekszy numerek => lepiej.
co konkretnie mialby dac DIGIC IV? pytam, bo wiem co moze DIGIC III i jakie sa jego ograniczenia, i praktycznie nie widze jakiejkolwiek potrzeby jego zmiany w kolejnej generacji xxD. moze za 2 generacje.
a to ze ma wiekszy numerek absolutnie g* znaczy dla mozliwosci aparatu. w folderze mozna wydrukowac duzy symbol dla imbecyli, dla ktorych wazne sa ladne ikonki i szumnie brzmiace nazwy.
bo Nikon u siebie wrzucil taki pic?
przypominam: Canon jest producentem drukarek, nie telewizorow :)
ciekawi mnie tez rzeczywisty sens wyjscia HDMI? poza kolejnej duza ikona
w folderze reklamowym, nad ktora onanisci moga sie trzasc z zachwytu.
wyjscie HDMI wiekszosci uzytkownikow xxD nic nie da.
prawdopodobne. do tej pory co 2 generacje xxD Canon dorzucal
punkty AF. czyli 50D pewnie bedzie mialo... 13 punktow ;)
moze. ale nie nastawialbym sie na drastyczny skok. z drugiej
strony, te ekrany i tak robi wszystkim Sony a koszt pewnie jest
niewiele wiekszy od takiego g*, jakie Canon wlozyl w 30D czy 40D.
wiec pewnie dorzuca
prawdopodobne, ale ja bym tu szukal innej mozliwosci. Live View
dopracowany do takiego stopnia, ze moze chodzic non-stop
(jakies "dochladzanie" matrycy albo inne cy-co).
taki krok wstepny do wrzucenia LV w xxxD i zdobycia szturmem serc
dzisiejszych malpkopstrykaczy, ktorzy wreszcie nie beda sie musieli
"meczyc" z celownikiem optycznym (de facto, przy wielkosci celownikow
w trabantach, to slowo "meka" nie odbiega daleko od prawdy).
moze tak, moze nie. poczekajmy co 5D pokaze.
w xxD? zero szansy
co bym chcial zobaczyc w 50D:
- normalnie rozwiazany MLU (po 20 z latach systemu EOS naprawde byloby milo, gdyby Canon wspial sie na wyzyny)
- C.fn. do zamiany miejscami pokretel (zmiana rol glownego kolka po przelaczeniu z M na A doprowadza mnie do szewskiej pasji. w 1-kach Canon to ma w C.fn.-ach.)
- mocniejszy korpus
- konfigurowalny pomiar na swiatla w LV. czyli analiza jasnosci obrazu i dobor ekspozycji tak, zeby w wybranym przez uzytkownika stopniu przepalic (lub nie) histogram.
Tu się akurat troszkę mylisz. Przynajmniej póki co... Canon do spółki bodajże z Toshibą (tego nie jestem pewien) stworzył i promuje telewizory zbudowane na wyświetlaczach SED. Koncepcja bardzo fajna, łączy zalety kineskopu (jakość obrazu, szczególnie czerni, brak problemów z odświeżaniem) i LCD (wysoka rozdzielczość, mała głębokość obudowy), ale wprowadzona na rynek chyba trochę za późno. Konkurencja LCD i plazm zdążyła "się zasiedzieć". Nie wiem, czy w Japonii (pierwszy rynek, na którym odbiorniki SED miały być sprzedawane) dostępne są TV z logo Canon, ale faktem jest, że firma ta ma związek z tym segmentem rynku elektroniki użytkowej.
HDMI jest się standardem, jeśli chodzi o typową łączówkę w odbiorniku TV wysokiej rozdzielczości (a takowe dominują na rynku). Chcąc wyświetlić możliwie jak najlepszy obraz na telewizorze HDTV jesteś skazany na HDMI.Cytat:
ciekawi mnie tez rzeczywisty sens wyjscia HDMI? poza kolejnej duza ikona
w folderze reklamowym, nad ktora onanisci moga sie trzasc z zachwytu.
wyjscie HDMI wiekszosci uzytkownikow xxD nic nie da.
