Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aligator16
    Początki nałogu
    • 2008
    • 457

Zamieszczone przez KuzynPit
    jak masz HSS to fakt faktem filtr jest zbędny;] gorzej jak nie posiadasz systemówki z hss;]
    No i nie posiadam lampy systemowej z hss, tylko zestaw tr-332 odbiornik + nadajnik. Chcę pokazać że ze studyjnymi bez problemu synchronizuje

Komentarz

• KuzynPit
      Początki nałogu
      • 2008
      • 398

Błyskałeś pełną mocą??

Komentarz

• aligator16
        Początki nałogu
        • 2008
        • 457

Błyskałeś pełną mocą??
        Nie, tak jak pisałem koło 1/4 mocy

Komentarz

• KuzynPit
          Początki nałogu
          • 2008
          • 398

Mam rozumieć ze tylko i wyłącznie przy użyciu tych wyzwalaczy uzyskałeś taki czas synchro przy pełnym śłońcu ?!

Komentarz

• aligator16
            Początki nałogu
            • 2008
            • 457

Mam rozumieć ze tylko i wyłącznie przy użyciu tych wyzwalaczy uzyskałeś taki czas synchro przy pełnym śłońcu ?!
            Nie rozumiem twojej wypowiedzi. Ustawiam ekspozycję na tło - 1/2000s, aparat przełącza się w tryb hss, robię próbną klatkę, i w zależności czy odpowiada mi oświetlenie lampy - koryguje moc lampy. Aa jezeli o słońce to była godzina ok 16, jeżeli o to ci chodzi

Komentarz

• KuzynPit
              Początki nałogu
              • 2008
              • 398

To może inaczej... zawsze byłem przekonany że aby uzyskać krótki czas powyżej 1/200s z lampami studyjnymi trzeba użyć z lampą systemowa w trybie HSS... i stąd jest moje zdziwienie... że Ty to uzyskałeś robiąc tylko na "gołych" wyzwalaczach... co dla mnie jest czystą abstrakcją...
              Ostatnio edytowany przez KuzynPit; 20006.

Komentarz

• aligator16
                Początki nałogu
                • 2008
                • 457

To może inaczej... zawsze byłem przekonany że aby uzyskać krótki czas powyżej 1/200s z lampami studyjnymi trzeba użyć z lampą systemowa w trybie HSS... i stąd jest moje zdziwienie... że Ty to uzyskałeś robiąc tylko na "gołych" wyzwalaczach... co dla mnie jest czystą abstrakcją...
                Parę osób z tego forum też tak robi, więc nie wiem skąd to zdziwienie

Komentarz

• tomdz
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 637

Oprócz HSS, Pixel implementuje jakąś swoją wersję Hypersynca, więc to pewnie to. Nawet próbowałem ten ficzer odpalić na systemówce (580EXII) - trzeba się przez kabelek PC podłączyć, a nie przez stopkę - i czasem się udawało w zakresie 1/2000-1/8000 bez HSS zsynchronizować. Niestety za mało przewidywalnie by tego używać. Widocznie na studyjnych lepiej to działa (dłuższy błysk).
                  Body, stałki, zoomik

Komentarz

• Jerzy
                    Bywalec
                    • 2004
                    • 152

Aligator16:Moim zdaniem użyłeś armaty do zabicia muchy...Lampą o mocy 1000Ws można spokojnie "zgasić" słońce.Masz fajną modelkę,ustaw ją na górce,na stole,na krześle,na skale tak żeby nie był widoczny drugi plan,tylko niebo chmury i słońce.Ustaw pełną moc lampy a na aparacie przysłonę f20,czas 1/160.Niech słońce będzie za modelką.Na obiektywie założony polar dobrej jakości.Przy zdjęciach plenerowych z lampą o takiej mocy aż się prosi o zdjęcia ze słońcem w kadrze.
                    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
                    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Komentarz

• aligator16
                      Początki nałogu
                      • 2008
                      • 457

Zamieszczone przez Jerzy
                      Aligator16:Moim zdaniem użyłeś armaty do zabicia muchy...Lampą o mocy 1000Ws można spokojnie "zgasić" słońce.Masz fajną modelkę,ustaw ją na górce,na stole,na krześle,na skale tak żeby nie był widoczny drugi plan,tylko niebo chmury i słońce.Ustaw pełną moc lampy a na aparacie przysłonę f20,czas 1/160.Niech słońce będzie za modelką.Na obiektywie założony polar dobrej jakości.Przy zdjęciach plenerowych z lampą o takiej mocy aż się prosi o zdjęcia ze słońcem w kadrze.
                      Z tą przysłoną to się nie zgodzę, za bardzo nie lubię wielkiej GO
                      Takie zdjęcia też będę robił, lato dopiero się zaczyna, a tamte zdjęcia to bardziej na szybko były, bo nie miałem samochodu żeby sprzęt przewieźć w ciekawe miejsce

Komentarz

• Jerzy
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 152

Do naśladowania!!!

Tylko pozazdrościć autorowi.
                        Ostatnio edytowany przez Jerzy; 414.
                        Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
                        http://www.maxmodels.pl/juras.html

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

A co to ma do wątku o Quantuumach, oprócz tego że fota pewnie jest świecona błyskiem?

Komentarz

• KuzynPit
                            Początki nałogu
                            • 2008
                            • 398

www.blog.ketling.pl on gdzieś tam używał 600ws ale nie w przebiciu słońca no i z użyciem HSS. Jak cos to mogę go poprosić o test w pełnym słońcu jak znajdzie czas bo to znajomy

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

"Zwykła" Quantuum R (stara wersja bez plus) 300Ws, okta 150cm po lewej stronie metr od modelki, moc prawie na full, 1/800s (pixel knight), 5D1, f/2.8, 85mm.
                              Zdjęcie przy lekko pochmurnym niebie.

Przy okazji przetestowałem Leadpowera LP-750, strzelając dwiema lampami 300Ws i 600Ws przy prawie pełnej mocy. Wystarczyło na ok. 300 strzałów czyli w sam raz na jedną sesję. Obie lampy równocześnie ładowały się około 2s. Sprzęt rewelacja :-)
                              Digart

Komentarz

• KuzynPit
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 398

No nic tylko pozazdrościć zdjęć... sam musze kurdę spróbować tej mojej 300tki w takich warunkach bo na razie to nie ma gdzie tego wypróbować;/

Komentarz

Pracuję...