Quantuum R+ Dual Power

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MMM
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 4250

Zamieszczone przez KuzynPit
    Mmm- co masz na myśli? bo właśnie kupiłem 300tke i w planach będą testy w plenerze i zastanawiam się co mialeś na mysli mowiać że 1/32 w przypadku 300ws da lepszy efekt przy dużym otworze?:>
    1/32 mocy lampy 300Ws da dwa razy mniej światła niż 1/32 mocy lampy 600Ws więc można o jedną działkę otworzyć przysłonę w aparacie.
    Digart

Komentarz

• KuzynPit
      Początki nałogu
      • 2008
      • 398

Mhmmm no w sumie racja..
      Jesli ktoś będzie chciał test 600tki i 300tki z octą 120cm/BD+grid to dajcie znać bo z kumplem planujemy zrobić takowy test zarówno studyjny jak i plenerowy:]

Komentarz

• michal_sokolowski
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

Zamieszczone przez MMM
        Ja tego magicznego HS nie zauważyłem. Jeśli już to stara lampa Q300Ws (bez plus) dawała dłuższy błysk i lepiej naświetloną klatkę z krótszymi czasami migawki. W instrukcji nie było nic na temat jak 'HS' się włącza więc po kilku zabawach lampę odesłałem do sprzedawcy.

Wczoraj miałem okazję pierwszy raz pobawić się w plenerze zwykłą lampą 600Ws + LP-750 i oktą 150cm. Światło bajeczne, czas ładowania taki jak ze zwykłego gniazdka. Spokojnie wystarcza mocy żeby zgasić światło słoneczne w środku dnia na f/8. Natomiast przy robieniu zdjęć na przysłonach 1.4-2.0 ustawienie 1/32 mocy daje często i tak za dużo światła i wtedy lepiej użyć lampy 300Ws dla zyskania jednej przysłony.

Gdybym nie miał już "zwykłych" lamp studyjnych to chyba zastanawiałbym się czy zamiast Lp-750 nie kupić jednak dual-power 300Ws. Większość zdjęć jednak robię jasnymi stałkami, wtedy lampa pracuje na 1/32 mocy więc błysków z battery packa dużo a czas ładowania krótki.
        Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
        Albo szara folia filtr na lampe, mozna kupic takie, kwestia tylko montazu, ewentualnie folia na okte, teoretyzuje.
        moja fotografia ślubna oraz dziecięca i kobiet na CB - zapraszam!

Komentarz

• KuzynPit
          Początki nałogu
          • 2008
          • 398

To ja bym wolał jednak filtr szary na obiektyw.

Komentarz

• MMM
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4250

Zamieszczone przez michal_sokolowski
            Mmm, co do 600 ws i jasnych stalek to moze sprobuj szary filtr na obiektyw, zgasisz jednoczesnie ambient light i bedziesz mogl uzywac otwartych dziurek?
            Opisuję sytuację z już nałożonym filtrem ND8. Bez niego to w ogóle nic się w plenerze nie zrobi, chyba że po zachodzie słońca.
            Digart

Komentarz

• KuzynPit
              Początki nałogu
              • 2008
              • 398

mmm-czemu nie? w sensie jest zbyt mocny jak na plener? czy co bo nie zrozumiałem Twojego przesłania:>

Komentarz

• michal_sokolowski
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1159

W sloncu przy iso 100 i dziurce 1.4 a 2.0 czasy wychodza bardzo krotkie, dlatego filtr na obiektyw zeby zejsc do 1/125.
                !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                Zamieszczone przez [LEFT
                [/LEFT]MMM;971549]Opisuję sytuację z już nałożonym filtrem ND8. Bez niego to w ogóle nic się w plenerze nie zrobi, chyba że pozr zachodzie słońca.
                W takim razie ewentualnie jesli lampa za mocna skrecona do minimum to moze warto pokombinowac z ta folia? Albo narzucic na okte jakis polprzezroczysty material.... albo wiem- do okty sprzedaja gridy z rzepami, mozna by zrobic cos podobnego, tylko zamiast grida material jasny z rzepami.... chyba lepiej miec jednak mocniejsze lampy, zwlaszcza jak chcemy duzych namiotow uzywac...
                Ostatnio edytowany przez michal_sokolowski; 3388. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• lukeandro
                  Coś już napisał
                  • 2009
                  • 54

Przecież tutaj rozchodzi się o to aby zgasić słońce, a lampą doświetlić tak aby niebo było pięknie niebieskie. Dlatego się rozchodzi o filtry, jak chcesz zmniejszyć moc lampy to ją po prostu oddal i tyle.
                  Jeśli oddalimy lampę od obiektu dwukrotnie to moc lampy spadnie 4-krotnie, chyba nic nie pokręciłem w tym zdaniu.

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Tak, ale wzrośnie też "ostrość" światła. Chyba że zastosujemy wtedy większego softboxa ;P

Komentarz

• michal_sokolowski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1159

Wlasnie pisalem o przypadku jak chcemy miec miekie swiatlo. Wiec oddalanie nie wchodzi w gre.
                      Micles, cos wiekszego od okty 150 ?

Komentarz

• lukeandro
                        Coś już napisał
                        • 2009
                        • 54

Zamieszczone przez micles
                        Tak, ale wzrośnie też "ostrość" światła. Chyba że zastosujemy wtedy większego softboxa ;P
                        Zwykłego softboxa (dajmy na to oktę120cm) byś musiał oddalić chyba z 15 metrów od modela aby zrobić ostre światło, ale jaka lampa by to uciągnęła, nie mówię już o jakości światła jaką byśmy wyprodukowali.

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Każde zbliżenie softboxa powoduje zmiękczenie światła. Nie ma granicy "15 metrów". Nierzadko zdarza mi się stawiać softa tuż przed twarzą, minimalnie z brzegu kadru, właśnie po to żeby mieć miękkie światło. Z za dużą ilością mocy w 580+soft nie miałem ani razu kłopotu. Zdarzyło mi się tylko raz, że 1/128 było mi za dużo, ale to z gołą lampą.

Komentarz

• lukeandro
                            Coś już napisał
                            • 2009
                            • 54

Ale mi się wydaje, że rozmawiamy o sprzęcie studyjnym a nie o 580tkach .

Komentarz

• aligator16
                              Początki nałogu
                              • 2008
                              • 457

Zamieszczone przez michal_sokolowski
                              Albo szara folia filtr na lampe, mozna kupic takie, kwestia tylko montazu, ewentualnie folia na okte, teoretyzuje.
                              Ostatnie moje próby - sprzętowo to było tak:
                              Quantuum R+1000, moc ok. 1/4, standardowy garnek
                              40D, 85mm, ISO 100, czas: 1/2000s, f/1.8 wyzwalanie poprzez pixel tr-332

Więc kwestia szarego filtra dla mnie wyjaśniona, jak ktoś chce to odsprzedam hoye 77mm

Komentarz

• KuzynPit
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 398

jak masz HSS to fakt faktem filtr jest zbędny;] gorzej jak nie posiadasz systemówki z hss;]

Komentarz

Pracuję...