Oczywiście pozostaje pytanie, jak wielki odsetek użytkowników korpusów xxD wyświetla zdjęcia na telewizorze wprost z aparatu...
pytanie: ile fps-ow i jaki rozmiar matrycy musialoby 50D miec, zeby DIGIC III lub DualDIGIC III sie nie mogl wyrobic?
po co sa kolejne wersje DIGIC-ow to ja wiem. kwestia tylko realnego spojrzenia na to, czy faktycznie potrzebny jest nowy DIGIC, czy po prostu takie bijace piane ziomki wrzucaja wiekszy numerek, zeby wygladalo bardziej magicznie i wiecej ludzi czytalo ich wypociny.
moim zdaniem (i to z duza przewaga) wygrywa tu bramka numer 2 :)
w czym mialoby to byc lepsze od podpiecia gigabitowym ethernetem (jak szalec to szalec :)) albo chociaz Wifi 108kBps (chyba duze "B" :D ) i ogladania przez kompa z dodatkowa opcja sterowania aparatem?
Panowie, moze jak zaczynacie juz o 50d to utworzcie sobie nowy temat? Bo moze sa jeszcze ludzie, ktorzy mysla nad tym 'przestarzalym' 40d i chca sie jeszcze czegos o nim dowiedziec, a tu taki OT odchodzi.
No ale wlasnie o to chodzi, ze okazalo sie ze do 1D/1Ds pojedynczy DIGIC III jest za slaby. Podejrzewam ze lepiej wsadzic unowoczesniona wersje procesora niz kombinowac z upchaniem na plytce i wspolpraca dwoch. Mozna by sie tez zastanowic nad porownaniem poboru mocy.
Po drugie, nowe procesory stosowane sa tez w kompaktach, gdzie wnosza dodatkowe funkcjonalnosci. Przykladowo DIGIC III dodal np. rozpoznwanie twarzy. Moze IV bedzie miala rozpoznawanie usmiechow? ;) Albo lepiej, automatyczne robienie zdjec grupy ludzi kiedy wszyscy maja otwarte oczy. :lol:
No z tym bicem 5D to letka przesada.
Co daje 14 bit to masz tutaj: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=12704.
Balans bieli to sie nie ma czym podniecać - dla robiących w RAWach zupełnie bez znaczenia.
Sorry, ale kumator mi się chyba trochę zapiaszczył i nie do końca wiem, o co pytasz...:???:
Łączówkę, w rozumieniu "gniazdko w obudowie", masz "za darmo" (czyli de facto wliczoną w cenę urządzenia) w przypadku każdego źródła i odbiornika sygnału video wysokiej rozdzielczości. To raczej oczywiste, podobnie jak w przypadku innych gniazdek. Niewykluczone też, że niektórzy (wszyscy?) producenci źródeł dodają nawet kabelek HDMI, ale tego nie wiem, bo mój - skądinąd zacny - TV pochodzi jeszcze z epoki kineskopów, a DVD niedługo osiągnie pełnoletność :wink:
BTW Co do osobliwej składni w zdaniu "HDMI jest się standardem", to początkowo napisałem "HDMI staje się standardem", ale jako że w sumie HDMI powszechnie akceptowanym standardem jest, to zmieniłem pierwotną treść tego zdania, zapominając wszakże o usunięciu nieszczęsnego "się".
Trochę za bardzo offtopicznie się robi...
No trzeba dokupic/miec gripa i ewentualnie miec/kupic laptoka, badz kompa z karta wifi, a tak jedynie koszt kabelka i jakis TV HD nie koniecznie full (kupic/miec), czyli mniejsze koszty tego rozwiazania.. ale pominmy to, bardziej sie liczy to, ze masz do wyboru podpiecie albo tak, albo tak, zalezy co preferujesz.
