nie pamietam kiedy Canon ostatnio przez dwie generacje xxD z rzedu zwiekszal ilosc Mpix.
zwlaszcza, ze z tych 2 Mpix raczej g* wyniknie
choroba psychiczna onanistow: wiekszy numerek => lepiej.
co konkretnie mialby dac DIGIC IV? pytam, bo wiem co moze DIGIC III i jakie sa jego ograniczenia, i praktycznie nie widze jakiejkolwiek potrzeby jego zmiany w kolejnej generacji xxD. moze za 2 generacje.
a to ze ma wiekszy numerek absolutnie g* znaczy dla mozliwosci aparatu. w folderze mozna wydrukowac duzy symbol dla imbecyli, dla ktorych wazne sa ladne ikonki i szumnie brzmiace nazwy.
bo Nikon u siebie wrzucil taki pic?
przypominam: Canon jest producentem drukarek, nie telewizorow
ciekawi mnie tez rzeczywisty sens wyjscia HDMI? poza kolejnej duza ikona
w folderze reklamowym, nad ktora onanisci moga sie trzasc z zachwytu.
wyjscie HDMI wiekszosci uzytkownikow xxD nic nie da.
prawdopodobne. do tej pory co 2 generacje xxD Canon dorzucal
punkty AF. czyli 50D pewnie bedzie mialo... 13 punktow
moze. ale nie nastawialbym sie na drastyczny skok. z drugiej
strony, te ekrany i tak robi wszystkim Sony a koszt pewnie jest
niewiele wiekszy od takiego g*, jakie Canon wlozyl w 30D czy 40D.
wiec pewnie dorzuca
prawdopodobne, ale ja bym tu szukal innej mozliwosci. Live View
dopracowany do takiego stopnia, ze moze chodzic non-stop
(jakies "dochladzanie" matrycy albo inne cy-co).
taki krok wstepny do wrzucenia LV w xxxD i zdobycia szturmem serc
dzisiejszych malpkopstrykaczy, ktorzy wreszcie nie beda sie musieli
"meczyc" z celownikiem optycznym (de facto, przy wielkosci celownikow
w trabantach, to slowo "meka" nie odbiega daleko od prawdy).
moze tak, moze nie. poczekajmy co 5D pokaze.
w xxD? zero szansy
co bym chcial zobaczyc w 50D:
- normalnie rozwiazany MLU (po 20 z latach systemu EOS naprawde byloby milo, gdyby Canon wspial sie na wyzyny)
- C.fn. do zamiany miejscami pokretel (zmiana rol glownego kolka po przelaczeniu z M na A doprowadza mnie do szewskiej pasji. w 1-kach Canon to ma w C.fn.-ach.)
- mocniejszy korpus
- konfigurowalny pomiar na swiatla w LV. czyli analiza jasnosci obrazu i dobor ekspozycji tak, zeby w wybranym przez uzytkownika stopniu przepalic (lub nie) histogram.
Tu się akurat troszkę mylisz. Przynajmniej póki co... Canon do spółki bodajże z Toshibą (tego nie jestem pewien) stworzył i promuje telewizory zbudowane na wyświetlaczach SED. Koncepcja bardzo fajna, łączy zalety kineskopu (jakość obrazu, szczególnie czerni, brak problemów z odświeżaniem) i LCD (wysoka rozdzielczość, mała głębokość obudowy), ale wprowadzona na rynek chyba trochę za późno. Konkurencja LCD i plazm zdążyła "się zasiedzieć". Nie wiem, czy w Japonii (pierwszy rynek, na którym odbiorniki SED miały być sprzedawane) dostępne są TV z logo Canon, ale faktem jest, że firma ta ma związek z tym segmentem rynku elektroniki użytkowej.
HDMI jest się standardem, jeśli chodzi o typową łączówkę w odbiorniku TV wysokiej rozdzielczości (a takowe dominują na rynku). Chcąc wyświetlić możliwie jak najlepszy obraz na telewizorze HDTV jesteś skazany na HDMI.ciekawi mnie tez rzeczywisty sens wyjscia HDMI? poza kolejnej duza ikona
w folderze reklamowym, nad ktora onanisci moga sie trzasc z zachwytu.
wyjscie HDMI wiekszosci uzytkownikow xxD nic nie da.
Oczywiście pozostaje pytanie, jak wielki odsetek użytkowników korpusów xxD wyświetla zdjęcia na telewizorze wprost z aparatu...
Ostatnio edytowane przez mort_subite ; 18-09-2007 o 10:35
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
pytanie: ile fps-ow i jaki rozmiar matrycy musialoby 50D miec, zeby DIGIC III lub DualDIGIC III sie nie mogl wyrobic?
po co sa kolejne wersje DIGIC-ow to ja wiem. kwestia tylko realnego spojrzenia na to, czy faktycznie potrzebny jest nowy DIGIC, czy po prostu takie bijace piane ziomki wrzucaja wiekszy numerek, zeby wygladalo bardziej magicznie i wiecej ludzi czytalo ich wypociny.
moim zdaniem (i to z duza przewaga) wygrywa tu bramka numer 2
w czym mialoby to byc lepsze od podpiecia gigabitowym ethernetem (jak szalec to szalec) albo chociaz Wifi 108kBps (chyba duze "B"
) i ogladania przez kompa z dodatkowa opcja sterowania aparatem?
www.pbase.com/arra
Panowie, moze jak zaczynacie juz o 50d to utworzcie sobie nowy temat? Bo moze sa jeszcze ludzie, ktorzy mysla nad tym 'przestarzalym' 40d i chca sie jeszcze czegos o nim dowiedziec, a tu taki OT odchodzi.
www.pbase.com/arra