Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Po przeczytaniu 19 stron postów nadal "wiem, że nic nie wiem" ;-)
Nikt nie testował tej lampy z parasolką, "słoneczkiem", czy plastrem miodu, nikt nie opisał charakterystyki składu światła (tj czy "ładnie świeci" i jak prezentują się kolory i balans bieli), test z softboxem zobaczyłem tylko raz i to w wersji bardzo roboczej na portrecie 3/4.
Ale tu nie ma co testować, to jakby testować obiektyw na 20D i 30D - efekty będą podobne jak inne quantuumy, zresztą można to uogólnić do wszystkich chińczyków, bo do pro lamp nie ma co porównywać
A po co testować na różnych końcówkach? Będzie działać tak samo jak inna lampa. Różnice w temperaturze na pewno są, ale to tak samo jak fotografowanie linijek i sprawdzanie czy wszystko ok ;] Da się z tym żyć, ba nawet tego nie zauważysz na normalnych zdjęciach
super, bardzo pomocne wskazówki, a czy przypadkiem nie brakuje ci czasem mocy w tej lampie? Mam identyczny softbox i świecę w nim przenośną lampą Nikona SB 28 (LP 36) też na 1/2 mocy z podobnej odległości, a nie jest to jakaś super lampa.
Prawdę mówiąc nie próbowałem świecić w południe, ale jestem prawie pewien ze mocy braknie. Czasami dochodzę do wniosku że trochę lepszym rozwiązaniem w plener byłaby ta o mocy 600Ws.
Co do wytrzymałości tego power pack'a, lampa błyskała przez 3 godziny zrobione może 80 zdjęć na 1/4, 1/2 mocy i ładowała się naprawdę szybko.
Po powrocie do domu power pack nadal był naładowany.
Myślę że deklarowane przez producenta 150 błysków na pełnej mocy to wartość realna.
Zamieszczone przez Arek_Gd
Punky, a napisz jeszcze czy przy skręconej mocy na minimum lama błyska za każdym razem? W dwóch miejscach w sieci widziałem taką plotkę, ale dotyczyła starszych lamp quantuum, jak jest z dual power ?
Powiem ci szczerze, że sprawdziłem dzisiaj i błyska za każdym razem na minimalnej mocy. Czasami nie zaskoczy mi Phottix, ale to inna bajka.
Chce się komuś poświęcić 5min na pewne doświadczonko dla mnie?
1) Znaleźć ciemny pokój. W punkcie czwartym zdefiniuję "ciemny".
2) Wstawić tam Quantuuma, najlepiej z jakimś mało wydajnym modyfikatorem (duży softbox, coś co pochłania dużo światła), ustawić 1/1, wycelować w ścianę z powiedzmy 3m.
3) Aparat wycelować w ścianę tak, żeby w miarę 100% kadru było oświetlone przez lampę.
4)Na aparacie ustawić
iso : 100
czas : x-sync aparatu
przysłona : tak, żeby górka histogramu znalazła się mniej więcej na jego środku
Eksperyment : wydłużać czas na aparacie o jeden skok i robić zdjęcie, załóżmy, że aż do 1/15sec.
Ciemny pokój, to taki, w którym zdjęcie bez lampy przy 1/15sec, iso100 i przysłonie ustawionej wg powyższego zalecenia będzie bardzo czarne.
Eksperyment ma na celu zbadanie, jak długo trwa wygasanie błysku lampy Quantuum na pełnej mocy. Jeżeli pomiędzy 1/250 a 1/60 będzie duża różnica w histogramach, to znaczy, że błysk trwa długo.
to jeśli już komuś zechce się robić takie ekperymenty to ja też poproszę o taki:
1) Ustawiamy lampe w ciemnym pokoju, z założonym softboxem ~90cm.
2) Quantuuma wyzwalac bedziemy przez fotocele z lampy reporterskiej z funkcja HSS.
2) Robimy zdjecie np sciany na pelnej mocy z czasem x-sync i przy ISO 100, przyslone dobieramy tak aby fotka byla w miare dobrze naswietlona.
3) Ustawiamy czas 1/500s, reszta parametrow jak wyzej, oprocz przyslony, ktora dopieramy tak aby fotka byla identycznie naswietlona jak ta powyzej
4) To samo powtarzamy z czasami 1/1000s, 1/2000s i 1/4000s (jak trzeba zwiekszamy ISO)
5) Robimy identyczna fotke nasza lampa reporterska (zamiast Quantuuma) na czasie 1/2000s
5) Podajemy wyniki eksperymentu na forum :-)
Moje wątki na forum: sport | fashion | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |
Napiszcie czy warto kupować softboxy z quantuuma, na forum można znaleźć informacje że są one lepszej jakości niż pozostała chińszczyzna np z funsportu. Różnica w cenie to ok 35%.
Ja planuję do błyskania w pomieszczeniach 25-35m2 i czasem w plenerze 2 x 300ws i do tego 1 soft 80x120 i jedną oktę 120 . Czy na początek to wystraczy do portretu i do oświetlenia całej postaci ?
p.s. rozważam też zakup 1 x 600 i 1 x 300 , ale obawiam się że w pomieszczeniach 600tka może być za mocna, pomimo skręcenia 1/32 (bo takowe teraz są w sprzedaży)
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Ja w pomieszczeniu 25 m2 używam 3x600Ws i nie ma tragedii. Zawsze możesz systemówką z fotoceli wyzwalać z krótkimi czasami. Natomiast jak ci zbraknie mocy, to nic nie zrobisz
Dokładnie - też znalazłem ten sklep, jest taniej i wszystko ok. Kupiłem softboxa 60x90 z mocowaniem Bowens. Okazało się, że nawet "oryginalny" F&V dostałem
Dzisiaj natomiast kupiłem 1xw806 i uchwyt przegubowy - pewnie jutro dojdzie i też coś napiszę. Dodam jako ciekawostkę, że w806 w afe (wg specyfikacji na stronie) jest grubszy, cięższy, wyższy (295cm), ładowniejszy (20kg) i tańszy (72zł) w stosunku do tych z funsports (260cm, 6kg, 75zł). Jedyną różnicą której się dopatrzyłem na niekorzyść tych z afe to to, że głowica nie ma gwintu.
Ja też mam kilka rzeczy od nich min blendę i uchwyty do mocowania EXów i faktycznie jestem z tego zadowolony biorąc pod uwagę stosunek cena / jakość.
Ale już w sotbox'y które dość często będą rozkładał chciałem bardziej zainwestować kupując np te z quantuum'a . Cena np 80x120 w afe to 154 zł a w quantuumie 250 zł. I jestem ciekaw czy warta dołożenia.
Nie istnieją reguły opisujące dobrą fotografię, są tylko dobre fotografie. Ansel Adams
Komentarz