Zaznacze tylko, ze jeszcze nie podpinalem ani razu aparatu pod TV :)
Janusz, zartowalem, stad na koncu znaczek ;)
Co do 14-bit wolalbym to zobaczyc w "praniu", bo ze bedzie lepiej to nie watpie, pytanie o ile i czy wogole bedzie to mierzalne.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Nie chce powiekszac offtopa jeszcze bardziej, ale podobalby mi sie dodatek do FD, ktory moze sie zwac np. AutoDOF. Jak juz znajdzie wszystkie postacie w scenie, to automatycznie zmiekczy tlo za nimi i pierwszy plan przed postaciami, fota bedzie wygladala jak z 85 1.2 :P
jesli masz TV albo nie masz, cytuje "laptoka" :)
a z gripem to niestety smutna prawda.
przy czym caly czas upieram sie, ze podpinanie aparatu do TV ma zero sensu, a do kompa - jakby nie kombinowal jednak ma i to duzo. przepasc utylitarna, powiedzial bym
i nawet jesli ta pierwsza opcja jest tania a ta druga drozsza, to porownanie logiki rozwiazan wychodzi dla mnie na korzysc laptoka.
gdyby jeszcze realistycznosc wykorzystania Wifi/Ethernetu nie byla na dzien dzisiejszy tak bezwzglednie podwazona przez cene gripa siegajaca polowy kosztu 40D.... :(
Z tego co mi wiadomo to SED został w chwili obecnej całkowicie odłożony na bok i TV SED prawdopodobnie w ogóle nie będzie :(.
Bardzo słusznie.
I dobrze że tego nie robią, bo mnie ono bardzo odpowiada.
Co do ceny 40D to ostatnio widziałem dwie oferty za 4050 także chyba jednak nadal cena się trzyma.
EDIT: Arek był szybszy.
sorry za moja reakcje,ale sa ludzie,ktorzy na 300d zbieraja kase,a czytajac takie "zapodania" kolegi Arek Piekarz 19 lat to ich na pewno krew zalewa....
No tak ale co ma zrobić taki mądry (świadomy) użytkownik - jak Ty (bez sarkazmu). Wziąć 40D bez direct print? Trochę taka demagogiczna argumentacja. Już nie mówiąc o tym, że dla mnie aparat może mieć nawet fontannę. Póki robi zdjęcia mi to nie przeszkadza.
A mógłbyś jaśniej. Kolega zacytował tylko jeden z kolejnych "rumor-sów". W czym to przeszkadza tym co "zbierają na 300D" :shock: :shock:?
wiesz... chodzilo mi generalnie o to, ze producenci skupiaja sie w zbyt duzym stopniu na wypuszczaniu aparatow, ktore maja sie sprzedac na polce sklepowej, a niekoniecznie na tym, zeby one sie sprawdzaly w praktyce. a przynajmniej ta proporcja jest niepokojaco zbyt duza w strone "polki".
czemu winni sa poniekad uzytkownicy, ktorzy daja sobie wciskac bzdury. w rezultacie producenci wrzucaja do sprzetu kompletnie nieprzydatne ficzery a nie daja tego co wazne. prawda, ze marketing Canona czy Nikona tez swoje tu doklada robiac przecietnemu Kowalskiemu wode z mozgu (a to ze DX jest przyszloscia, a to ze 40 punktow AF i czerwony pasek na obiektywie same zrobia zdjecia za Kowalskiego).
co poniekad nie dotyczy tylko rynku cyfrowek. ekstremalnym przykladem sa telefony komorkowe, gdzie wrzucane sa 176-sciezkowe melodyjki, smazalnia do frytek, lusterko, kompas, robienie lodow i bog jeden wie co jeszcze. szkopul, ze jak potrzebujesz zadzwonic to za diabla nie mozesz znalezc jak, a po 5 minutach rozmowy skatowany zuzyciem energii akumulator pada :(
a z tym, ze "co my mozemu" to sie zgadzam. ale na pewno zamiast tej "fontanny" wolalbym piep... guzik MLU czy inna bzdure, ktora w folderze nie wyglada pieknie, ale mnie przy fotografowaniu jest bardzo pomocne :)
No pewnie ze obled. Ale to forum dla zbieraczy sprzetu a nie dla tych co zdjecia robia wiec co sie dziwisz?
Z czasem sie jednak z tego wyrasta w wtedy pojawia sie problem - gratow jest za duzo i tylko przeszkadzaja. Dopiero wtedy sie wraca do tego co najfajniejsze - pstrykania. A do pstrykania najnowsze 50D nie jest potrzebne.
To prawda. W telefonach nastąpiła już rzeczywista patologia. Ostatnio szukałem telefonu, który by wyłącznie służył do dzwonienia i nawet Pani w POK nie była w stanie za bardzo zrozumieć po co mi coś takiego :lol:. W sumie wziąłem coś czego telefonem bym nie nazwał, bo swoją zasadniczą funkcję spełnia dość marnie. Za to jaki ma ładny wyświetlacz :mrgreen:.
Miejmy tylko nadzieję że do dslr-ów przynajmniej tych droższych ta zaraza nie dotrze. Przy tym co jest w telefonach przycisk direct print to pikuś :lol:.
mam bardzo podobne wrazenia. kiedy po 10 minutach bombardowania przez pana z POK-u propozycjami jakie to niewiarygodne cuda maja kolejne telefony, wypowiedzialem bardzo nietaktowne slowa: "ja potrzebuje, zeby mial zielony guziczek do odbierania i do dzwonienia, i zeby byl najtanszy. jeden pies mi jaki ma napis na obudowie i ile pierdylionow pikseli ma wyswietlacz". pan zdebial.
szczesliwie, jak juz przyszlo do podpisywania umowy pan troche doszedl do siebie i udalo mu sie wtracic, ze "no to teraz bedzie pan robil duzo zdjec". bylem twardy - nie dalem sie sprowokowac :mrgreen:
widze,ze nie na darmo nazywasz sie forumowym madrala.....................
pozdrawiam :-))
Zdanie zaczynamy wielką literą ;-)
Koniec OT!!!
No jest coś w tym. Wydaje mi się jednak, że może być tak jak napisał snowboarder - jeśli technikalia nie przesłonią tego do czego ten sprzęt jest to jedno z drugim może się łączyć całkiem udatnie. Choć przecież nie ma chyba nic złego w tym, że ktoś jest kolekcjonerem :lol: :lol: :lol:?
Jeszcze mały cytacik Ad Rem (z tego samego źródła):
Ten ostatni wywiad częściowo potwierdza, że może być to prawda. Chyba jednak nad tym pracują. Podejrzewam, że marketingowo byłoby to mocne uderzenie. Tylko po co stabilizowany kit???Cytat:
In body IS
Canon are looking at in-body IS for the entry level range DSLRs.
They have worked out how to integrate it with the lens IS so that the in-body IS turns off if a lens with IS is attached and the lens IS is active.
There is no definite decision about its appearance - however it could be added to the 2nd generation 400D replacement (the 450D is already pencilled in for Jan. 2008)
Technologically, this could also be added to any other DSLR. However at the moment, Canon's engineers are opposed, believing that all those moving parts around the sensor is not good on a high end camera.
PS.
Żeby znów nie było - mowa tu o najtańszej puszce.
ma to sens. jesli zrobia LiveView bedace w stanie chodzic 100% czasu i stabilizacje matrycy to przesiadajacy sie na "lustrzanke" malpkopstrykacze posikaja sie po kolanach. dostana wydmuszke wazaca ze sloiczkiem i akumulatorem cale 600g, beda sobie nadal robic zdjecia w "trybie zombie", ale moc cynic, ze maja wymienna optyke (czyt. obok kitowego sloiczka bedzie rownie "odjazdowe" 55-200)
zegarki, rowery i komputery sa juz od lat passe, ale lustrzanka pod komunie to byloby cos :mrgreen:
Witam
Mam podobne zdanie, ale do telefonu dorzuciłbym jeszcze dodatkową kartę pamięci, na kopie książki telefonicznej
Wygłaszając podobną tezę też mam ubaw.
Kiedyś rozmawiając z osobą z wysokiego stanowiska w jednej z sieci, byłem mocno zdziwiony gdy, dowiedziałem sie, że nie należę do grupy klientów przynoszących główny dochód
Są nimi dzieci i wszyscy którzy telefon używają do zabawy (sms, dzwonki, sex, tapety, mms, itd...)
Pewnie dlatego producenci umieszczają w telefonach tyle bzdetów